Gå til hovedinnhold Gå til footeren

Hvordan vokser hummeren?

Slik sluttet jeg å stamme
Trond Ullenes
Inspirator, coach og mental trener med 20 års erfaring som brenner for arbeidsmiljø, kommunikasjon og samarbeid.

Hummeren er et bløtdyr som lever inne i et hardt og stivt skall. Så hvordan vokser den seg større?

Vel, det kommer en tid da det begynner å bli trangt inne i skallet, ukomfortabelt og stressende. Hadde hummeren vært et menneske, hadde den gått til legen eller psykologen og fått smertestillende, antidepressiva eller terapi. Men hummeren vet hva som er på gang og hva den må gjøre. Den kaster av seg skallet, og starter prosessen med å gro et nytt. I denne perioden er hummeren sårbar for rovfisk, og beskytter seg ved å gjemme seg under en stein eller i en sprekk. Etter en tid er det nye skallet på plass, og hummeren kan trygt fortsette ut på nye eventyr, større og sterkere enn før. Denne prosessen gjentar seg flere ganger i løpet av livet til en hummer.

“Bare vi er frustrerte nok, så ordner det seg sikkert!”

Vi mennesker kan leve i den villfarelse at det er noe galt med oss når vi opplever ubehag, og at vi trenger å fikses. Vi kan endog finne noen å skylde på for at vi er frustrerte, oppgitte og overveldet, for eksempel ungene, ektefellen, kollegaen eller en leder. Vi kan da fort gå i frustrasjonsfella, der vi tror at bare vi er frustrerte nok, så ordner det seg sikkert! Faktum er at det er ingenting som ordner seg når vi er frustrerte. Vi bare tapper kreftene våre, vi lader ut det batteriet som vi trenger oppladet for å fungere godt og bidra både på jobb og hjemme.

Sannheten er at det er kroppen vår som prøver å fortelle oss noe viktig, og vi trenger å lære oss å forstå hva den sier. På samme måten som kroppen forteller deg at du er sulten. Du forstår når kroppen din forteller deg det, ikke sant? Og du vet hva du trenger å gjøre?

Næring er et fysisk behov, som drikke, søvn, mosjon og berøring. Men hva med dine psykologiske behov? Som trygghet, tilhørighet, mestring, mening, læring osv.? Hvordan vet du når disse behovene er udekket?

“Tenk om vi kan lære oss å gi næring til vårt eget lys, slik at det kan skinne sterkt hver dag, selv når det blåser?”

Hver og en av oss har et enormt potensial. Det er knapt noen som bruker sine ressurser og sin kapasitet til fulle hver dag. Tenk om vi kan lære oss å gjøre oss selv gode ved å skjønne hva vi lengter etter når vi er irriterte, triste eller usikre. Og hva vi feirer når vi er glade, optimistiske, stolte og takknemlige. Tenk om vi kan lære oss å gi næring til vårt eget lys, slik at det kan skinne sterkt hver dag, selv når det blåser? Og at vi kan være en tydelig og omsorgsfull blåsebelg for andres lys som trenger ekstra oksygen?

Vi har kapasitet til å hente ut det beste i oss selv og i andre, og vi liker å gjøre det. Vi liker å bidra til at andre har det bra og lykkes, det er bare noen ganger at vi glemmer hvordan vi gjør det. Eller at vi går oss vill i iveren etter å fikse.

De menneskene som trigger oss mest, er våre beste læremestre. Og de tvilstankene vi tenker om oss selv når vi er slitne, er supernyttig informasjon som kan hjelpe oss å vokse. Inspirasjon, bevisstgjøring og læring kan gjøre oss robuste, handlekraftige og eventyrlystne. Godt nytt er at læring ikke trenger å ta tid, det kan skje i et aha-øyeblikk.
Vi mennesker har kapasitet til å bytte skall på sekunder.

Send en forespørsel på Trond Ullenes

Booking og forespørsel

Send en bookingforespørsel her for Trond Ullenes

Fant du blogginnlegget inspirerende? Du kan booke Trond Ullenes til ditt arrangement. Kontakt oss i dag for å høre mer om mulighetene.

Om forfatteren

Inspirator, coach og mental trener med 20 års erfaring som brenner for arbeidsmiljø, kommunikasjon og samarbeid.
Gå til foredragsholderens profil