Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Artikkel

Disse jobbene kommer AI ikke til å ta

Tilbake til blogg

6. October 2023

visninger589 visninger

Ett av favorittemnene til AI-skribenter er hvilke jobber kunstig intelligens kommer til å ta fra mennesker. Bare i år har jeg funnet 13 artikler om hvilke jobber som står i faresonen etterhvert som AI-modellene blir smartere. Min spådom er at en av de første jobbene som ryker er “journalist som skriver artikler om at AI tar jobbene våre”.

Er det noe AI virkelig er godt egnet til så er det å genere tekst om hvilke jobber den selv evner å gjøre bedre enn mennesker. 

Det jeg derimot ikke finner så mange artikler om er hvilke yrker som fortsatt er relativt trygge fra å bli AI-fisert. Derfor presenterer jeg herved min liste over de siste yrkene mennesker kommer til å ha.

Prest

Skal du sikre deg å ha jobb godt ut på 2050-tallet så er det bare å søke seg inn på menighetsfakultetet. Min spådom er at religiøse ledere er de siste som vil stå igjen når AI har tatt over alle andre yrker. Ikke nødvendigvis fordi det er så krevende å lage en språkmodell som kan lære seg å skrive en preken eller snakke om nestekjærlighet. Det er mer fordi presteyrket krever tro. Prestene er nødt til å faktisk tro på det de forkynner, og så vidt meg bekjent at det ingen som jobber med å utvikle AF (artificial faith) ennå. 

Selvbetjentkasse-produsent

Allerede for ti år siden kom de første selvbetjente kassene, og siden den gang har stadig flere av kassene på min lokale Kiwi blitt selvbetjent. Dette ser imidlertid også ut til å være endepunktet for automatisering av den fysiske dagligvarehandelen. Dermed kan karriererådgiverne på ulike videregående skoler trygt anbefale å bli selvbetjentkasse-produsent til morgendagens arbeidstakere. 

Linkedin-influencer

Noen yrker er foreløpig trygge fra AI på grunn av den enorme kompleksiteten som ligger i arbeidsoppgavene. Andre yrker er trygge fordi jeg tror de rett og slett går under radaren til de som jobber med å utvikle AI-modeller. Et eksempel på sistnevnte er linkedin-influencere. Du vet de som hver dag legger ut sine daglige refleksjoner om situasjoner som “tilfeldigvis” oppsto på vei til jobb, og som lærte dem en stor og nyttig lekse. Misforstå meg rett, jeg tror Linkedin-influencere kommer til å forsvinne, men ikke pga av AI

Over gjennomsnittlig tekstforfatter

Det var ingen som fortalte meg at det moderne arbeidslivet inneholdt så vanvittig mye tekstproduksjon. Menneskeheten har tatt internettrevolusjonen og hovedsakelig benyttet den til å fylle nye steder med tekst. Nyhetsbrev skal sendes ut, blogginnlegg skal produseres, “om oss” skal fylles, Facebook-innlegg skal forfattes og julekort skal skrives.

All denne teksten har på mange måter blitt grunnlaget for språkmodellene til ChatGPT. Noe som innebærer at teksten som ChatGPT spytter ut er gjennomsnittet av all menneskelig tekstproduksjon så langt i historien. Derfor er du fortsatt relativt trygg som tekstforfatter, forutsatt at du ligger litt over gjennomsnittet.

Tidligere idrettsutøver som nå jobber som motivasjonsforedragsholder

Tidligere idrettsutøver forteller om sine erfaringer, er en av de største sjangrene på foredragsholder-markedet sammen med Tidligere militærmann som sier du skal skjerpe deg. Heldigvis for alle nåværende idrettsutøvere og foredragsholdere tror jeg dette yrket er relativt trygt også i fremtiden. Først og fremst fordi jeg tror det blir vanskelig for kunstig intelligens å lære seg idrett. 

Samtidig hvis den først lærer seg idrett, så kommer den jo ikke til å bli eldre, og heller aldri pensjonere seg. Dermed kommer det ikke til å være noen pensjonerte idretts-AIer til å holde foredrag om å leike mer i hverdagen, som betyr at de som gjør det i dag kan fortsette med det i mange år til.

Butikkmedarbeider på Carlings

Misforstå meg rett, de fleste butikkmedarbeidere vil bli erstattet. Men ikke de på Carlings. Hver gang jeg går inn på Carlings så blir jeg alltid overfalt av en veldig blid person i midten av 20-årene. Vedkommende forteller meg hvor sinnssykt utrolig godt jeg kler jeansene med hull på knærne, og hvor sykt kul jeg ser ut i skinnjakke. Hele konseptet til Carlings er å skryte av kundene til de kjøper klær de egentlig ikke kler, og det tror jeg ikke en AI vil klare eller gidde med det første. 

Dommer på norske talenter

Som dommer på norske talenter må du kanskje være litt kunstig, men det holder å være kunstig engasjert. Uansett om deltakeren er en operasanger i verdensklasse eller en person som mimer slampoesi, må du klare å vise et utrolig engasjement. Kunstig ektefølt engasjement er en av de få menneskelige talentene som vil være vanskelig for maskiner å reprodusere med det første, dermed er Mia Gundersen trygg i mange år til!

Tulleforedragsholder innen AI og teknologi

Det kan føles som om alle konferanser og fagdager inneholder et foredrag om AI eller teknologi. Som nevnt i innledningen så skrives det utallige artikler om fenomenet, og Inga Strümkes bok om AI er blant årets bestselgere. 

Det er rett og slett såpass mye innhold om dette temaet at AI snart kan ta over formidlingen av innhold om seg selv. Det er imidlertid ikke så mange komikere med teknologi-erfaring som lager humor om AI. Så vidt jeg vet så er det nesten bare meg. Så dermed satser jeg på at mitt yrke er relativt trygt i tiden som kommer!

Les mer om Marius Thorkildsen og book han her  https://www.athenas.no/flx/foredragsholdere/marius-thorkildsen/

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.