Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-01-blue

En fantastisk historieforteller og formidler - og en svært profesjonell konferansier

Einar Lunde

Einar Lunde

Journalist, nyhetsanker og utenrikskorrespondent som med over 40 år foran kamera i NRK deler spennende historier!

Forespør enkelt om pris og dato

4.75 ut av 5 stjerner

"Einar var en kunnskapsrik og levende formidler. Han fikk publikum til å føle seg velkommen, og han var en trivelig fyr å ha på besøk for oss arrangører."

Beate Skogsholm, Konsulent - Kulturbadet Sandnessjøen Vis alle referanser

Et foredrag med Einar Lunde gir deg:

 • Svært erfaren og engasjert formidler med bakgrunn fra over 40 år på norsk TV.
 • Fantastisk spennende historier som vil trollbinde hele forsamlingen.
 • Prisvinnende foredragsholder.
Uforpliktende forespørsel på Einar Lunde

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Einar

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referanser

Interviews icon

Artikler

Forespør enkelt om pris og dato

Ingen har vært ankermann i så mange nyhetssendinger på norsk TV som Einar Lunde. Da han hadde sin siste sending mandag 27.sept. 2010, var det på dagen 40 år etter at han ledet sin første Dagsrevy som den første faste programleder i NRK-flaggskipets historie. Nå holder han foredrag om personlige og unike historier, sine opplevelser som tidsvitne under Apartheid i Sør-Afrika, om Kina i Afrika og om utviklingen i Etiopia.

Et foredrag med Einar Lunde gir deg:

 • Svært erfaren og engasjert formidler med bakgrunn fra over 40 år på norsk TV.
 • Fantastisk spennende historier som vil trollbinde hele forsamlingen.
 • Prisvinnende foredragsholder.

Hundrevis av landets fremste politikere og næringslivsledere har vært gjester i Einar Lundes studio. Han har intervjuet, ledet dueller, debatter og ved siden av nyhetene, ledet to TV-aksjoner, Utenriksmagasinet og utallige Nobelsendinger og vært utenrikskorrespondent i Afrika.

Men Einar Lunde har opplevd så mye mer – veldig mye mer:

Einar Lunde har selv vært fengslet to ganger – den ene gangen skulle han vært henrettet, men ble reddet i siste øyeblikk og løslatt mot kausjon betalt av den svenske stat! Den andre gangen ble han til slutt utvist på livstid og plassert på første fly ut av landet. Problemet var at det flyet skulle til et land der Einar var enda mer uvelkommen!

Einar har vært persona non grata i seks diktatoriske land for sin kritiske journalistikk, men har klart å snike seg inn i flere av dem – uten visum. Det ble et farlig liv.

Som utenrikskorrespondent i NRK har han dekket kriger, sultkatastrofer, flomkatastrofer og stått ansikt til ansikt med døden mange ganger. Han har besøkt Afrika over 120 ganger, og underveis i karrieren har han møtt og intervjuet mange av verdens mest kjente personer.

Nå jobber Einar som konferanse- og debatt-leder, holder forestillinger, foredrag og kåserier. Han er og reiseleder i Sør-Afrika, Tanzania-Zanzibar, Etiopia, Zimbabwe, Zambia og Botswana for Temareiser Fredrikstad.

Einar har et vell av nervepirrende, dramatiske, fargerike og humoristiske opplevelser å fortelle om. Og Einar Lunde er god til å fortelle. Han har mottatt flere priser for sin journalistiske innsats og har skrevet to tidløse opplevelsesbøker som er kommet ut i til sammen 22 opplag.

Over 40 år foran kamera i NRK har gitt ham unik innsikt, erfaring og kompetanse som nå kan komme andre til nytte – Einar kan, på engelsk og norsk, lede konferanser, debatter, være konferansier, holde foredrag og kåserier og delta i videoproduksjoner.

Einar Lunde holder foredrag/kåseri og leder konferanser på både engelsk og norsk.

Vis foredrag med Einar Lunde
Einar Lunde foredrag

Motivasjonsforestilling

 • “Ville, våge, vinne. Men er det lurt å gå på rød løper med joggesko? Et ellevilt møte med Zimbabwes diktator Robert Mugabe, Gro Harlem Brundtland, og en kliss naken norsk stortingspolitiker på et direktør-kontor i Afrika.”
 • Behov for å løse opp litt på en tung fagkonferanse eller seminar? Få deltakerne til å tenke på noe annet en stund, oppleve noe spennende, ja, rene galskapen, og likevel få med seg viktige verdier?
 • Da kan vi med hjertet i halsen anbefale dette kåseriet!
 • I kåseriet tar Einar Lunde oss med på et Dagsrevy-oppdrag til en krigssone. Det høres umiddelbart alvorlig ut, men det hele utvikler seg – for ikke å snakke om innvikler seg – aldeles vanvittig dramatisk og humoristisk.
 • Fra første stund oppstår det hindre som synes komplett uoverkommelige. Midt oppi all galskapen berører kåseriet verdier som kreativitet, motivasjon, ha fokus, og aldri gi opp selv om livet står på spill. Og kanskje, og bare kanskje – kan det komme en bonus helt til slutt. Den som overlever underveis – får svaret.
 • Spennende og humoristisk. Midt i blinken som rosinen i pølsa på et seminar eller konferanse.
Einar Lunde foredrag

De nye silkeveiene - fra Kina via Afrika til Norge

 • Kina er på alles lepper. USA, Russland, NATO, EU, Taiwan, Afrika – og også lille Norge – alle er vi opptatt av Kina og hva de pønsker på.
 • Kina viser muskler. De er langsiktige. De har store ting i kikkerten. Enorme. Og hva mange i farten har oversett – Kina har faktisk brukt Afrika som utskytingsrampe for sin globale langsiktige strategi.
 • Tro det eller ei! Den raskeste økonomiske veksten i verden er ikke i Kina, India, Brasil eller USA. Den er i Afrika. Og det uten at de fleste av oss har visst noe om det.
 • Og kanskje mest pirrende – Kina har vært selve lokomotivet i denne økonomiske veksten. Kina pøser inn tusenvis av milliarder i Afrika.
 • Men Kina tenker videre enn Afrika. De gjenoppliver den gamle Silkeveien. Er det noe å bry seg om da? Vel, Kina nøyer seg ikke med bare EN silkevei. De satser på flere. Og da blir det enda mer spennende og svært. Helt gigantisk. Det største prosjektet verden noen gang har sett faktisk. Og land som ser på Kina som en trussel, de får bakoversveis. Det gjelder altså også Norge. Med god grunn.
 • Velkommen til et spennende foredrag av Dagsrevyens tidligere ankermann og Afrika-korrespondent, Einar Lunde.
Einar Lunde foredrag

"Spioner på safari"

Visste du at Treholtsaken har en afrikansk avlegger og vel så det?

 • I januar 1984 ble altså Arne Treholt arrestert og siktet for spionasje til fordel for KGB. Hele landet var i sjokk. Pressen jobbet på spreng. Nå var alle på jakt etter Jens Evensen, Treholts mangeårige sjef, nære venn og politiske allierte. De to ble kalt politikkens Knoll og Tott. De var som far og sønn.
 • Det ble Afrikakorrespondent Einar Lunde som fant Evensen i Tanzania og ga ham den dramatiske beskjeden som ble et vendepunkt i hans liv.
 • Arne Treholt hadde to år tidligere vært i Kenya på oppdrag fra UD. Han besøkte NRKs kontor i Nairobi og var på safari for å se Afrikas ville dyr. Mens han var der fikk han et oppdrag som var nesten for utrolig til at det kan være sant, og det mens han selv ble skygget av norsk overvåkingspoliti.
 • Også Einar Lunde har opplevd å bli anklaget for å være spion. Det var i Etiopia. Han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Han ble reddet i siste øyeblikk, takket være inngripen av regjeringen Olof Palme som den gang hadde ansvaret for nordmenn i Etiopia. Det var i 1974.
 • 14 år senere ble han på nytt kastet på glatt-celle av de marxist-leninistiske militære makthaverne i Etiopia. Den historien begynte med at Dagsrevy-kollega Per Ståle Lønning fikk en mystisk telefon fra sin etiopiske nabo hjemme i Oslo, og ender med at Einar blir utvist fra Etiopia på livstid og satt på første fly ut av landet.
 • Hva Einar ikke visste, var at det flyet skulle til Kenya, og der var han enda mer uvelkommen…..!
Einar Lunde foredrag

"Mirakelet i Sør-Afrika"

Et møte med Nelson Mandela og Desmond Tutu.

 • I 1990, da Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel etter neste 27 år, var ti-tusenvis av svarte ungdommer klare med spyd, macheter, kniver og andre våpen.
 • Nå var deres geriljasjef satt fri. Nå skulle de hevne 350 års systematisk og grunnlovsmessig undertrykkelse, diskriminering og frarøvelse av egen jord. De sang og danset krigsdans og ventet bare på ordren fra Mandela om å sette i gang.
 • Men den ordren kom aldri. I stedet fikk de en ny ordre – om å omfavne og tilgi. Hvem da? — de hvite makthaverne og overgriperne. De unge ble rasende og kalte Mandela en forræder, men til slutt ble de overtalt til å gi han en sjanse. Det var det mange som angret på etterpå. For underveis mot en ny grunnlov ble de enda en gang forrådt av de hvite, som brukte svarte zulukrigere mot dem. Sør-Afrika var på randen av total borgerkrig. Det var spennende og blodig som en kriminalroman.
 • Men tross all motstand og skitne knep klarte man å meisle ut en ny politikk som ga landet håp, og i april 1994 fant det første frie valg sted. Miraklet i Sør-Afrika er det blitt kalt, både valget og påfølgende oppgjøret med den skrekkelige Apartheid-fortiden. En løsning stikk i strid med all menneskelig fornuft, i kontrast til hevn og æresdrap i Midt-Østen og andre konfliktområder.
 • Sentralt i denne utrolige historien står Nelson Mandela og Desmond Tutu – kanskje de to personene i hele verden som i dag har størst troverdighet, anseelse og omdømme. Einar har truffet dem begge – og intervjuet dem opptil flere ganger. Einar er den norske journalisten som var mest inne i Sør-Afrika under den forferdelige Apartheid-perioden.
 • Han har med egne øyne sett undertrykkelsen, mishandlingen og fornedrelsen av millioner er mennesker – bare fordi deres hud ikke var hvit.
 • Foredraget peker på at det finnes løsninger på konflikter, enten de er på nasjonale, regionale eller også på personlig plan, det være seg i bedrifter, i selskaper eller lokalmiljø. Nelson Mandela og Desmond Tutu har vist verden at det går an!
Einar Lunde foredrag

"Vi kjørte over to barn"

Om kulturkollisjon, mobbejustis og akutt livsfare i Sudan.

Sammen med tre NRK-kolleger opplevde jeg mitt livs verste mareritt i Sør-Sudan. Og det kom som lyn fra skyfri himmel.

 • Vi kom kjørende inn i en landsby som nettopp hadde fått vei. De fleste hadde knapt opplevd biler før. En buss var ankommet og hele landsbyen sto langs veien.
 • Så plutselig skjer det. To små barn, skjult av bussen, løper over veien, en meter foran oss. Sjåføren hadde ingen sjanse. Vi kjørte dem rett ned. Å kjøre over to barnekropper er ganske enkelt helt forferdelig. Jeg ville stanse, men sjåføren blånektet. Da ville vi være døde på to minutter. Hele landsbyen ville ta nådeløs hevn der og da. «Instant justice» eller mobbejustis blir det kalt.
 • Dermed ble det en dramatisk kamp for livet, både for barna – og for oss. Det gikk så blodet sprutet. Jeg har fortsatt arr. Hva som videre skjedde, er så utrolig at folk vil tro det er rene oppspinn. Det ble en nær-døden opplevelse – i flere omganger. At vi overlevde var ren og skjær englevakt.
 • Et opplevelses-kåseri som setter det uforståelige og brutale inn i kulturkollisjonens perspektiv.
 • NB. Dette kåseriet kan kombineres med nok en kulturkollisjon – av en helt annen sort i kontrastenes Afrika:
 • Besøket hos Akuko Denja nær Victoriasjøen i Kenya. 45 koner hadde han, og hadde skilt seg fra ytterligere 35. Med mange hundre barn. Hvordan han organiserte sin familie var litt av et eventyr.
 • Og midt oppi all filmingen for NRK, kom unge vakre norske assistent Tonje løpende ut til Einar likblek i ansiktet. Den eldste sønnen hadde fridd til henne, og mente alvor. Han ville at hun skulle ble hans tredje kone.
 • Det ble Einar Lundes største utfordring noensinne som utenrikskorrespondent – å redde unge Tonje fra polygamiet i Afrika.

Referanser

"Særdeles engasjerende!"

Kulturhusleder, Jan Magne Hanstad

Nes kulturhus

"Foredraget var meget bra, var engasjert i det han fortalte og tok oss med på en reise. Tiden gikk veldig fort, og flere av beboerne sa at de hadde orket å høre lenger på han."

Tommy S. Marthinsen, Kulturmedarbeider

Hovseterhjemmet sykehjem

Einar Lunde gav oss en reise som korrespondent i et uforutsigbart og spennende miljø. Han tok oss med på sitt aller beste Nobelminne, da Desmond Tutu fikk sin fredspris. Han var engasjert, inspirerende og kunnskapsrik. Vi var 38 tilstede og alle uttrykte begeistring. Videre tok han noen uforutsette hendelser knyttet til lokalet vi hadde og noen misforståelser med spisestedet som leverte oss lunsj og kaffe. Han er profesjonell og tok det med godt humør.

Unni Bjørseth

NAV Pensjonistforening Akershus

"Einar var en kunnskapsrik og levende formidler. Han fikk publikum til å føle seg velkommen, og han var en trivelig fyr å ha på besøk for oss arrangører."

Beate Skogsholm, Konsulent

Kulturbadet Sandnessjøen

Fantastisk formidlar!

Dagleg Leiar, Anne Marie Smeland

Vest-Telemark seniorlæring

Deltakerne på møtet var kjempefornøyd med både innholdet i foredraget og formidlingen. Det kom tydelig fram under kaffe samværet etterpå. Vi vil gjerne ha flere besøk av Einar Lunde.

Maj Lindholt

LOP Romerike
15.01.2015

Gjør livet verdt å leve

Hva er hovedbudskapet i dine foredrag?

Være motivert, våge å tenke nytt – på tvers av gjengse oppfatninger og menneskelig fornuft, være kreativ, ha fokus på mål, og aldri, aldri, aldri gi opp.

Hva får du personlig ut av å være foredragsholder?

Fantastisk å få berette for andre og ta utgangspunkt i hva jeg selv har opplevd som TV-korrespondent og programleder i Dagsrevyen i over 40 år, og samtidig vite at dette kan være til inspirasjon, motivasjon, nytte og glede for tilhørerne. Det sier de i hvert fall!

Hvor viktig er humor i dine foredrag?

I mine foredrag og kåserier skal latteren sitte løst, men også noen ganger tårene, og andre ganger gjerne fryse på ryggen av skrekk. Har jo opplevd utrolig mye eksotisk, humoristisk, men også farlig.

Har du noen høydepunkter fra din karriere som foredragsholder?

Hvert møte med et publikum, enten over hele landet eller i utlandet, er et høydepunkt i seg selv. Ekstra trivelig var det etter et kåseri på en stor prisutdeling for grundere og vekstskapere i næringslivet på Radisson i Trondheim og en av gründerne for en oljebedrift kommer bort etterpå og gir meg hånda og sier : «Tusen takk. Det var magisk!» Da er livet verdt å leve.
Eller når nesten 3000 mennesker på en konferanse i Gimlehallen sitter musetille i EN time og så reiser seg i stående applaus og skriver etterpå på Facebook at dette var konferansens høydepunkt. Da er livet også verdt å leve.

På hvilken måte er dine foredrag unike?

Overhodet ingen powerpoint. Søker å tenne den indre fantasien som sprenger alle grenser. Får overstrømmende takk for nettopp det.

Kan du beskrive deg selv som foredragsholder med tre ord?

Engasjert, kunnskapsrik og en god forteller.

Hva inspirerer deg?

Mennesker som står for noe, som kjemper for noe, som tør å tenke helt nytt – for at andre skal få det bedre. Jeg tenker da i første rekke på Nelson Mandela og Desmond Tutu som jeg har vært så heldig å møte flere ganger. Et privilegium.

Vis foredrag med Einar Lunde
Uforpliktende forespørsel på Einar Lunde

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Einar Lunde
Einar Lunde

4.75 ut av 5 stjerner

"Einar var en kunnskapsrik og levende formidler. Han fikk publikum til å føle seg velkommen, og han var en trivelig fyr å ha på besøk for oss arrangører."

Beate Skogsholm, Konsulent - Kulturbadet Sandnessjøen Vis alle referanser

Foredragsemner med Einar Lunde