Tlf. 911 16 989

Få profesjonell rådgivning av våre flinke konsulenter

Artikkel

Prestasjon og trivsel i uTrivelige tider

Tilbake til blogg

4. september 2020

visninger814 visninger

«Jeg hater korona, men trives svært godt allikevel» Er det mulig, feil eller lov? Hvorfor i all verden trives jeg? Setningen og spørsmålet var til en kompis da nok et oppdrag ble «smittet» av Covid- 19.

Jeg trives svært godt med å jobbe, men under korona har jeg trivdes og prestert litt bedre enn før. Bransjer sliter, businessen er borte og jeg trives? Asså, korona skulle jeg vært uten, men jeg har vist ekstrem disiplin, bygget selvtillit og hatt høy trivsel.

Jeg presiserer at jeg ikke har noen alvorlig syke i nær eller fjern familie på grunn av korona. Jeg har det heller ikke som hver 3. amerikaner som misligholdt huslånet sitt i juli. 

Disiplin

Uke 12 alt kansellert. Uke 13 pusset Norge (og vi) opp. Uke 14 besluttet jeg at korona skulle skje for og ikke mot meg.  Jeg gikk All In! Jeg fant raskt ut at det handler om å tilføre våre kunder mest mulig verdi. Anbefaler aldri den andre varianten; « Hvordan få kundene til å tilføre oss mest mulig verdi». Disiplin er en «universalnøkkel» og jeg har gjort alt jeg sa jeg skulle gjøre, men i uTrivelige tider kan du på kort sikt prestere uten å kunne dokumentere resultater (ligner litt på utvikling). På lang sikt henger dette sammen. Jeg er ikke i mål med noe og har ikke sett noen solide resultater enda. Dette gir indikasjoner på prestasjon, men absolutt ikke svar på spørsmålet; Hvorfor trives jeg i uTrivelige tider? 

Selvtillit 

Selvtillit er troen på at du lykkes. Dronningen av det som bygger selvtillit er; hold løftene du gir deg selv. Du kan gjøre mye for å bygge selvtillit, men dette funker. Det er for krevende til at du kan tvile når du har gjort det. Det som er levert fra uke 14, er en dronning verdig. Det gir meg svar på prestasjonsspørsmålet, men ikke på hvorfor jeg trives i uTrivelige tider.

Høy trivsel 

  1. august fant jeg (tror jeg da) svaret på at jeg trives i uTrivelige tider. Eller mer presist, at jeg stort sett alltid trives. Det lå hos Professor Andrew Huberman, ved institutt for nevrobiologi ved Stanford University School of Medicine. Mer presist hos en av «kjendisene» i hjernen. Nevrotransmitteren dopamin. Den «kommersielle funksjonen» til dopamin som mange kjenner og oftest refereres til er at den er et lykke og belønningshormon. Du får det for eksempel når du har sex (type god sikkert), føler deg lykkelig (ja type god) eller spiser sjokolade (en helaften der altså). Dette skjer jo i større og mindre grad på arbeidsplasser i dag, men et bedre eksempel er at du frigjør dopamin når du når et mål du har satt deg.

Huberman forteller at de nå har identifisert at under helt spesifikke omstendigheter, så er dopamin i like stor grad, og om ikke mer; «et fortsett det gode arbeidet, du er på rett vei-hormon». Da falt brikkene på plass. Det handler ikke kun om å komme i mål, men i like stor grad disiplinen du viser når du gjør det du vet du må gjøre for å komme dit (vi er ferdige med sex analogien nå). Helt uavhengig av hva målet er, eller hvor langt du har igjen til målet. Forutsetningen er at du har identifisert målet og/eller det som er viktig for deg.

Er du kritisk til det du leser og er opptatt av hva som skaper gode prestasjoner, så har du de siste 20 sekundene kanskje tenkt; dette gjelder vel ikke kun i uTrivelige tider? Det er korrekt. Alt er endring, men våre (All In) analyser viser at det som skaper gode prestasjoner og trivelige organisasjoner, er mer konstant enn mange tror. Nedenfor er en modell for hvordan du kan bruke dette til å både prestere og trives i utrivelige tider. Er du leder kan du sikre at dette forankres til hver eneste medarbeider. Det er faktisk to av dine viktigste oppgaver; sørge for at de du leder presterer bra og har det bra (henger ofte sammen).

Tenker du at de allerede kjenner sine mål, så kan jeg informere deg om at våre undersøkelser viser at 20% av medarbeiderne i Norge kjenner sitt viktigste mål på jobben. Tenker du nå at det har du vært så tydelig på at det må de vite, da tenker du det samme som de fleste av lederne til de vi har spurt. Det hjelper ikke om du mener du har vært tydelig, hvis kun 20% har fått med seg det du har sagt.

«Trivselsmodellen»

Prestasjon og trivsel i uTrivelige tider

På spørsmålet svarte kompisen min forøvrig; «Det er jo sånn du er». Det vet jeg er feil. Du har vært noe og du kan bli noe. Du er ingenting. «Sånn er jeg bare», sier vi kun fordi vi ikke vet hvordan vi «kan bli en annen». Men, han har rett i at jeg ofte jobber målrettet, bruker lite tid på ting som kun sørger for at jeg er opptatt (mange er smittet med «opptatt med å være opptatt»-viruset) og at jeg trives godt i uTrivelige tider.

Svaret ligger i at jeg under korona ble enda mer bevisst på elementene over. Ble mer skjerpet i alt jeg gjorde og tok ansvaret med å gå All In. Hadde jeg satt meg tilbake, dratt ned tempoet, hatt selvmedlidenhet, fokusert på hva jeg mistet og latt korona skjedd mot meg og ikke for meg, så hadde jeg hatt det tøft under utrivelige tider. Husk at dette er en ferdighet og ikke en medfødt egenskap. Det er bare å gå All In!

Hvis du ønsker å høre hva Professor Huberman selv sier, så har jeg funnet en podcastepisode hvor han er gjest og forteller om dette. Klikk på linken og lytt fra 16 min. Enjoy!

https://edmylett.libsyn.com/elite-brain-training-w-hubermanlab

 

Sigurd, 

All In

 

Les mer om Sigurd Granmark og hans fantastiske foredrag her.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.