Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-01-blue

Fengslende og lærerike foredrag om psykisk helse

Arnhild Lauveng

Arnhild Lauveng

Spesialist i klinisk samfunnspsykologi og tidligere diagnosert schizofren. Foredragsholder som virkelig fanger publikum.

Forespør enkelt om pris og dato

5 ut av 5 stjerner

"Arnhild fikk full pott (alle svarte at de var svært fornøyd) etter foredraget. Hun har en helt unik fortellerevne hvor hun knytter sin teoretiske kunnskap til det praktiske på en svært god måte, med egne erfaringer som bakteppe. Det var helt stille i rommet i tre timer, og mange av tilhørerne sa etterpå at de ble svært berørt."

Seniorrådgiver Rigmor Hartvedt - Fylkesmannen i Oslo og Akershus Vis alle referanser

Et foredrag med Arnhild Lauveng gir deg:

 • Spennende og lærerike foredrag om psykisk helse.
 • En foredragsholder med unik fortellerevne som fenger publikum hver gang.
 • Teoretisk kunnskap blandet med egen erfaringer.
Uforpliktende forespørsel på Arnhild Lauveng

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Arnhild Lauveng

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referanser

Interviews icon

Artikler

Forespør enkelt om pris og dato

Arnhild Lauveng er en engasjerende og faglig dyktig foredragsholder som holder spennende og lærerike foredrag om psykisk helse!

Et foredrag med Arnhild Lauveng gir deg:

 • Spennende og lærerike foredrag om psykisk helse.
 • En foredragsholder med unik fortellerevne som fenger publikum hver gang.
 • Teoretisk kunnskap blandet med egen erfaringer.

Arnhild Lauveng er en psykolog (UiO, 2003) som selv har hatt diagnosen schizofreni. Hun var inn og ut av psykisk helsevern i cirka 10 år.

Hun er spesialist i klinisk samfunnspsykologi og disputerte i 2017 ved det medisinske fakultet i Oslo med doktorgraden «Å vokse som menneske – mulighet for utvikling hos voksne med alvorlige psykiske lidelser, i behandling og utdanning».

Arnhild er ansatt som forsker hos Nasjonalt senter for Erfaringskompetanse, og har nettopp fullført sin tolvte bok – en lærebok om psykisk helsearbeid.

Arnhild Lauveng har forelest i over 20 år og er en etterspurt foreleser både i Norge og i Europa, ofte med flere foredrag hver uke. Et Arnhild Lauveng foredrag tilpasses etter ønsker fra hver enkelt oppdragsgiver. Hun har også mottatt en rekke priser – blant annet Fritt Ords Honnørpris (2008).

De to første bøkene hennes, «I morgen var jeg alltid en løve» og «Unyttig som en rose» handler om hennes egne erfaringer med å ha hatt diagnosen schizofreni.

I tillegg har hun gitt ut syv billedbøker for barn om følelser – Jenny og Jakob serien. Den første boken, «I morgen var jeg alltid en løve», er oversatt til 13 språk. Nå er hun også i gang med bok nummer 13, i tillegg til at hun skriver artikler og bokkapitler.

Uavhengig av tema og målgrupper er Arnhild alltid opptatt av at vi skal huske å se mennesket bak symptomene, forstå at alle mennesker er mer enn symptomer og sykdom, og at alle trenger å bli møtt som unike individ.

Arnhild Lauvengs foredrag kan holdes på norsk og engelsk, eventuelt med oversettelse til andre språk.

Vis foredrag med Arnhild Lauveng
Arnhild Lauveng foredrag

Foredrag

 • Arnhild Lauvengs foredrag blir tilpasset etter ønsker fra hver enkelt oppdragsgiver.
 • Ofte er det et ønske om at hun tar utgangspunkt i sin egen historie og sine erfaringer med å ha hatt en schizofrenidiagnose, og at hun bruker eksempler fra eget liv.
 • Samtidig er hun også spesialist i klinisk samfunnspsykologi, med phd, så hun kombinerer alltid egne erfaringer med kunnskap hun har som fagperson, både som forsker og kliniker.
 • Temaene for foredragene avhenger av hva oppdragsgiver ønsker. Hun presenterer gjerne funnene fra doktorgraden sin, og betydningen av tilrettelegging for å bedre utviklingsmuligheter for mennesker med langvarige psykiske lidelser. Andre temaer kan være selvopplevelse ved psykose, hallusinasjoner og psykoseutvikling, rehabilitering, tverrfaglig samarbeid, individuell plan, psykisk sykdom og arbeidsliv/skole, barn/unge og psykisk helse, tvang og tvangsbehandling, brukermedvirkning, samarbeid med familie og nettverk, håpets betydning, etikk, ivaretakelse og respektfull behandling av langtidssyke, betydning av kunst, kultur og kreativitet i behandlingen, individuell tilrettelegging, med mer. Det er mulig å skape alle mulige kombinasjoner av disse temaene.
 • Arnhild er åpen for å forelese for mange ulike målgrupper. Hun foreleser gjerne på konferanser og for åpne forsamlinger, men også for helsepersonell, studenter innen helseutdanninger, NAV, barnevern, fosterforeldre, politi, fengselsvesen, politikere, frivillige organisasjoner og andre.
 • Arnhild er opptatt av å bruke et ”vanlig” språk med så lite faguttrykk som mulig, slik at alle kan forstå henne uavhengig av utdanning og faglig bakgrunn. Hun snakker mye om betydningen av individuell tilrettelegging og å møte mottagerens behov.

Referanser

Tema for foredraget var: hvor har psykiatrien brakt oss i dag, og hva er våre drømmer for fremtidens tjenester til mennesker som sliter psykisk, med etterfølgende refleksjon i smågrupper/panelsamtale. Doktorgradsarbeidet hennes ble presentert og illustrert med innsikt og engasjement. Av hensyn til engelskspråklig med-innleder foregikk det hele på engelsk, og dette fungerte meget bra, klart og tydelig. Viktig tema, som kan anbefales!

Vegard Høgli, kommuneoverlege

Skien Kommune

"Vi var veldig fornøgde med Lauveng. Måten ho formidlar kunnskap på gjer at vi hugsar det som vert formidla til oss. Ein flott dag der vi har lært veldig mykje."

Anita Brevik, Driftssjef

Bremanger kommune

"Inspirerende, fascinerende, klok og morsom. En utømmelig kilde til kunnskap og inspirasjon til å kunne få nye perspektiver i møte med mennesker!"

Annete Mørch Brauti, Fagressurs Psykisk

NAV

"Arnhild fikk full pott (alle svarte at de var svært fornøyd) etter foredraget. Hun har en helt unik fortellerevne hvor hun knytter sin teoretiske kunnskap til det praktiske på en svært god måte, med egne erfaringer som bakteppe. Det var helt stille i rommet i tre timer, og mange av tilhørerne sa etterpå at de ble svært berørt."

Seniorrådgiver Rigmor Hartvedt

Fylkesmannen i Oslo og Akershus

"Hun formidler psykiatri med nye ord og på bakgrunn av god psykologisk innsikt. Kunne hørt på henne et par dager til."

Finn Bjarne Mjaaseth, Psykologispesialist

Helse Møre og Romsdal

"Godt. Nært og engasjerende. Traff godt."

Jan Olav Fjelldal, Avd Leder

NAV arbeidslivssenter, Nordland

"Et spennende og interessant foredrag!"

Liv Nilsen, Ph.D

OUS

"Vi hadde en god dialog hele veien. Arnhild hadde helt klart skreddersydd foredraget til målgruppa og kom med konkrete eksempler som ga tilhørerne nye perspektiv. Anbefaler Arnhild på det varmeste!"

Elinor Jeanette Olaussen, Rådgiver

Universell

Dette var veldig bra! Veldig nyttig innhold i foredraget som passet vårt publikum perfekt. Vi har kun fått gode tilbakemeldinger.

Leder, Silje Haugen

Oslo Røde Kors

Fantastisk foredrag! Innholdet stod til vår bestilling. Blandingen av egne erfaringer, fagstoff, forskning og humor var midt i blinken! Alle er enige om at foredraget var svært nyttig og inspirerende.

Anne-Lise Eriksen

Helse Møre og Romsdal HF

"Foredraget var fremragende."

Randi Jensen, Sekretariatsleder

Daghøjskoleforeningen

Bare fått høre mange positive tilbakemeldinger på innholdet - og på Arnhilds evne til å snakke direkte til lærerne/oss i skolen var helt supert! Det var lærerikt og svært aktuelt for alle oss som jobber i den videregående skolen!

Ruth-May Hustvedt, Rådgiver

Skogmo vgs i Telemark fylkeskommune

Fantastisk engasjerende foreleser! God til å formidle budskapet - vi lærte mye. Hun deler av sine erfaringer på godt og vondt på en måte som gjør at vi får en bedre forståelse av et vanskelig tema, - hun forklarer sykdom og opplevelser på en enkel og billedlig måte som hjelper oss å se hennes erfaringer, og det vi har erfart i vår jobb, på en ny måte. Hun er en fantastisk person, som vi setter stor pris på å ha fått mulighet til å treffe og høre på.

Anita Stene, Rådgiver

Sokndal kommune

VI var veldig godt fornøyde, hun skulle hatt mye mer tid syns deltakerne!

Nestelder, Kari Marie Pedersen

LO Stat Rogaland

Noe av det beste vi har hatt. Får en score på 5,8 (på en skala fra 1-6). Her er noen av deltakernes kommentarer: Et fantastisk innlegg - ord blir fattige! Takk - dette innlegget gav påfyll. Har lest bøkene, men flott å høre henne. En utrolig viktig stemme og bidrag til oss, vi som hjelpere/veiledere som skal se og gi rom for at hver og en finner sin vei:) Utrolig inspirerende og dyktig! Veldig bra. Varmt, enkelt, jordnært, inspirerende og ekte.

Pia Gavin

Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel

Foredraget var ytterst relevant og formidlet på en personlig og nyansert måte. Kan virkelig anbefale Lauveng som foredragsholder!

Magnhild Høivik

Regionalt Utdanningsutvalg (RegUt) for leger i spesialisering - grunnkurs i psykiatri

Et fantastisk lærerikt og nyttig foredrag.

Ellen Rindal

NAV Sandefjord

Kjempe flott foredrag, engasjerende og meget lærerikt! Vi er superfornøyde!

Ann Catrin Hagen

Stendi

Arnhild Lauveng holdt to likeforedrag for vår organisasjon, ett for tillitsvalgte og ett for ledermedlemmer. Vi har bare fått svært gode tilbakemeldinger, og anbefaler henne på det varmeste! Arnhild er svært kunnskapsrik, og en meget god formidler - som det er behagelig og lærerikt å lytte til!

Bodil Kirkerød

Utdanningsforbundet Nordre Follo

Veldig bra, morsomt og faglig fint

Jon fiske

NAV Øst-Viken, arbeid og helse
01.10.2019

Mange som får denne diagnosen blir helt friske

Arnhild Lauveng er spesialist i klinisk samfunnspsykologi, er ansatt som forsker hos Nasjonalt senter for Erfaringskompetanse, og har nettopp fullført sin tolvte bok innen fagområdet psykisk helse. Som ung, før hun begynte å utdanne seg, hadde hun selv diagnosen schizofreni, og var inn og ut av psykisk helsevern i ca 10 år.

“Jeg er virkelig opptatt av psykologi og psykisk helsevern,” sier hun. “Jeg har erfart systemene pasient, som student, som kliniker og forsker – jeg prøver virkelig å forstå dette fra mange ulike vinkler.”

Hun planla aldri å bli foreleser, men som student opplevde hun at hennes erfaring og kunnskap var etterspurt og nødvendig. Det er den fortsatt. Hun har forelest i over 20 nå og er en etterspurt foreleser både i Norge og i Europa, ofte med flere foredrag hver uke.

Schizofrenidiagnosen står fortsatt i de gamle papirene, men den påvirker ikke livet lenger. Arnhild bruker ikke medisiner, hun jobber mer enn full stilling, og har et godt liv.

“Før trodde vi at schizofreni var en kronisk diagnose,” sier Arnhild. “Nå vet vi bedre. Schizofreni er sannsynligvis ikke en diagnose, men en samlebetegnelse på ulike tilstander, med ulike årsaker og forløp. Mange av de som får diagnosen kan bli helt friskere, eller helt friske, og leve gode liv.”

De to første bøkene hennes, «I morgen var jeg alltid en løve» og «Unyttig som en rose» handler om hennes egne erfaringer med å ha hatt diagnosen schizofreni, og fortsatt bruker hun erfaringer fra eget liv som eksempler og illustrasjoner i forelesningene, når det passer sånn. Men hun foreleser nå om mange ulike tema, for ulike målgrupper.

“Jeg foreleser gjerne om funn fra doktorgraden min, hvor jeg intervjuet pasienter, behandlere og lærere i to ulike tilbud for mennesker med alvorlige psykiske lidelser – et tradisjonelt behandlingstilbud i Norge, og et tilpasset skoleopplegg i Danmark,” sier psykologen. “Dessuten har jo vi i Tvangslovutvalget nettopp levert vårt forslag til ny tvangsbegrensningslov, så tvang, frivillighet og alternativ er viktige tema.”

Arnhild foreleser også mye for NAV, for ansatte i kommuner og på sykehus, særlig om miljøterapi, individuell plan, traumer, selvopplevelse og helhetlig oppføling. Hun foreleser også for politiet om etikk, for lærere om ungdom og psykisk helse, for barnevern og for fosterforeldre. Og mange andre.

Uavhengig av tema og målgrupper er Arnhild alltid opptatt av at vi skal huske å se mennesket bak symptomene, forstå at alle mennesker er mer enn symptomer og sykdom, og at alle trenger å bli møtt som unike individ. Hun ønsker også at publikum skal sitte igjen med mer konkret kunnskap og gjerne også ha fått noen tips til andre måter å arbeide på.

“Dessuten økt forståelse, og ikke minst at de skal reflektere mer over etiske utfordringer,” sier hun. “Jeg er opptatt av at de skal se hver enkelt person de møter som et individ, og så ønsker jeg at alle, både ansatte, pårørende og pasienter, skal sitte igjen med en følelse av håp og en visshet om at absolutt alle mennesker, helt uavhengig av hva vi gjør, er uendelig verdifulle.”

Opptatt av formidling

De første bøkene har blitt fulgt av flere andre bøker, i tillegg til vitenskapelige artikler. En billedbokserie om følelser, for barn, en bok om ungdom og psykisk helse, en om arbeid og psykisk helse. Nylig fullførte hun sin tolvte bok, denne gang en lærebok om psykisk helsearbeid, og er allerede i gang med bok nummer 13, også en fagbok.

“Formidling er viktig for meg, enten det skjer muntlig eller skriftlig,” sier hun. “Det er viktig å dele kunnskap, og å formidle kunnskap på mange ulike måter, for ulike målgrupper – enten det er billedbøker for barn, vitenskapelige artikler, lærebøker eller foredrag.”

Arnhild mener at på samme måte som all behandling skal være tilpasset den enkelte pasient, bør forelesninger i størst mulig grad tilpasses den enkelte oppdragsgiver. Derfor er hun alltid godt forberedt, og selv om tema selvfølgelig gjentar seg, prøver hun alltid å tilpasse hver forelesning til oppdragsgivers ønsker.

“Noen ganger har oppdragsgivere spesifikke ønsker om tema, de kan foreslå helt nye tema, eller bestillinger knyttet til deres opplevelser og utfordringer,” sier hun. “Det liker jeg veldig godt, da kan vi få til noe nytt, og jeg kan prøve å møte dem på deres opplevelser, og det er ekstra fint. Men selvfølgelig er det også helt i orden om de ikke har så veldig klar bestilling på forhånd, vi finner alltid ut av det.”

Selv om det selvfølgelig kan være krevende å forelese av og til, særlig når det blir mange reisedøgn på kort tid, sier Arnhild at hun trives veldig godt med å forelese.

“Det aller beste er alle de fine menneskene jeg møter. Både pasienter, pårørende, helsepersonell og andre. Mange kommer bort i pausen eller etter foredraget for å snakke, og det er alltid hyggelig,” forteller hun. “Jeg er virkelig utrolig heldig, som får lov til dette, å reise, se hvordan ting gjøres på ulike steder, og møte så mange flotte mennesker.”

Vis foredrag med Arnhild Lauveng
Uforpliktende forespørsel på Arnhild Lauveng

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Arnhild Lauveng
Arnhild Lauveng

5 ut av 5 stjerner

"Arnhild fikk full pott (alle svarte at de var svært fornøyd) etter foredraget. Hun har en helt unik fortellerevne hvor hun knytter sin teoretiske kunnskap til det praktiske på en svært god måte, med egne erfaringer som bakteppe. Det var helt stille i rommet i tre timer, og mange av tilhørerne sa etterpå at de ble svært berørt."

Seniorrådgiver Rigmor Hartvedt - Fylkesmannen i Oslo og Akershus Vis alle referanser

Foredragsemner med Arnhild Lauveng