02.09.2019 Hvordan få folk til å virke sammen
Av Rigmor Sørensen
Ivar Haugstad er sosialantropolog og en del av det nasjonale oppmuntringstilsynet. Han er en foredragsholder som setter fokus på fellesskapet. At Ivar ble foredragsholder var på mange måter en tilfeldighet. Som sosialantropolog har han spesialisert seg på organisasjonskulturer. Han elsker å jobbe i prosess med organisasjoner, gjøre kulturelle befaringer og følge de over tid. Ivar sier det er veldig få mennesker som egentlig vet hva antropologer driver med og hva de har å tilføye. Selv skjønte han nokså raskt at for å komme i posisjon så måtte han ut å møte kundene og spre budskapet sitt. Ivar har nå holdt foredrag i over åtte år.
Viktigheten av et godt fellesskap
I Ivars øyne handler et godt fellesskap om å skape en omgivelse og et fellesskap der både individ og fellesskap kan virke på sitt beste.
“Det handler om å skape en omgivelse der individene kan virke på sitt beste, der fellesskapet kan virke på sitt beste, og der fellesskapet kan virke på sitt beste sammen med andre fellesskap,” sier han. “Endring, utvikling, forbedring, reformer, samskaping osv. handler alltid om at vi skal gå fra nå til ny.”
Ivar forklarer at det betyr at vi stadig skal gjøre ting litt annerledes. Altså bryte med vaner, og da må vi sørge for å skape sterke og trygge individer i sterke og trygge fellesskap. Han sier at dersom vi kjenner på usikkerhet og utrygghet så lener vi oss bare på vanene, for det kjennes trygt. Og da får vi ikke utvikling.
På jobb ser Ivar ofte at gode tanker og intensjoner renner ut i sanden.
”Du vil ikke tro hvor mange flotte strategidokumenter og handlingsplaner jeg leser i løpet av et år når jeg forbereder meg til oppdrag, og der står det utrolig mye fint,” sier han. ”Men hva skjer egentlig i praksis?”
Ivar forteller at det eksempelvis i en helt vanlig handlingsplan for arbeidsmiljø kan stå følgende:
Mål: «Vi skal være åpne og inkluderende med hverandre»
Hvem: «Alle»
Når: «Alltid».
”Skjer det noe da? – Nei! Det skjer ikke en dritt,” sier han. ”Vi er helt avhengige av at noen går foran, tar litt ekstra ansvar, skaper påminnere i hverdagen og bidrar til å løfte dette frem i bevisstheten i det daglige.”
Ivar ønsker å belyse to ting. Han forteller at den ene feilen som ofte begås er at ingen tar ansvaret. Det andre er at det ikke skapes nok rom til at folk kan ta det ansvaret. Han sier at det veldig ofte handler om trygghet og tillit.
Å virke sammen i hverdagen
I 2016 ga Ivar ut boken «Kunsten å virke sammen på jobb. Perspektiv og praktiske verktøy». Han sier boken er et resultat av hva han selv har kalt sporadisk autisme. Ivar forteller at han av og til får litt oppheng på ulik tematikk og klarer ikke å slippe det før han «får det ut». Resultatet ble etter hvert en del frittstående tekster. Senere kom idéen om å sy tekstene sammen, samtidig som at han ønsket å presse seg selv litt videre.
”Når jeg da i tillegg fikk et par tupp bak fra samboeren min Katrine, og noen gode kollegaer så var prosessen i gang,” sier Ivar. ”Det var viktig for meg å skrive en bok som var folkelig, forståelig og som folk faktisk kan bruke. Ikke bare lese.”
Et av Ivars viktigste budskap er at vi må tørre å komme under huden på hverandre. Han sier vi må bli kjent i form av å vite hva som er viktig for hverandre.
”Skal jeg få deg som kollega til å virke på ditt beste, og skal jeg kunne være en god kollega for deg må jeg vite hva som er viktig for deg,” sier Ivar. ”Derfor byr jeg på en rekke konkrete verktøy og perspektiver på hvordan vi i praksis kan skape en grunnleggende tro på at vi vil hverandre vel.”
Sosialantropologen forteller at den grunnleggende troen på at vi vil hverandre vel er selve fundamentet til å møte fremtiden sammen, og løse ting på en nye og bedre måte. I tillegg flagger han høyt dette med viktigheten av påminnere.
”Vi må minne oss selv og de rundt oss på det vi ønsker å ha fokus på. Slik kan vi bygge kultur,” sier han. ”Folk trenger ikke flere flotte svevende begreper, de trenger praksisnær forståelse og konkrete verktøy som de enkelt kan ta i bruk. I hverdagen.”
Temaene Ivar snakker om i foredragene sine gjør seg gjeldende i hans eget liv på mange måter.
”Eksempelvis vet jeg at jeg har masse å gå på selv.. Jeg må stadig vekk gi meg selv påminnere og øve meg”, forteller han. ”Eksempelvis på hjemmebane.. Går stadig i fella og feiler. I jobbsammenheng også.. Jeg øver og prøver jeg hele tiden.”
Ivar jobber veldig tett sammen med foredragsholderne Tom Åge Myhren, Anja Hammerseng-Edin og Marius Sørlie.
”Det å benytte egne verktøy på egen arbeidshverdag er noe vi er veldig bevisst på og føler er nyttig,” sier han. ”Hvordan kan jeg få mine kollegaer til å virke på sitt beste? Hva er viktig for de i dag? Hvordan kan jeg bidra til det? Når har de sine beste dager på jobb? Hva ønsker de å bli bedre på nå? Slike spørsmål bruker jeg for å kunne virke sammen med de så godt som mulig.”