Ivar Haugstad og Athenas har latt seg inspirere og donerer bort hele honoraret for Ivars siste foredrag til Sykehusklovnene.
- Sykehusklovnene er i mine øyne superhelter. De bidrar til at barn får positive pusterom i en utfordrende sykehushverdag. De utgjør virkelig en positiv forskjell, sier Ivar Haugstad.
I 2006 slo en gruppe norske forskere ved NTNU fast det mange har hevdet siden tidenes morgen: “Humor forlenger livet”.
- Det er noe grunnleggende genialt i det sykehusklovnene gjør ved å bruke humor som “medisin”, og derfor er det kjempegøy at jeg i samarbeid med Athenas kan donere bort inntekten fra et av foredragene mine til en organisasjon i motbakke, sier Haugstad.
Som del av Nasjonalt Oppmuntringstilsyn og fast-antropolog i både Internasjonalt Institutt for Seriøs Oppmuntring (IISO) og Team Fearless møter Ivar Haugstad ukentlig virksomheter og personer som ønsker seg flere positive pusterom i en hektisk arbeidshverdag.
- Og når han til stadighet ser hvor stort behovet er hos oss voksne, så kan man kun ane konturene av hvor uendelig mye Sykehusklovnene kan bety for barna på sykehusene, fortsetter den populære foredragsholderen.
Med utgangspunkt i dette, og i sine personlige betraktninger har han åpnet lommeboken for å bistå i klovne i kampen for å administrere og dosere glede og latter blant barn og pårørende på norske sykehus. Haugstad påpeker påpeker litt spøkefullt at med bakgrunn i den innsikt han har som antropolog i næringslivet, kan man med nokså stor sikkerhet påstå at klovner også trenger oppmuntring fra tid til annen.
Så hva er egentlig viktigheten av klovnene? Kristin Zachariassen, Daglig leder ved Sykehusklovnene forteller:
- Klovner kan ikke gjøre noe med sykdomssituasjonen til barn innlagt på norske sykehus, men de kan gjøre noe med opplevelsen av situasjonen. De bidrar med positive pusterom og magiske øyeblikk i en ellers utfordrende sykehushverdag. Vi er en av over 50 klovneorganisasjoner rundt om i verden og internasjonal forskning viser at klovnenes tilstedeværelse kan redusere både mengde av smertestillende medisiner samt stressnivå hos både barn og pårørende.
Hvordan kan vi få klovner på de sykehus dere ikke er i dag, for eksempel Tønsberg sykehus?
- Det er ledelsen ved barne- og ungdomsavdelingen ved de respektive sykehusene som må ta kontakt med oss, opplyser Zachariassen. Vi åpner i Telemark rett over nyttår og er allerede i Drammen, så Tønsberg kan vi for eksempel få til i 2017 hvis både sykehuset og lokalbefolkningen engasjerer seg i å få klovnene dit. I Kristiansand for eksempel startet vi et år tidligere enn planlagt, fordi to mødre satte i gang en innsamlingskampanje, så her er det bare å brette opp ermene, sier Kristin Zachariassen.