Tlf. 911 16 989

Få profesjonell rådgivning av våre flinke konsulenter

Artikkel

Fokus – Din mentale fordel i en distrahert verden

Tilbake til blogg

10. mai 2022

I følge en studie fra Harvard, vandrer tankene våre ca 47% av tiden. Men visste du at ditt fokus er trenbart som en muskel? Det er faktisk noe som kan gi deg en massiv fordel i dagens samfunn. Hvordan? Vi er topptrent i distraksjon, men har sjeldent trent evnen til konsentrasjon. Hva vil være mulig for deg hvis du har fokus der du ønsker å ha det oftere? 

Du har sikkert hørt at det er viktig å holde fokus. Kanskje har du til og med hørt noen rope til deg: Hold fokus! Du kjenner at det er en lur idè, men av en eller annen grunn er det ikke like enkelt. Hvorfor? 

Spørsmålet er: Har du hatt trening i det? Vet du hvordan fokuset ditt fungerer? Hvorfor det vandrer “all over the place” når du egentlig skal være fokusert på oppgaven? Når jeg stilte meg selv disse spørsmålene, og tenkte tilbake på årene jeg har tilbragt på skole, jobb og idrettsbanen, så var mitt svar nei. Hvordan i all verden holder jeg fokus? 

Jeg hadde derfor ofte fokus på de negative tingene ved meg selv og situasjonene jeg var i, og trodde jeg bare vare født sånn og ikke kunne gjøre noe med det. Det gjorde at jeg ikke følte meg som personen jeg ville være, enten det var på jobb eller fotballbanen. Jeg fikk ikke ut potensialet mitt. 

Vi er ca like mye oppe i vår mentale verden som det vi er tilstede her og nå, i den fysiske verden. Ganske fascinerende!

Erfaringsmessig er det ikke alltid oppløftende å tenke på at vi tilbringer så mye tid inne i hodet vårt, spesielt hvis du ikke har trent fokuset ditt. 

For hva hvis disse prosentene vandrer til bekymringer? Grublinger? Fokus på det vi ikke har fått til? Problemer på jobben? Feil som skjedde for 5 år siden? Dette kan gjøre at det føles slitsomt å være alene med tankene sine, fordi de opptar mye plass med ting som ikke nødvendigvis hjelper deg. Allikevel har dette en veldig viktig funksjon, og du er ikke unormal om tankene vandrer til negativt ladede ting. Det var muligens en av de største fordelene vi hadde før i tiden. Hjernen vår er et resultat av nesten 2 millioner år med evolusjon, og det hjalp oss med å overleve gjennom årenes løp. 

Se for deg følgende scenario: Det er 10.000 år siden og ikke et eneste hus eller asfaltvei å spore. Mennesker lever i huler og har potensielle farer som sabeltanntigre å bekymre seg for, ikke om vi har riktig konsistens på avokadoen til fredagens taco, eller hva personen med en hånlig kommentar på Instagram mente med ordene som ble skrevet. En person ligger mett og glad og tenker at livet er helt uten  bekymringer. Ved siden av ligger det en person som grubler: Hvor kan vi finne mat senere? Hvilke steder er det lurt å gå? Hvordan kan vi komme oss trygt frem med flokken vår? 

Når du tenker på evolusjonens mål, som handler om at vi skal overleve – hvem av de tror du har best forutsetninger for å overleve? 

Jepp, personen som bekymrer seg litt vil ha en fordel. Det er derfor dette skjer, og mye av grunnen til at alle gjør det, handler om at vi er utstyrt sånn fra evolusjonens side. Har du null bekymringer og ikke bryr deg om noen ting, så er du muligens apatisk og en smule naiv. Det gjør deg også disponibel for å ta dårligere valg. Livet skjer, og hverdagen er fylt med små ting som kan oppta fokuset vårt, og dra det opp i vår mentale verden til ting som ikke nødvendigvis løfter oss opp, men det har en funksjon. Grunnen til at jeg skriver dette, er for at du skal forstå at du er helt normal om dine 47% prosent inneholder mye bekymringer og grubling. Bare ta et dypt pust, aksepter det og forstå at du er akkurat som du skal være. Fokuserer du for mye på dette, så kan det ha motsatt effekt. 

Hvordan kan du derimot trene ditt fokus, slik at det ikke blir en hindring for deg? 

Dette er jeg lidenskapelig opptatt av, og dette er også grunnen til at jeg  titulerer meg som fokustrener. Jeg mener at fokus er essensen i alt vi opplever, føler og får av resultater som mennesker. Der vi plasserer vårt fokus, blir det energi. Det vi fokuserer på ofte, blir også sterkere forbindelser i hjernen (et nerdete begrep på dette som du ikke trenger å kunne, er neuroplastisitet), og det vi fokuserer lite på blir tynnere forbindelser. Når vi vet at hjernen vår er som en muskel og at den fysisk endres over tid, begynner det spennende arbeidet med å trene opp fokus på en måte som hjelper deg i din hverdag. 

Når du hører ordet fokus, hva er noe av det første som dukker opp i hodet ditt? Jeg får ganske raskt opp bilder av munker. Da  jeg startet mitt dypdykk inn i fokus for 10 år siden, kunne jeg lese en fascinerende studie om hvordan munker holdt fokus. De som faktisk sitter på fjellet i årevis og konsentrerer fokuset sitt i timesvis hver dag . Hva skjer når du bruker avansert teknologi for å måle hva som skjer på innsiden av hodene deres? Resultatene sjokkerte forskerne. De ble bedt om å gjennomføre en enkel øvelse i meditasjon. Det tok bare noen få sekunder, så kunne de se en enorm økning i områdene i hjernen som har ansvar for konsentrasjon.

Ved fokus på en oppgave, er det fremre del av hjernen som hjelper deg med dette, nerdete sagt frontallappen. Du kan se aktiviteten i hjernen på en hjernescan. Aktiviteten øker, det vil si at du får økt blodgjennomstrømning og energi til disse områdene, akkurat som du får mer blod og aktivitet til musklene du trener på treningssenteret. 

Studien med munkene viste også at de som hadde trent lenger, hadde sterkere forbindelser. Det viser kraften av at vi blir bedre på det vi trener på. Nå sier jeg ikke at du må  bli munk for å bli god på å plassere ditt fokus (takk og lov), men det er kult å studere de menneskene som er gode på det de gjør, for å få innsikt i hva de gjør, og hva vi kan lære av dem. 

Senere års forskning har vist at du kan oppnå effekt av bare noen få uker med trening. 

Det å ha et fokus som er trent i distraksjon er noe som har blitt trent opp. Samfunnet hjelper selvsagt til dette, når du nå har bedrifter, apper og andre innflytelser som har som 100% fast stilling å distrahere deg. Kanskje er distraksjon vår største fiende i tiden vi lever i nå? Det kan definitivt få deg bort  fra sporet av det som faktisk betyr noe, og gir deg resultatene du ønsker. 

Jeg husker hvor oppløftende jeg syntes det var å lære dette. Det var som en åpenbaring. Mener du å si at jeg kan trene mitt fokus? Og jeg trenger ikke la de 47% jeg har være ren tilfeldighet? OG – jeg trenger heller ikke bli munk? Yes! Dette ga meg håp og gjorde meg optimistisk på veien videre i livet mitt. 

Det tar meg videre til neste spørsmål: Når du nå vet at du kan trene ditt fokus, og øve deg på å plassere det der du ønsker å ha det, hva vil du fokusere på nå? 

Når du er på jobb, hva vil du fokusere på? 

Når du er hjemme med barna dine, hva vil du fokusere på? 

Når du er på trening, hva vil du fokusere på? 

Når du gjør en feil, hva vil du fokusere på? 

Har du noen gang tenkt på hva som ville skjedd hvis du hadde et trent fokus du kunne plassert som du ville oftere? Hva hadde du gitt mer energi til? Hva hadde du brukt mindre tid på? 

Jeg forsto at jeg hadde en jobb å gjøre med mine 47%. Hjernen min var topptrent i å legge merke til feil og fokusere på det jeg ikke fikk til. Forskjellen var at jeg nå kunne smile. Jeg er ikke bare født med en type fokus. Jeg kan trene det opp i stor grad som jeg vil. 

De senere årene har jeg tatt bedre valg, fått bedre resultater på jobb og opplever at jeg kan være mer av den jeg vil være. Jeg er også sulten på utvikling, og blitt mer glad i utfordringer og motgang. Det gir meg enorm energi og glede å ta med meg dette fokuset inn i hver eneste dag. Det betyr ikke at jeg er perfekt, men at jeg oftere vet at jeg har et valg i møte med de tingene jeg opplever i hverdagen. 

Det eneste jeg har endret på, er mitt fokus. Jeg har plassert det på nye steder. Det vi fokuserer på, får vi mer av. Det er den mentale fordelen.

Hva er mulig hvis du trener opp ditt fokus? 

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.