Gå til hovedinnhold Gå til footeren

Hersketeknikker - hva er de og hvordan påvirker de oss?

Hersketeknikker - hva er de og hvordan påvirker de oss?||Hersketeknikker - hva er de og hvordan påvirker de oss?
Saera Khan
Spesialist på arbeidsmiljø, mangfold, psykologisk trygghet og kommunikasjon, med erfaring fra både politikk og ledelse.

Har du opplevd å føle deg ydmyket uten å kunne sette ord på det? Har du registrert at noen personer alltid er i kamphumør og i kampform?  Har du følt deg satt ut på en ubehagelig måte uten å forstå hva som egentlig skjedde? Da har du blitt utsatt for en hersketeknikk.

Hersketeknikker kan defineres som et verktøy som brukes for å forskyve maktbalansen i en relasjon enten profesjonelt, privat på hjemmefronten eller i andre sosiale settinger. De kan brukes ubevisst og bevisst, og de kan være ikke-verbale og verbale.

Har teorier om hersketeknikker gått ut på dato i 2020? Mange forbinder dette begrepet med 70- tallets feminister som brente bher og tok opp kampen mot mektige menn i politikken som brukte hersketeknikker som en strategi mot politisk engasjerte kvinner. Temaet er fortsatt dagsaktuelt i dag med #meetoo-kampanjen og diskusjonen om kvinner i topplederstillinger i næringslivet.

Samtidig er det viktig å påpeke at at hersketeknikker ikke bare blir brukt i arbeidslivet. De dukker opp og brukes for å få makt i alle sosiale ledd. Mellom generasjoner, fra ung til gammel, og fra gammel til ung. Kvinner hersker også over andre kvinner, og kvinner kan utøve hersketeknikker ovenfor menn. Hersketeknikker er med andre ord et tidløst, aktuelt og «kjønnsløst» begrep.

Noen av de vanligste typene hersketeknikker du kan oppleve å møte er humor, latterliggjøring, usynliggjøring og fordømmelse, men det finnes mange flere hersketeknikker i arbeidslivet og i hjemmet. Hvordan kan kroppsspråket spille en rolle? Hva karakteriserer de ulike «hersketypene» du må være oppmerksom på og hva slags personlighet har disse? 

Om man vil lære seg å håndtere og parere hersketeknikker, er det viktigste først og fremst å vite hvordan man skal oppdage dem når de blir brukt. Dette er ikke alltid like enkelt fordi hersketeknikker ikke er like åpenbare og direkte angrep som for eksempel mobbing, trakassering eller andre synlige former for overgrep. Hersketeknikker er mer subtile atferdsmønstre. De er indirekte, kompliserte og kan være veldig vanskelige å både oppdage og peke ut.

3 gode råd for å håndtere hersketeknikker:

1. Tenk rasjonelt – ikke handle emosjonelt. Utvid gapet mellom trigger og reaksjon. Skriv loggbok over hendelsene, dato og episoder, ha dokumentasjon, se etter mønstre og planlegg en eventuell motreaksjon.

2. Bygg opp mental styrke. Bytt ut selvmedlidenhet og offerrollen med fornuftig handling. Ta gjerne prat med en mentor for å få et objektivt synspunkt i stedet for å reagere impulsivt. Finn ut hva du kan kontrollere, og hva du ikke kan endre, slik at du ikke taper en konfrontasjon med motparten. Reis deg og gjør deg sterk først.

3. Velg dine kamper - vær strategisk. Vurder om en konfrontasjon med herskeren vil gi deg resultatet du ønsker, eller er det kanskje ikke verdt det å ta det opp? I enkelte tilfeller er det
å ignorere og ikke gi en manipulerende hersketype oppmerksomhet et effektivt virkemiddel i seg selv. Å late som om hersketeknikkene ikke går inn på deg og at du går videre med godt mot kan signalisere at hersketypen ikke er i stand til å kontrollere deg.

Saera Khan er spesialist i innovasjon, ledelse, mangfold og kommunikasjon med 17 års erfaring som toppolitiker og nå i næringslivet. I sine spennende og lærerike foredragene viser hun deg hvordan man oppdager og hvilke teknikker man bruker overfor de ulike hersketypene. Les mer om Saera og hennes foredrag her.

Send en forespørsel på Saera Khan

Booking og forespørsel

Send en bookingforespørsel her for Saera Khan

Fant du blogginnlegget inspirerende? Du kan booke Saera Khan til ditt arrangement. Kontakt oss i dag for å høre mer om mulighetene.

Om forfatteren

Spesialist på arbeidsmiljø, mangfold, psykologisk trygghet og kommunikasjon, med erfaring fra både politikk og ledelse.
Gå til foredragsholderens profil