Tlf. 911 16 989

Få profesjonell rådgivning av våre flinke konsulenter
profile-cover-generic-02-blue

Å forbedre hverdagen på din arbeidsplass har aldri vært så enkelt

Ivar Haugstad

Ivar Haugstad

Utdannet Sosialantropolog med spesialisering i organisasjonskulturer.

Forespør enkelt om pris og dato

5 ut av 5 stjerner

"Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på foredraget Ivar hadde for oss om arbeidsglede og motivasjon. Det var tydelig at Ivar hadde satt seg inn i bedriften vår, og hadde tilpasset foredraget deretter. Videre var han veldig morsom, og fikk oss også til å tenke. Det var rett og slett et veldig godt foredrag, av en veldig flink foredragsholder."

Førstekonsulent Else Lokna - Utlendingsnemda Vis alle referanser

Et foredrag med Ivar Haugstad gir deg:

 • En svært erfaren foredragsholder som har hjulpet bedrifter i årevis og engasjerer både store og små publikum.
 • Viktig budskap formidlet på en enkel og forståelig måte.
 • Foredrag fylt med gode råd og verktøy som kan brukes med en gang.
Uforpliktende forespørsel på Ivar Haugstad

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
About icon

Om Ivar Haugstad

Lecture icon

Foredrag

Courses icon

Kurs

Video icon

Video

References icon

Referanser

Interviews icon

Artikler

Ivar Haugstad er sosialantropolog og foredragsholder – en strålende kombinasjon! Han holder inspirerende foredrag om arbeidsglede, samarbeid og individets rolle i fellesskapet. Bli motivert og få håndfaste råd med en faglig forankring i antropologisk lære. Å forbedre hverdagen på din arbeidsplass har aldri vært så enkelt.

Et foredrag med Ivar Haugstad gir deg:

 • En svært erfaren foredragsholder som har hjulpet bedrifter i årevis og engasjerer både store og små publikum.
 • Viktig budskap formidlet på en enkel og forståelig måte.
 • Foredrag fylt med gode råd og verktøy som kan brukes med en gang.

En sosialantropolog er ekspert på hvordan mennesker i ulike fellesskap samhandler. Ivar Haugstads foredrag er derfor relevante for både små bedrifter, store organisasjoner og frivilligheten. I 2016 ga han ut boken «Kunsten å virke sammen på jobb. Perspektiv og praktiske verktøy».

Et foredrag med Ivar gir alltid nye perspektiv på det å være del av et fellesskap. Slik sørger Ivar for at publikum får mulighet til å reflektere over egen rolle i fellesskapet, og videre viktigheten av et godt fellesskap.

Ivar har veldig praksisnære råd og tips til hvordan dere kan skape et fellesskap der folk virker på sitt beste. Eksempelvis hvordan man skaper god atmosfære på arbeidsplassen – hvor folk kan stortrives. Gjennom egne erfaringer vil han garantert utfordre deres eksisterende perspektiver og daglige praksiser.

Som antropolog og gjennom flere år som en sentral del av det nasjonale oppmuntringstilsynet har Ivar jaktet på de aller beste praksiser knyttet til det å skape en omgivelse der folk kan virke på sitt beste. Denne innsikten og medfølgende erfaringer deler Ivar raust av i sine foredrag, og han vil garantert både utfordre og inspirere.

Foredragene hans serveres med en god porsjon glimt i øyet, relevant faglig forankring og konkrete praksisnære tips og triks.

Ivar kan også levere kurs innenfor samme tematikk som han holder foredrag om. Ta kontakt for mer informasjon om dette.

Ivar Haugstads foredrag holdes på norsk.

Vis foredrag med Ivar Haugstad
Ivar Haugstad foredrag

Kunsten å virke sammen igjen, på jobb!

 • Etter å ha blitt eksperter på hjemmekontor, videomøter og avstands-samarbeid, skal vi nå tilbake på kontoret. Nå skal vi endelig virke sammen igjen, på jobb.
 • Det betyr at vi står ovenfor en gylden mulighet til å re-starte organisasjonskulturen og sette kurs for hvordan vi ønsker å ha det fremover.
 • Hva blir viktig å huske på akkurat nå? Hvordan kan vi benytte denne muligheten til å skape en best mulig hverdag, for både individ og fellesskap, inn i fremtiden?
Foredrag med Ivar Haugstad

Kunsten å virke sammen - når vi ikke er sammen

 • Kunsten å virke sammen når vi ikke er sammen. Det er det store spørsmålet om dagen.
 • Kunsten å virke sammen er kanskje enda mer viktig nå. Vi skal virke alene og vi skal virke sammen hver for oss, og i tillegg skal vi virke sammen med de i heimen.
 • Kunsten å balansere jobb og privatliv har blitt snudd totalt på hodet den siste tiden, derfor er tiden nå inne for å minne oss selv på hva som er viktig.
Foredrag med Ivar Haugstad

Kunsten å virke sammen på jobb

 • Et foredrag basert på boken med samme navn, hvor dere får både perspektiv og praktiske verktøy knyttet til det å virke sammen.

Foredrag med Ivar Haugstad

Kunsten å virke sammen med "de andre"

 • Dette foredraget avliver myten om at kulturer kan møtes. Kulturer kan nemlig ikke møtes, det er mennesker med ulike vaner, erfaringer og kunnskap som møtes.
 • Foredraget bidrar til praktiske verktøy og eksempler på hvordan virke på tvers av interne kulturelle siloer, gjennom å ta individuelt ansvar som arbeidstaker og leder.
 • Passer spesielt for virksomheter i omstilling, sammenslåing, samhandling og samskaping.
Foredrag med Ivar Haugstad

Kunsten å virke sammen inn i fremtiden

 • Et foredrag om hva som faktisk skjer med oss mennesker når vi står ovenfor endringer, hvorfor vi kjenner på motstand og hvordan man kan skape et fellesskap preget av utvikling.
Ivar Haugstad kurs

Kurs

 • Ivar kan også levere kurs innenfor samme tematikk som han holder foredrag om. Ta kontakt for mer informasjon om dette.
Ivar Haugstad - Fellesskap

Ivar Haugstad - Fellesskap

Ivar Haugstad - Kunsten å virke sammen, også i fremtiden

Ivar Haugstad - Kunsten å virke sammen, også i fremtiden

Vis foredrag med Ivar Haugstad

Referanser

"Veldig bra!!! Viktig innhold i morsom innpakning - en tankevekker for dei fleste. Vi sendte ut evalueringsskjema til deltakarane og der fekk du tre 7-ere på en skala frå 1-6."

Klara Bakke, Forvaltningssjef

OBOS

«Inspirerande, tankevekkande og kreativt med humoristisk vinkling. Fagelg engasjement blanda med studie og praksisforteljingar. Ivar får publikum til å tenkje over eigen praksis, men også korleis vi skal vere saman, korleis vi påverkar kvarandre og dei rundt oss. Dette var eit føredrag som verkeleg motiverte og skapa glede og engesjement. Her var det både latter og tårer.».

Synnøve Lundgård, Lærer

Utdanningsforbundet Fjaler

«Underholdende foredrag med flere viktige poenger. Spesielt la vi merke til hans bruk av skriftlige oppmuntringsmeldinger, og effekten av positive tilbakemeldinger.»

Kristian Treldal, Tannlege

Tannhelsetjenesten i Aust-Agder

"Vi er meget fornøyd med foredraget og vi som skole fikk gode tilbakemeldinger fra de andre skolene at dette var noe de virkelig likte. Tom Åge og Ivar var kjempeflinke til å balansere humor og alvor i foredraget. Vi fikk virkelig gode påminnere og noe å reflektere over både som enkeltindivider og som vi kunne ta med oss inn i ulike grupper / team / skoleklasser / bedrifter osv. Tipp topp. "

Kjersti Simpson-Larsen, Inspektør

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole

Da var vi kommet til 18. september og dagen etter foredrag med Ivar. Jeg føler at for oss på NIA starter vi på en ny tidsregning fra i dag, det er tidsregningen før og etter Ivar. Jeg tror alle møtte seg selv litt i døra i løpet av disse fire timene, på en fin og humoristisk måte. Ivars vinkling gjør at man ikke blir brydd eller føler seg støtt, men det blir rett og slett litt moro at «du finner deg selv» i noen av hans refleksjoner og karakteristikker. En foredragsholder som byr på seg selv og som har utømmelig med kunnskap om samspillet på norske arbeidsplasser. Det var rett og slett litt trist når de fire timene var over, det gikk alt for fort! Vi begynte allerede i går å fable om det var en mulighet for å få Ivar tilbake på en del 2. Vi får se om vi kan søke ut noen kroner til det etter hvert når vi har jobbet litt med de verktøyene han har gitt oss nå. Takk for en flott og engasjerende foredragsholder og god helg etter hvert!

NIA

"Inspirerende, engasjerende og vi kjente oss igjen!"

Audhild Myrvang, Hjelpepleier

Åsnes kommune

"Veldig god og traff blink hos alle deltakarane. Terningkast 6."

Liv Sundgot Johannsen, Rådgjevar

Kystverket

"Over all forventning. Foredragsholder klarte på en fin måte og inkludere våre konkrete erfaringer inn i sitt fordrag."

Turid Ottersen, Seksjonsleder

Statens vegvesen

"Ivar var godt forberedt i forhold til vår gruppe. Foredraget balanserte godt mellom humor og alvor. Han skapte et positivt engasjement og ga oss nyttige verktøy vi tar med oss videre. Tilbakemeldingene fra gruppen var udelt positive. Vi vil nok ønske å få besøk av ham igjen."

Tone Bakkeli

Oppegård kommune

Ivar Haugstad anbefales - rett og slett!! Dyktig, kunnskapsrik, alvorlig, morsom og behagelig.

Eva Nyberg, Rådgiver

Skatteetaten

Inspirerende og tankevekkende. Godt fremført!

Torbjørn Krogstad, Leder

Porsgrunn Kommune

"Satt stor pris på at foredraget ble vinklet på en slik måte at vårt budskap for konferansen ble understøttet for å nå vår målgruppe i arbeidet for raust og mer inkluderende Arbeidsliv. Vi er meget tilfreds."

Runar Hauge, Leder

NAV Arbeidslivssenter Buskerud

"Alle var spente på foredraget Ivar skulle holde, og han svarte til forventningene. Alle var kjempefornøyde med hans innhold og fremføring av foredraget han holdt for oss."

Stidieleder, Anne-Sofie Reinsborg Kaasa

NTL Fylkesutvalg Telemark

"Engasjerende, tankevekkende og morsomt!"

Sigrun Borgersen, Ass.rektor

Ås videregående skole

"Ivar var meget godt forberedt. Han viste stor interesse for oss under planleggingen da jeg snakket med ham i telefon et par ganger og i mailer. Han har en fin ro og god evne til å formidle budskapet. Vi fikk positive tilbakemeldinger fra de fleste av våre 90 deltakere angående hans presentasjonsform, kontakt med publikum og tema. Mange kjente seg igjen og snakket om det i etterkant. Anbefaler Ivar på det varmeste."

Avdelingsleder Dag Hveding

Asplan Viak Divisjon Samferdsel Infrastruktur

"Utrolig inspirerende og morsomt, men med et viktig budskap."

Org.kons Elise Ager

Studentparlamentet i Østfold

"Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på foredraget Ivar hadde for oss om arbeidsglede og motivasjon. Det var tydelig at Ivar hadde satt seg inn i bedriften vår, og hadde tilpasset foredraget deretter. Videre var han veldig morsom, og fikk oss også til å tenke. Det var rett og slett et veldig godt foredrag, av en veldig flink foredragsholder."

Førstekonsulent Else Lokna

Utlendingsnemda

"Han møtte velforberedt og var tidlig ute for å ta pulsen på skolen. Snakket med mange i forkant. Avdelingslederne fikk en lang telefonprat med han et par dager før han skulle komme. Samtlige avdelinger på skolen var fornøyd (RM, BA, SS, TO, SSP). Da har han truffet blink! :-) Dette ble et foredrag til personalet på Vestby videregående skole og ikke et generelt og løst foredrag som kunne passet alle. Dette var takket være hans interesse for research som forberedelse til foredraget. Vi ønsker å anbefale han videre til alle skolene i Akershus fylkeskommune og til ledersamlingene som arrangeres av AFK. Behagelig foreleser å høre på, positiv til tusen, masse humor, kjempegod på relasjonskompetanse!"

Mona Linneberg, Avdelingsleder

Vestby videregående skole

«Vi var 57 deltakere på konferansen og en unison tilbakemelding er at foredraget svarte til forventningene. Det var jordnært og tilpasset oss som organisasjon. Vi skal ta med oss de råd han ga og bli en enda bedre organisasjon på inkludering av både gamle og nye medlemmer. Det å gi ros er en viktig oppgave og vi så at den oppgaven ble tatt på alvor resten av denne helga.»

Runi Putten, Rådgiver

Norsk Folkehjelp

Ivar holdt et meget fengende foredrag som passet veldig godt for oss i den endringsprosessen vi står i. Våre ledere var meget fornøyde, og føler at Ivars innspill og råd vil være til stor nytte i jobben med å utvikle nye Kristiansand kommune. Spot on, engasjerende og meget gode formidlingsevner ble nevnt i evalueringen.

Odd Jarle Larsen, Rådgiver

Kristiansand kommune

"Knallbra foredrag! Morsomt, originalt og unikt. En vitamininnsprøytning av de sjeldne. Alle som har mulighet burde unne seg et foredrag med Ivar Haugstad."

Randi Solheim, Økonomiansvarlig

RIO, Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon

«Foredraget virket å være av høy faglig kvalitet, og ble fremlagt på en veldig profesjonell måte.».

Nils Olav Dunsæd, Personalsjef

Hægebostad kommune

"Foredraget var veldig bra og Ivar var vel forberedt. Tema traff akkurat det vi var ute etter."

Bendt Rimer, Administrasjonssjef

NMBU-Veterinærhøgskolen

" En superdyktig, engasjert og motivert foredragsholder med en god formidlingsevne. En flott evne til å få alle med seg. :)"

Mette Kristin Røysane Engeset, Assisterende Styrer

Huseby Barnehage

"Veldig bra, passe morsomt, passe mye alvor."

Ellen Bongard, Økonomisjef

Norsk Kennel Klub

"Inspirerende og praksisnært!"

Monica Skogbakken, Hovedtillitsvalgt

Utdanningsforbundet Oppegård

"Ivar har en fantastisk måte å formidle viktig momenter i det med å skape kultur i en bedrift. Det er troverdig og det var en "rød " tråd gjennom hele foredraget. Gir gode eksempler og bruker hverdagslige ting som vi kjenner oss igjen i. Etter foredraget har vi fått masse positive tilbakemeldinger fra deltagerne."

Lars Rune Johansen, Servicesjef Norge

Toyota Material Handling Norway

"Vi satt stor pris på at Ivar tilpasset et "standardforedrag" til temaet og målgruppa på konferansen."

Annikken Kjær Haraldsen, Rådgiver

KS

"Bydel Nordstrand var strålende fornøyd med foredraget til Ivar Haugstad: hvordan virke sammen på jobb". Han snakket for 530 ansatte på vår årlige Motivasjonskveld den 30.11.17. Foredraget var både spennende, morsomt og lærerikt. Vi har fått utelukkende gode tilbakemeldinger på dette og vurderer å leie han inn igjen på en ledersamling hos oss."

Renate Torvund, Spesialkonsult

Stab- HR, Bydel Nordstrand

"Helt strålende innhold og utførelse. Kjempefornøyd!"

Hanne Sundby, Daglig Leder

Fabelaktiv

"Foredraget traff 100% ift bestillingen."

Heidy Døsvik, NAV Leder

NAV Kristiansand

"En kurskveld med foredragsholder som belyste, berørte og beveget samtlige av oss med sitt engasjement, faglig dyktighet og humor."

Lisbeth Ekornrød Christensen, Styrer

Siljan kommune, Loppedåpan barnehage

"Foredragsholderne hadde en god form på seminaret - koblingen mellom teori og praksis. De presenterer gjenkjennelige situasjoner og roller i arbeidslivet, formidlet på en humoristisk. Slik blir arbeidsmiljøet slående og morsomt gjenkjennelig. Det løsner på spenninger som eventuelt ligger i organisasjonen. Slik er det lett Den lette tonen og humoren som de har, letter på stemningen og gjør noe med tilhørerne. Og,de presenterer gode og enkle verktøy."

Hege Haugland, rektor

Blindern videregående skole

"Ivar formidler på en profesjonell og humoristisk måte. Det er ingen perioder som publikum faller av. Han klarer å engasjere under hele foredraget."

Mariu Ulven Blekkerud, Personalsjef

Hapro Electronics AS

"Ivar leverte et faglig, godt og engasjerende foredrag med glimt i øyet. Vi er svært bortskjemte når det kommer til faglig påfyll. Vi har gjennom de siste årene deltatt på mange samlinger med dyktige foredragsholdere. Ivar er en av de bedre. Både når det gjelder faglig innhold, integritet og formidlingsevne. Tre timer gikk som en vind! Vi storkoste oss!"

Camilla Sævareind, Seinorrådgiver

NAV Arbeidslivssenter Østfold

"Bestilling av oppdrag og det som ble presentert svarte til forventninger."

Jens-Otto Fredriksen, Ledelseskoordinator

Politiets IKT-tjenester

Ivar får alle til å tenke på sin rolle og betydning i organisasjonen, påvirkning på egen arbeidssituasjon og arbeidsmiljøet. Meget god formidlingsevne, får frem gode refleksjoner.

Geir Bjarne Sørensen, Kontorleder

BDO AS

Veldig bra og vellykket foredrag. Ivar formidler veldig bra, og får publikum med seg. Han har flere poenger som man kan ta med seg videre, som kan være viktige faktorer til å forbedre arbeidsmiljøet. Han får publikum både til å reflektere og til å få lyst til å prøve det ut i praksis. Han får full skår på evalueringen av deltagerne etter kurset. Vi bruker han gjerne igjen.

Oda Hoftun, HR-Rådgiver

Bø kommune

God forberedt og tilrettelagt/tilpasset vår bedrift. Veldig relevant foredrag og med gode eksempler og verktøy som vi vil kunne bruke fremover for å forberede vår allerede gode teamfølelse.

Tom Erik Vågen

Danske Bank

Foredraget var midt i blinken for oss. Vi er i ferd med å slå oss sammen med et annet fylke, og Ivars fokus på at det er mennesker som møtes, og ikke kulturer, var midt i blinken.

Magnus E. Kirsebom, Avdelingsleder

NAV Kontaktsenter Vestfold

Ivar er super til å formidle et viktig budskap om arbeidsglede som er viktig både for ledere og medarbeidere.Gjennom nærmere to timer så var deltakerne helt med og mange kunne godt tenkte seg ennå mer. Supert levert.

Erik Lunde, Daglig leder

LABforum SA

Meget bra. Han tilpasset også godt til tilhørerne og var godt forberedt.

Ivar Romundstad, Nestleder

Fagforbundet Akershus

Han engasjerte deltagerne, og vil være en vi refererer til fremover - vi er blitt på fornavn med Ivar!

Marit Brokke, Leder Produksjonsopp

Pasientreiser HF

Ivar formidler ekstremt bra! 6/6 poeng i forhold til innhold. 6/6 poeng i formidling.

Petter Engebretsen, Salg og Markedssjef

iSYS Integrasjonssystemer AS

Ivar gav oss en kickstart på vår avdelingssamling! Veldig bra!

Anne Jegthaug, Avdelingskoordinator

SINTEF Energi AS

Midt i blinken for oss :-)

Bengt Selfors, Daglig Leder

Fosenkraft Elektro AS

Ivar leverte et helt topp og perfekt tilpasset foredrag. Til stor inspirasjon både for ansatte og ledere.

Enhetsleder, Bjarte Austvik

Kommune

Midt i blinken. Perfekt foredrag til Kick Off til ny organisering :)

Lise Myrvollen

SpareBank 1 Hallingdal Valdres

Ivar var underholdende å høre på og engasjerte publikum. Han hadde gjort forarbeid i forhold til vår organisasjon og vinklet det mot arbeid i skolen. Han satte fingeren må mye viktig på en underholdende måte. Han er en dyktig formidler.

Lise Dukane

Froland ungdomsskole

Foredraget inneholdt viktige poeng og en dose humor som traff alle i publikum. Foredragsholder var meget flink til å fange publikum.

Marte Sivertsen

AIT

Innholdsrikt og morsomt foredrag med et viktig tema vi alle trenger å bli minnet på.

Hedda Grundt

Finansforbundet i Nordea

Ivar klarte å holde energien oppe gjennom 50 minutters foredrag digitalt. Han har i sitt foredrag en bra vinkling som traff mange. Det ble presentert letthet samtidig som det var forankret i hans fag - dette ga god kredibilitet. Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra deltakere som synes dette var helt topp og veldig inspirerende. Et foredrag som inspirerer til å bli en bedre kollega - og et bedre menneske!

Astrid Liaaen

BMI

Svært bra. God forberedelse i diakte dialog med I. Haugstad. Han kom med tips og råd for både forberedelse, gjennomføring og etterarbeid vedr tema kultur som vi vil følge opp i egen virksomhet. Foredraget ble gjennomført digitalt og det fungerte svært godt.

Britt Elin Reiersen

Bufetat senter for administrasjon og utvikling

Fikk mange flotte tilbakemeldinger på både form og innhold. Veldig god formidler. Masse vi kan bruke i ettertid på jobben.

Astrid Inghilleri

NAV Larvik

Ivar holdt et engasjerende, viktig og humoristisk foredrag om hvordan vi skal lykkes sammen på jobb, når vi ikke er sammen fysisk. En flott avslutning på vårt digitale arrangement!

Cecilie Bratt

Statens-Vegvesen

Foredraget traff oss til riktig tid, og i forhold til situasjonen vi er i nå. Gav oss verktøy og et tankesett vi må være bevisst på. Mange tilbakemeldinger allerede fra fornøyde ansatte og ledere.

Erik Rasmussen

NAV Bergenhus

Veldig interessant og lærerikt foredrag!

Gina B Holsen

Helse Vest RHF

Din jobbutførelse/framtreden er den 19.08.2021 observert og vurdert av Oppmuntringstilsynsassistent Tom A Furnes, støttet at øvrige tilstedeværende. Vi gir følgende kommentar; -Du inspirerer og inviterer deltakere til refleksjon og samhandling. Ivar er tilstede, sørger for god steming og bringer inn gode og konkrete verktøy. Ivar formidler på en engasjerende og morsom måte. -Her kjenner vi oss alle litt igjen og Ivar henter fram lysten til å fokusere på eget forbedringspotensial, for å på denne måte hente fram det beste i seg selv og andre. Konklusjon I høyeste grad godkjent - jeg er imponert.

Tom A. Furnes

Vitec Fixit Systemer ASVitec Fixit Systemer AS

Veldig engasjerende og inspirerende. En foredragsholder som aktiviserte deltakerne med stort hell.

Line Jørgensen

Norsk Sykepleierforbund Viken

Supert foredrag som traff på det vi er opptatt av nå. Svært gode tilbakemeldinger fra våre ansatte.

Tove Lie

NAV Familie- og pensjonsytelser Bergen

God formidler, fine innfallsvinkler i fht tema og god/passe mix av alvor med litt humor.

Grethe Bråthen

Bane Nor SF
02.09.2019

Hvordan få folk til å virke sammen

Av Rigmor Sørensen

Ivar Haugstad er sosialantropolog og en del av det nasjonale oppmuntringstilsynet. Han er en foredragsholder som setter fokus på fellesskapet. At Ivar ble foredragsholder var på mange måter en tilfeldighet. Som sosialantropolog har han spesialisert seg på organisasjonskulturer. Han elsker å jobbe i prosess med organisasjoner, gjøre kulturelle befaringer og følge de over tid. Ivar sier det er veldig få mennesker som egentlig vet hva antropologer driver med og hva de har å tilføye. Selv skjønte han nokså raskt at for å komme i posisjon så måtte han ut å møte kundene og spre budskapet sitt. Ivar har nå holdt foredrag i over åtte år.

 

Viktigheten av et godt fellesskap

I Ivars øyne handler et godt fellesskap om å skape en omgivelse og et fellesskap der både individ og fellesskap kan virke på sitt beste.

“Det handler om å skape en omgivelse der individene kan virke på sitt beste, der fellesskapet kan virke på sitt beste, og der fellesskapet kan virke på sitt beste sammen med andre fellesskap,” sier han. “Endring, utvikling, forbedring, reformer, samskaping osv. handler alltid om at vi skal gå fra nå til ny.”

Ivar forklarer at det betyr at vi stadig skal gjøre ting litt annerledes. Altså bryte med vaner, og da må vi sørge for å skape sterke og trygge individer i sterke og trygge fellesskap. Han sier at dersom vi kjenner på usikkerhet og utrygghet så lener vi oss bare på vanene, for det kjennes trygt. Og da får vi ikke utvikling.

På jobb ser Ivar ofte at gode tanker og intensjoner renner ut i sanden.

”Du vil ikke tro hvor mange flotte strategidokumenter og handlingsplaner jeg leser i løpet av et år når jeg forbereder meg til oppdrag, og der står det utrolig mye fint,” sier han. ”Men hva skjer egentlig i praksis?”

Ivar forteller at det eksempelvis i en helt vanlig handlingsplan for arbeidsmiljø kan stå følgende:
Mål: «Vi skal være åpne og inkluderende med hverandre»
Hvem: «Alle»
Når: «Alltid».

”Skjer det noe da? – Nei! Det skjer ikke en dritt,” sier han. ”Vi er helt avhengige av at noen går foran, tar litt ekstra ansvar, skaper påminnere i hverdagen og bidrar til å løfte dette frem i bevisstheten i det daglige.”

Ivar ønsker å belyse to ting. Han forteller at den ene feilen som ofte begås er at ingen tar ansvaret. Det andre er at det ikke skapes nok rom til at folk kan ta det ansvaret. Han sier at det veldig ofte handler om trygghet og tillit.

 

Å virke sammen i hverdagen

I 2016 ga Ivar ut boken «Kunsten å virke sammen på jobb. Perspektiv og praktiske verktøy». Han sier boken er et resultat av hva han selv har kalt sporadisk autisme. Ivar forteller at han av og til får litt oppheng på ulik tematikk og klarer ikke å slippe det før han «får det ut». Resultatet ble etter hvert en del frittstående tekster. Senere kom idéen om å sy tekstene sammen, samtidig som at han ønsket å presse seg selv litt videre.

”Når jeg da i tillegg fikk et par tupp bak fra samboeren min Katrine, og noen gode kollegaer så var prosessen i gang,” sier Ivar. ”Det var viktig for meg å skrive en bok som var folkelig, forståelig og som folk faktisk kan bruke. Ikke bare lese.”

Et av Ivars viktigste budskap er at vi må tørre å komme under huden på hverandre. Han sier vi må bli kjent i form av å vite hva som er viktig for hverandre.

”Skal jeg få deg som kollega til å virke på ditt beste, og skal jeg kunne være en god kollega for deg må jeg vite hva som er viktig for deg,” sier Ivar. ”Derfor byr jeg på en rekke konkrete verktøy og perspektiver på hvordan vi i praksis kan skape en grunnleggende tro på at vi vil hverandre vel.”

Sosialantropologen forteller at den grunnleggende troen på at vi vil hverandre vel er selve fundamentet til å møte fremtiden sammen, og løse ting på en nye og bedre måte. I tillegg flagger han høyt dette med viktigheten av påminnere.

”Vi må minne oss selv og de rundt oss på det vi ønsker å ha fokus på. Slik kan vi bygge kultur,” sier han. ”Folk trenger ikke flere flotte svevende begreper, de trenger praksisnær forståelse og konkrete verktøy som de enkelt kan ta i bruk. I hverdagen.”

Temaene Ivar snakker om i foredragene sine gjør seg gjeldende i hans eget liv på mange måter.

”Eksempelvis vet jeg at jeg har masse å gå på selv.. Jeg må stadig vekk gi meg selv påminnere og øve meg”, forteller han. ”Eksempelvis på hjemmebane.. Går stadig i fella og feiler. I jobbsammenheng også.. Jeg øver og prøver jeg hele tiden.”

Ivar jobber veldig tett sammen med foredragsholderne Tom Åge Myhren, Anja Hammerseng-Edin og Marius Sørlie.

”Det å benytte egne verktøy på egen arbeidshverdag er noe vi er veldig bevisst på og føler er nyttig,” sier han. ”Hvordan kan jeg få mine kollegaer til å virke på sitt beste? Hva er viktig for de i dag? Hvordan kan jeg bidra til det? Når har de sine beste dager på jobb? Hva ønsker de å bli bedre på nå? Slike spørsmål bruker jeg for å kunne virke sammen med de så godt som mulig.”

Vis foredrag med Ivar Haugstad
Uforpliktende forespørsel på Ivar Haugstad

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Ivar Haugstad
Ivar Haugstad

5 ut av 5 stjerner

"Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på foredraget Ivar hadde for oss om arbeidsglede og motivasjon. Det var tydelig at Ivar hadde satt seg inn i bedriften vår, og hadde tilpasset foredraget deretter. Videre var han veldig morsom, og fikk oss også til å tenke. Det var rett og slett et veldig godt foredrag, av en veldig flink foredragsholder."

Førstekonsulent Else Lokna - Utlendingsnemda Vis alle referanser

Foredragsemner med Ivar Haugstad