Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-06

Hvordan og hvorfor utfordre etablerte sannheter?

Bjørn Olav Jahr

Bjørn Olav Jahr

En av Norges fremste gravejournalister forteller om hvordan han utfordrer etablerte sannheter – og om hvorfor det er så viktig. (Foto: Astrid Waller)

Forespør enkelt om pris og dato
Uforpliktende forespørsel på Bjørn Olav Jahr

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Bjørn

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referanser

Books icon

Bøker

Forespør enkelt om pris og dato

Bjørn Olav Jahr er journalist i Svarttrost Produksjoner. I 2003 vant han han  SKUP-prisen , norsk presses pris for fremragende undersøkende  journalistikk, for opprullingen av  Finance Credit -saken. Siden 2022 er han tildelt Åpenhetsprisen, Den Store Journalistprisen, Fritt Ords Honnør og Rettssikkerhetsprisen for sitt banebrytende arbeid med to av de mest omtalte drapssakene i norsk historie – Birgitte Tengs-saken og Baneheia-saken.

Et foredrag med Bjørn Olav Jahr gir deg:

  • Merittert foredragsholder som er en av de fremste på sitt felt.
  • Svært god faglig tyngde og kompetanse.
  • Stor og oppdatert innsikt i flere av Norges mest omtalte drapssaker.

Bjørn Olav Jahr har jobbet med formidling siden 1996. Han har jobbet som journalist i blant annet Kapital og Magasinet Dagbladet, 12 år som redaktør i Gyldendal Norsk Forlag og skrevet fem bøker: “Smarte skurker – grådige gubber … historien om Finance Credit” (2005), “Rus og Rolex. Historien om en narkoman i hvit snitt” (2009), “Hvem drepte Birgitte Tengs?” (2015), “Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet” (2017) og “Prosessen mot Viggo Kristiansen” (2021).

Siden 2022 har Bjørn Olav publisert tre podkaster; «Gåten Jan Helge Andersen», «Tabbene i Tengs-saken» og «Jahr gransker Baneheia», alle gjennom Svarttrost Produksjoner.

Bjørn Olav foreleser jevnlig om kritisk undersøkende journalistikk der dette med å utfordre etablerte sannheter er det helt sentrale. Bjørn Olav forteller hvordan han tilnærmer seg mennesker i krise, utfordrer maktpersoner, ser etter strukturelle sammenhenger og sporer opp vesentlig informasjon.

Bjørn Olav ble uteksaminert som samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo i 1996.

 

Få med deg et opprivende og engasjerende foredrag om noen av Norges største – og mest omtalte drapssaker, fra en foredragsholder som virkelig kan sine fakta og har en inngående kunnskap om temaene han snakker om.

Vis foredrag med Bjørn Olav Jahr
Bjørn Olav Jahr foredrag

Om å utfordre etablerte sannheter - Hvordan og hvorfor?

  • Bjørn Olav Jahr er en populær foredragsholder og foreleser innen kritisk undersøkende journalistikk.
  • Han forteller hvordan han tilnærmer seg mennesker i krise, utfordrer maktpersoner, ser etter strukturelle sammenhenger og sporer opp vesentlig informasjon.
  • Og hvordan han klarer å stå i sine egne sannheter, når alle andre er overbevist om det motsatte?
  • Få med deg et opprivende og engasjerende foredrag om noen av Norges største – og mest omtalte drapssaker, drapene i Baneheia og Birgitte Tengs saken.

Referanser

Bjørn Olav Jahr holdt et meget godt foredrag om historien som førte til Viggo Kristiansen sin frifinnelse i Baneheiasaken. Hans engasjement og nitidige arbeid med å snu alle steiner kom godt frem i foredraget og det var både interessant og skremmende hvordan rettssystemet kunne fungere og hvor viktig det er å stille ubehagelige spørsmål for å komme frem til sannheten.

Trond Killi

Den Norske Aktuarforening

Prosessen mot Viggo Kristiansen

I 2002 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års forvaring for drap og voldtekt. Han var sannsynligvis Norges mest forhatte mann – inkarnasjonen av monster og ondskap. Viggo Kristiansen selv har hele tiden hevdet sin uskyld, og i nesten femten år har han prøvd å få saken gjenopptatt. 18. februar 2021 ble den det – med knappest mulig flertall i Gjenopptakelseskommisjonen. Dommen mot Viggo Kristiansen kan være Norgeshistoriens groveste justismord. Dette er historien om Viggo Kristiansens kamp for gjenopptakelse og livet på Ila fengsel og forvaringsanstalt, der hans psykolog Atle Austad ble en redningsbøye. Det er også historien om forsvarernes, familiens og støttegruppens utrettelige arbeid for å opplyse saken – og om hvordan politiet, påtalemyndigheten og opinionen har kjempet imot gjenopptakelse. I oppfølgeren til Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet. går prisbelønte journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr inn på det som skjedde etter dommen i Agder lagmannsrett 2002 og frem til i dag. Boken inneholder ny informasjon om saken og aktørene.

Les mer/kjøp her

Hvem drepte Birgitte Tengs?

Nytt blikk på drapssaken som rystet Norge. Natt til lørdag 6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs drept, bare 500 meter hjemmefra. Den unge Karmøy-jenta ble seksuelt misbrukt og utsatt for brutal vold. 21 måneder etter drapet arresterte politiet Birgittes jevngamle fetter for drapet. Etter tre uker i isolasjon tilsto han et drap han ikke husket å ha begått. Senere trakk han tilståelsen tilbake. Fetteren ble frifunnet i Gulating lagmannsrett, men samtidig dømt til å betale Birgittes foreldre erstatning.. Tilbake sto lokalbefolkningen med ett spørsmål: Hvis ikke fetteren hadde drept Birgitte, hvem hadde da gjort det?. Birgitte Tengs- saken er en av norgeshistoriens mest omtale drapssaker. I Hvem drepte Birgitte Tengs? tegner den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr et levende portrett av et splittet lokalsamfunn, familier i oppløsning og en politietterforskning ute av kontroll. Og ikke minst presenterer han et realistisk scenario for hva som faktisk fant sted på Karmøy den skjebnesvangre vårnatten. «’Jahr- kommisjonens’ rapport viser at den norske rettsstaten sto og står på spill med Tengs-saka.» Karin Moe, Klassekampen «Denne boka må du lese … Den kan gjøre en forskjell.» Harald Dale,.Karmøynytt «Den vel dokumenterte fremstillingen av politiets strategiske. feilgrep og tvilsomme avhørsmetoder er.rystende lesning.» Bernt Olufsen, VG «Smertefulle, men viktige spørsmål.» Gaute Håkon Bleivik, Haugesunds Avis.

Les mer/kjøp her

Drapene i Baneheia - to historier, en sannhet

Hva skjer med rettsikkerheten til individet når et helt land rystes av grusomme handlinger, og befolkningen krever svar på hvem og hvorfor? Klarer politiet, pressen og rettsvesenet å holde hodet klart i jakten på den skyldige? Drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia 19. mai 2000 rystet hele Norge. Lettelsen var stor da Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble arrestert 13. september 2000. Endelig skulle man få svar på hva som hadde skjedd, og hvorfor. Endelig kunne man begynne å legge den fryktelige forbrytelsen bak seg. I rettsaken som fulgte skapte påtalemyndigheten og pressen to vidt forskjellige bilder av de siktede, der Kristiansen ble monsteret, og Andersen stakkaren som ble presset til å gjennomføre voldtekt og drap. Påtalemyndighetens sak var utelukkende bygd på Jan Helge Andersens forklaring. Det fantes ingen tekniske bevis mot Viggo Kristiansen. Han nektet og nekter fortsatt enhver kjennskap til ugjerningene. Hvorfor ble Jan Helge trodd? Hvorfor ble Viggo det ikke? Hvordan kan en historie bli sann fremfor en annen? Og til hvilken pris?

Les mer/kjøp her

Rus og Rolex - historien om en narkoman i hvit snipp

Forretningsmannen Olaf Olsvik red høyt på 1980-årenes jappebølge. Han drev stort innenfor tekstilindustrien, men utviklet etter hvert et ekstremt misbruk av alkohol, piller og kokain. Denne livsstilen lot seg vanskelig kombinere med familieliv og mer eller mindre lovlydig forretningsdrift. Han forlot da også begge deler til fordel for enhver lyssky virksomhet som kunne skaffe ham penger til rusmidler. Denne selvutleverende beretningen avdekker sider ved norsk virkelighet vi aldri tidligere har fått innblikk i. Boken gir et rått og usminket bilde av hverdagen til en norsk næringslivsnarkoman, en mann med en uhyggelig livshistorie, men også viljen til å legge alle kort på bordet. Boken er ført i pennen av Bjørn Olav Jahr.

Les mer/kjøp her

Smarte skurker, grådige gubber - historien om Finance Credit

Journalist Bjørn Olav Jahr fikk den høythengende SKUP-prisen for opprullingen av Finance Credit-saken. Jahr har gjennom fire år intervjuet rundt 200 aktører/kilder og forteller her historien om Finance Credit, og avslører sannheten om skandalen som rystet norsk næringsliv. Finance Credit-gründerne Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen og deres rolle i Norgeshistoriens største finansskandale blir grundig dekket. Framstillingen er skrevet i romanform. Ill. 295 s. Ib. 2005. Forhåndsomtale.

Les mer/kjøp her
Uforpliktende forespørsel på Bjørn Olav Jahr

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989

Foredragsemner med Bjørn Olav Jahr