Gå til hovedinnhold Gå til footeren

Nett-troll bedriver selv-mobbing

Nett-troll bedriver selv-mobbing
John Petter Fagerhaug

Praktisk anlagt og teoretisk fremragende hjelper denne psykologen deg å mestre endringer for å skape arbeidsglede.

Har du noen gang skrevet en handleliste, for så å glemme å ta den med? Også har du oppdaget at du husker nesten alt som sto på listen når du kommer i butikken? Har du da tenkt over at det du skrev på listen ble en del av deg selv? 

Det har kanskje ikke nett-troll og mobbere fått med seg. At det de skriver og gjør, gjør de i praksis mot seg selv? At det faktisk blir en del av de selv.

Vi husker ofte det vi skriver

Å skrive ned ting er en god metode for å få ting ut av hodet. Eksempelet med handlelisten viser oss at når vi slipper å tenke på ting, så husker vi det likevel.

Skriving gir oss muligheten til å huske det vi har skrevet samtidig som det gir oss friheten til å slippe å tenke på det. Studenter opplever ofte det når de noterer mens de studerer. Selve skriveprosessen gjør at man husker mye av det man har skrevet ned – kroppen husker med andre ord det hånden gjør. 

Sånn har nett-troll og mobbere det også. Det de skriver, sier og gjør, blir en del av dem selv. Er det i tillegg følelsesmessig relatert, blir det den som utfører handlingen som opplever følelsene. Du får med andre ord det negative eller det positive du gjør. For det vi gjør, det gjør vi som regel mot oss selv.

Du kan selv teste ut dette prinsippet positivt ved å gå rundt og gjøre og å si noe bra til alle du møter en hel dag. Jeg tipper det vil dukke opp mange positive følelser i deg.

Det er sånt vi ikke tenker på når vi møter nett-troll og mobbere. Vi tar det personlig når det egentlig ikke er oss det er personlig for. En helt normal reaksjon, men det kan hjelpe å tenke over at ondskap og negativitet sjelden kommer fra mennesker som har det godt. 

Jeg tviler på at mobbere og nett-troll er klar over dette selv, men før eller senere vil det gå opp for dem at den smerten og det ubehaget de egentlig føler der inne, og som de forsøker å flykte fra gjennom trolling og mobbing, ikke dempes når de lar ting gå utover andre. 

Det triste med det hele er at for nett-troll og mobbere så blir smerten og ubehaget bare større, som igjen kan lede til mer selvplaging og ubehag.

Hvorfor ta i mot det man ikke vil ha?

Det blir ikke bedre for mobbere og nett-troll når de fyller opp seg selv med det de skriver og gjør, for de fyller også opp noe av det de faktisk er mest glad i, og kanskje det eneste de stoler på, nemlig deres egen personlige teknologi. 

Teknologi og verktøy har en tendens til å bli en utvidelse av oss selv. Vi blir noe mer enn det vi er uten, og når dette også fylles opp med mobbing og trolling så øker også smerten i omfang, kanskje også i styrke. 

Personlig teknologi som mobil, pc og brett har også en tendens til å bli, ja nettopp personlig, og når noe blir personlig så blir man også mer sårbar. Sårbarheten kan skape mer smerte og ubehag, også glemmer trollene at hvis de troller på nettet, eller mobber noen som ikke hører etter eller bryr seg, så blir de selv sittende alene igjen med alt det negative.

For å si det med en historie om Buddha:

En gang, da Buddha lærte opp en gruppe mennesker, begynte en person i gruppen å la sitt sinne gå utover han. Buddha lyttet tålmodig. Etter en stund spurte han: “Hvis noen gir deg en gave, og du nekter å godta den, hvem beholder den? Du, eller den andre personen?”

“Den andre personen selvfølgelig! Enhver idiot kan se det! Sa mannen sint!” “Nå..” sa Buddha. “Hvis jeg nekter å akseptere ditt sinne, hvor skal det gå? Hvor tar det veien? Hvem skal lide med det?”

Fra Sarah Conover · Kindness: A Treasury of Buddhist Wisdom for Children and Parents 2001

Så hvorfor ta i mot noe man ikke vil ha? Det er ikke julaften, det er ikke en gave fra svigermor du må ta i mot og takke for av ren høflighet. Nett-troll er også sjeldent farlige, selv om mobbere kan være det. Men ofte så er de som spøkelser, skremmende og skumle BARE hvis man tror på de og gir de oppmerksomhet.  

Tror du på spøkelser?

Det er selvfølgelig lov å være redde for nett-troll og mobbere. Det er ubehagelig og vondt og bli utsatt for de, sånt er helt naturlig. Men se på de som spøkelser. Be de komme å ta deg. Se hva som skjer. Jeg har ennå til gode å høre om noen som ble angrepet av spøkelser på den måten.

Nett-troll og mobbere kan oppleves som farlige bare hvis vi gir de oppmerksomhet og makt. Så gjør du det? Gir du de oppmerksomhet og makt? Må du det?

Nettet gjør oss alle mer tilgjengelige  og sårbare, og det er mange kriker og kroker grums kan skjule seg i. Skal vi fortsette dette nett-livet trenger vi alle å lære å fokusere bedre på det som betyr noe, og å ikke la oss forstyrrer for mye av uønskede elementer.

Så til dere som mobber og troller på nettet. Dere har sikker skjønt det nå. Det hjelper ikke i det hele tatt det dere forsøker å få til og å lindre. Dere må finne bedre løsninger. Men det er ikke synd på dere, dere er ikke tilgitt. Bare slutt med det – slutt å plage andre og dere selv. Finn bedre løsninger. Finn løsninger som virker.

Send en forespørsel på John Petter Fagerhaug

Booking og forespørsel

Send en bookingforespørsel her for John Petter Fagerhaug

Fant du blogginnlegget inspirerende? Du kan booke John Petter Fagerhaug til ditt arrangement. Kontakt oss i dag for å høre mer om mulighetene.

Om forfatteren

Praktisk anlagt og teoretisk fremragende hjelper denne psykologen deg å mestre endringer for å skape arbeidsglede.

Gå til foredragsholderens profil