30.07.2019 La frykten jobbe for deg
Av Rigmor Sørensen
Foredragsholder Anja Hammerseng-Edin er en av Norges tidligere beste håndballspillere.
Da hun var 13 år gammel møtte hun motivator Frank Beck for første gang. Anja husker godt hvordan hans ord gav henne kraft, motivasjon og et enormt pågangsmot. Hun følte seg ustoppelig etter dette. Etter møtet med motivatoren husket Anja ordene hans hver gang hun begynte å tvile.
”Jeg husker spesielt et øyeblikk da jeg spurte mamma: – Mamma, kan jeg jobbe sånn som Frank? Få andre mennesker til å føle seg slik jeg føler meg etter å ha møtt han?” forteller Anja.
”Mamma svarte ja.”
Den tidligere håndballspilleren begynte med formidling fordi i tidlig alder selv kjente på effekten det kunne ha. Hun ønsker å dele sine erfaringer videre til andre og har nå jobbet med formidling i 15 år.
Fearless
Anja er daglig leder og gründer av verdens første treningssenter for mental trening – Fearless Mind. Hun forteller at Fearless startet da hun våget å kikke innover, kjente på mye frykt, og hvordan det begrenset henne.
”Jeg var nyutdannet, men likte ikke jobben min. Kjedet meg, men hadde studielån oppetter ørene,” sier hun.
Som idrettsutøver var mental trening helt avgjørende for Anja. Både i Champions League, og på landslaget.
”Når jeg ser tilbake er det den mentale treningen som løftet meg fra å være en god spiller i Norge, til å bli en internasjonal god spiller,” sier hun. ”Jeg måtte vite hva som skulle til. Modellere mennesker som var bedre enn meg. Trene med de beste, og for å gjøre det måtte jeg våge å takke ja til å spille med mennesker som var bedre enn meg. I en klubb der jeg overhodet ikke var «stjerna».”
Anja forteller at hun ikke var garantert spilletid. Hun måtte tåle at egoet ble utfordret, og håndtere både kritikk og suksess.
”Det å ha et klart laserfokus på hver eneste trening sikret utvikling, og for å klare det var jeg helt avhengig av mentale teknikker,” sier hun.
Verdien av mental trening
Anja forteller at folk flest allerede vet veldig godt hva det vil si å være mentalt utrent.
”Det viser seg når det er mulig å ha det kjipt selv om vi har alle grunner til å ha det bra, eller at det er mulig å miste fokus i en samtale, selv om det tilsynelatende ikke bør være noen forstyrrelser,” forteller hun.
Et eksempel fra en fiktiv bedrift er som følger:
Det er mandag morgen. Morgenmøtet skal straks begynne og det er kø rundt kaffetrakteren. Thor gnir seg i øynene og gjesper, før han uttaler: ÅÅÅH i dag ble det tidlig morgen, gitt… Andre kollegaer står rundt han og nikker bekreftende.
Anja forteller at det er så enormt mange bedrifter som har ansatte som kommer på jobb uten å ha satt seg selv inn i fokus først.
“Eksemplet fra bedriften over er i mine øyne lett å gjøre noe med for å sikre mer produktivitet og effektivitet i hverdagen,” sier hun. “Dersom du har ansatte som går på morgenmøter i denne tilstanden – uten at du eller de gjør noe for å trigge fokuset deres kan du like gjerne la vær.”
Hun forteller at det er vanskelig å huske reell informasjon i denne tilstanden, samtidig som det er med på å danne en kultur med hva hun ville kalt lave standarder.
Nøkkelen til god flyt
Den mentale treneren forteller at bak alle resultater er det mennesker. Om du får de menneskene til å fungere på sitt beste så er du godt i gang. For å klare det forklarer Anja at det i mange situasjoner er nødvendig å våge å heve standardene. I alt fra sylskarpt fokus, konkrete tilbakemeldinger til tydelig retning.
”Ofte handler det også om å utfordre tankesettet og vanene til både ledere og ansatte på hva som er mulig. Da er det viktig med et program over tid,” sier hun. ”Jeg anbefaler alle bedriftene jeg er hos å bli med å trene jevnlig, gjerne hver mandag online, slik at de nye vanene blir etablert og fokuset blir satt.”
Mental trening gjør seg også gjeldende i Anjas egen hverdag. Hun starter hver dag med meditasjon, trening og iskald dusj. Deretter kaffe med MCT (Kaprylsyre) og smør.
Hun har kuttet ut alle sosiale medier på telefonen og sjekker aldri mail før det har gått minst en time av dagen.
”Da er jeg mer mottakelig for eventuelle stresshormoner,” sier hun og forteller at hun heller ikke leser media da dette er en skikkelig booster for stresshormonene til folk flest.
Selv har hun hatt to til tre mentorer hvert år i 10 år nå. ”Disse lærer jeg av og de våger å utfordre meg,” sier hun.
Gode hverdagsrutiner
For Anja er det å også viktig å sikre seg nok søvn, så hun legger seg og står opp til samme tid hver eneste dag. Hun yter også viktigheten av et næringsrikt kosthold, så hun slipper at blodsukkeret faller i løpet av dagen.
”Jeg jobber konsentrert og oftest med mobilen på flymodus for å komme inn i flow. Ved kun én SMS eller annen varsling kommer jeg ut av flow og det er ikke verdt det i mine øyne,” sier hun.
På vei hjem fra jobb hører Anja alltid på noe som inspirerer henne, eller mediterer om hun er på fly eller tog.
”Det gjør at jeg er tilstede for familien i det øyeblikket jeg går inn døra,” forteller hun.