Lasting innhold ...

Anders-Tangen

Det finnes ingen fasit på livet – Anders Martinius Tangen

Hva er hovedbudskapet i dine foredrag? At livet egentlig er morsomt – og noen ganger absurd. Også det som ikke oppleves morsomt. At det er høyst menneskelig å bli både redd, forbanna og trist når en står midt oppe i endringer i livet. Mitt budskap er at alle slike reaksjoner ikke bare er «lov», men […]

Hva er hovedbudskapet i dine foredrag?

At livet egentlig er morsomt – og noen ganger absurd. Også det som ikke oppleves morsomt. At det er høyst menneskelig å bli både redd, forbanna og trist når en står midt oppe i endringer i livet.
Mitt budskap er at alle slike reaksjoner ikke bare er «lov», men at det også er sunt. Når vi øver oss på å bli klar over hvordan vi selv reagerer når en ny endring kommer, så får vi noen valg om hva vi ønsker å fokusere på. For uansett hvor mye vi stritter imot og forsøker å stoppe endringer, så skjer de. Det er slitsomt å svømme motstrøms oppover i ei elv. Ikke-endring er egentlig en umulighet. Alt som ikke endrer seg er stein dødt. Så enten kan vi være med å styre endringene, og vår måte å møte dem på. Eller vi kan bare la oss passivt utsettes for både gode og dårlige endringer.
Et annet budskap er at vi aldri er ferdige som mennesker så lenge vi lever. Vi blir til i møte med andre mennesker. Mitt selv er ikke en «ting» som er ferdig en gang for alle, men en eviggående prosess. Det er mye håp i en slik tankegang. Det er aldri for sent å endre seg. Vi er «Født til omstilling» og «It`s all in the huggu».

 

Hva skiller ditt foredrag fra andre om samme tema?

Jeg tror kanskje jeg legger større vekt på at det ikke finnes så mange fasiter. Vi er alle ulike individer med ulike bakgrunner, ulike forestillinger og idèer. Det som er riktig for meg, er kanskje ikke riktig for deg. Jeg vil for eksempel ikke innbille folk at problemer i livet forsvinner bare du kaller det for utfordringer, eller muligheter. En hest blir ikke en bil fordi du putter den inn i en garasje. Like lite er det slik at problemer bare forsvinner om du tenker positivt og kaller det noe annet. Det som funker mot problemer er å løse dem, og går ikke det så går det fint an å leve høyst lykkelig og lattermildt side om side med problemene som dukker opp i livet.

 

Hva ønsker du at publikum skal sitte igjen med etter å ha hørt et foredrag av deg?

At de alle gjør så godt i kan ut i fra sine gitte forutsetninger, at de er unike mennesker med alle muligheter for å bli en annen utgave av seg selv i møte med andre. Og det kan de få til gjennom hele livet.

 

Hvem henvender foredraget seg til?

Særlig henvender foredragene seg til mennesker som står oppe i endringer på jobben eller i livet ellers. Så da blir spørsmålet, er det noen som ikke står oppe i endringer? Jeg tror ikke det. Jeg har holdt foredrag for alt fra 4-klassinger, til ansatte i departementer og Norges Bank til pensjonister på eldresentra.

 

Kan du beskrive deg selv som foredragsholder med tre ord?

Tilstedeværende. Morsom. Energisk

 

Hva får du personlig ut av å være foredragsholder?

Selv om foredragene har titler så er de ganske ulike fra gang til gang, fordi det alltid er nye folk jeg møter. Jeg lærer mye om bransjer jeg ikke kunne noe om fra før, og ikke minst får jeg reise veldig mye rundt i dette fantastiske landet som er stappfullt av fine folk. Jeg er glad i mat og vin, og får dermed prøvd mange restauranter rundt om i hele landet. Faktisk er jeg så heldig at jeg føler meg hjemme de fleste steder i Norge, fordi jeg har vært der før.

 

Hva inspirer og/eller motiverer deg? 

Andre mennesker. Musikk og show. Å få møte folk som gjør sitt aller beste, ut ifra sine forutsetninger. Men selvsagt også datteren min på to år som synes selv den minste ting er kjempespennende! Jeg lærer veldig mye av Marie.

 

Hvordan forbereder du deg til et foredrag?

Det er ofte todelt. Først sender jeg ut et sett med noen standardspørsmål. Svarene på disse avgjør om jeg eller kunden har behov for et møte. Så går jeg og tenker på temaet, og de jeg skal møte på forhånd. Jeg skriver ikke ned noe, men jeg tenker og tenker og humrer og ler. Så snakker jeg ganske fritt når jeg kommer på scenen, men har inne i «huggu» formulert veldig tydelig for meg selv hva som er hovedbudskapet denne gangen.

 

Hva er bakgrunnen for at du holder foredrag om omstilling og spontanitet?

Jeg har studert en del jus, og jeg har studert en del statsvitenskap, men endte opp som journalist i NRK. Der ble jeg raskt programleder for barneprogrammer, før jeg også var med på oppstarten av det norske standupmiljø sammen med folk som Thomas Giertsen, Jonas Rønning og Rigmor Galtung. Så ble jeg komiker, før jeg i voksen alder utdannet meg til gestalt-psykoterapeut. I løpet av dette livet har det også vært noen både turbulente og morsomme endringer på privaten. Livet mitt har med andre ord bestått av flere ganske store endringer. Nå nettopp har jeg flyttet fra Oslo sentrum, hvor jeg har bodd i nesten tretti år, til skogkanten på landet utenfor Hamar. Så nok en omstilling av det litt større slaget. Jeg er ikke redd for endring. Om det ikke går så bra, så er det alltids mulig å ombestemme seg.

 

Kan du kort si noe om hva som ligger bak mottoet «Livet er aldri helt OK, og det er helt OK»?

Livet mitt er aldri fritt for problemer. Enten er det et kne som er litt betent, eller så føler jeg meg litt for tjukk, eller så er det noen slektninger eller naboer som irriterer vettet av meg, eller så er det en sjef som er fullstendig inkompetent. Og om ikke noe av dette er problematisk så kan jeg alltids være litt misfornøyd med været. Mitt poeng er at: Det er helt greit med slike problemer. Det er en del av livet.

Men når jeg aksepterer at slike «problemer» er en del av livet så blir de mindre uoverkommelige. Forventer jeg et liv helt uten problemer, så vil jeg garantert bli skuffet.

Men kanskje aller viktigst: Jeg kan velge noen ganger å ikke fokusere på alt i livet som ikke er OK, for det vil alltids være noe annet som er helt OK.