Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Blogg

Prester bedre med god kultur og nære relasjoner

Tilbake til blogg

31. October 2019

Av Rigmor Sørensen

Prester bedre på jobb med tips fra tre av våre foredragsholdere om god kultur og nære relasjoner!

Kultur er et begrep som omfatter all form for menneskelig aktivitet. Det har alt å gjøre med de tingene som mennesker skaper, tankegods og kulturelle livsmønster. Kultur dreier seg ofte om spesifikke miljøer og de respektive kulturene som følger dem. Et spesielt vanlig tema er kultur på arbeidsplassen, der man snakker om å skape gode kulturer – nemlig de som fremmer trivsel og arbeidsglede.

En kul tur

Sigurd Granmark, en av landets mest ettertraktede foredragsholdere, er forfatter av boken KulTur (2018). 

Han presiserer at livet er den viktigste delen av næringslivet. Derfor må kulturen til et selskap påvirke livene til de som jobber der på en god måte.

Sigurd forteller at den beste måten vi kan bruke tiden borte fra familien på er hvis vi kommer hjem til familiene våre bedre enn da vi dro på jobb. 

Intervju med Sigurd GranmarkLes hele intervjuet med Sigurd her.

Han forteller at de fleste av oss vet at en dårlig kultur kan gjøre deg syk, men at det fantastiske er at den også kan gjøre deg frisk og påvirke alle deler av livet ditt.

«Studier viser at det som troner øverst, over det de som lever i de «blå sonene» i verden har til felles (der flest mennesker blir over 100 år), er at de har brukt mye tid med nære relasjoner,» sier han.

«Spør deg selv hvem du bruker mest tid med og hvem du omgås mest. Hvem snakker du mest med? Å lære kulturbygging er «læren om å bygge mennesker».»

Kulturen sitter ikke veggene, men i menneskene. Det finnes mange forskjellige relasjoner; familiære, vennskapelige, profesjonelle, etc. Forskjellige relasjoner manifesterer seg forskjellig; noen kan vare livet igjennom, andre er mer flyktige, noen kanskje overfladiske. Hva betyr relasjoner for det enkelte menneske, og hvor mange forskjellige relasjoner har vi på kryss og tvers?  

Ikke lytt til selvkritikeren

Foredragsholder Dora Thorhallsdottir er en gründer, relasjonsterapeut og komiker som inspirerer og gir deg konkrete verktøy for å skape bedre relasjoner. 

Relasjonsterapeuten forteller at de fleste av oss ikke er oppdratt til å være ærlige med oss selv, og sier at mange rett og slett mangler et språk for å snakke om følelser. 

«Legg til at svært mange ikke har hatt så gode rollemodeller i våre foreldre, så får du fort en herlig suppe av usagte ord, hinte-kommunikasjon og mye unødvendig krøll!» sier hun. 

Les hele intervjuet med Dora her.

Dora sier at du ikke ble født med en indre kritiker, men at den er noe du har overtatt fra andre. Den gode nyheten er du kan bli kvitt den! Men Dora sier det er umulig å endre noe før du er klar over det, så først trenger du å legge merke til hvordan du snakker til deg selv. 

De gangene du sier noe nedlatende, så kan du faktisk øve deg på å kaste vekk de tankene, f.eks ved å knipse eller vifte de vekk, som om du legger noe bak deg du ikke vil ha lenger. Dora anbefaler også å skifte ut det negative, med «jeg gjør så godt jeg kan», «jeg har lov til å være meg», eller noe annet som er oppbyggende. 

«Og veldig viktig: rett deg opp i ryggen når du sier det,» sier hun. «Kroppen din tror ikke på deg om du har lut holdning!» 

Gründeren forteller at smørbrødlista over konflikthemmende/-fremmende ord kom som følge av at hun selv var veldig konfliktsky og virkelig trengte å bli bedre på å være uenig med andre. 

Kunsten å virke sammen

Foredragsholder Ivar Haugstad er en sosialantropolog som setter fokus på fellesskapet. Som sosialantropolog har han spesialisert seg på organisasjonskulturer. I Ivars øyne handler et godt fellesskap om å skape harmoni der både individ og fellesskap kan virke på sitt beste.

Foredragsholdere som passer godt for kommunerLes hele intervjuet med Ivar her. 

«Det handler om å skape en omgivelse der individene kan virke på sitt beste, der fellesskapet kan virke på sitt beste, og der fellesskapet kan virke på sitt beste sammen med andre fellesskap,» sier han. «Endring, utvikling, forbedring, reformer, samskaping osv. handler alltid om at vi skal gå fra nå til ny.»

Et av Ivars viktigste budskap er at vi må tørre å komme under huden på hverandre. Han sier vi må bli kjent i form av å vite hva som er viktig for hverandre.

«Skal jeg få deg som kollega til å virke på ditt beste, og skal jeg kunne være en god kollega for deg må jeg vite hva som er viktig for deg,» sier Ivar. «Derfor byr jeg på en rekke konkrete verktøy og perspektiver på hvordan vi i praksis kan skape en grunnleggende tro på at vi vil hverandre vel.»

Sosialantropologen forteller at den grunnleggende troen på at vi vil hverandre vel er selve fundamentet til å møte fremtiden sammen, og løse ting på en ny og bedre måte.

«Vi må minne oss selv og de rundt oss på det vi ønsker å ha fokus på. Slik kan vi bygge kultur,» sier han. «Folk trenger ikke flere flotte svevende begreper, de trenger praksisnær forståelse og konkrete verktøy som de enkelt kan ta i bruk. I hverdagen.»

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.