Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-06

En foredragsholder som kan populærvitenskap bedre enn de fleste - en utrolig god formidler

Jo Røislien

Jo Røislien

En av Norges mest profilerte forsknings- og vitenskapsformidlere med bakgrunn som programleder på TV og fra akademia.

Forespør enkelt om pris og dato

4.5 ut av 5 stjerner

"Jo klarer å formidle og tilgjengeliggjøre kunnskap og kompetanse på et høyt plan også for oss vanlige dødelige! Intelligent!"

Eventmanager Sverre Haug - EVRY Vis alle referanser

Et foredrag med Jo Røislien gir deg:

 • Populær formidler med bakgrunn som programleder på TV og fra akademia.
 • Spennende og engasjerende om tema som kunnskapsformidling, kommunikasjon, matematikk og statistikk.
 • Faglig kunnskap gjort forståelig og underholdende.
Uforpliktende forespørsel på Jo Røislien

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Jo

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referanser

Forespør enkelt om pris og dato

Jo Røislien er en av Norges mest profilerte forsknings- og vitenskapsformidlere. Han elsker tall, har hår som et norsk skogstroll, drikker pulverkaffe med melk og synes gårsdagen er sterkt overvurdert.

Et foredrag med Jo Røislien gir deg:

 • Populær formidler med bakgrunn som programleder på TV og fra akademia.
 • Spennende og engasjerende om tema som kunnskapsformidling, kommunikasjon, matematikk og statistikk.
 • Faglig kunnskap gjort forståelig og underholdende.

Mens andre forskere foreleser i slitne klasserom og forelesningssaler, foreleser Jo på TV. Han var blant annet programleder og manusforfatter for suksess-TV-serien Siffer på NRK1 høsten 2011. Siffer var en underholdnings-TV-serie om tall, matematikk og statistikk for folk flest, og hadde et gjennomsnittlig seertall på over 500.000, og var alltid det mest sette programmet på TV da det gikk.

Høsten 2012 ble Jo tidenes første norske programleder på Discovery Channel. Han var programleder for ingeniør-TV-serien Countdown to Collision som ser nøyere på diverse sikkerhets-relaterte oppfinnelser på industriarbeidsplasser verden over.

Jo er utdannet sivilingeniør i industriell matematikk, og har en doktorgrad i geostatistikk, begge fra NTNU, og samarbeider med en rekke medisinske forskningsmiljøer over hele landet. Han er for tiden professor i medisinsk statistikk ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger (UiS), seniorforsker hos Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA), og førsteamanuensis II ved Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Han har vært med å skrive over 100 medisinske forskningsartikler. Han har også skrevet flere bøker, blant annet «Tall forteller» med statistiker Kathrine Frey Frøslie og «Siffer» sammen med tekstforfatter Magnus Nome.

Jo er kjent for å være en fremragende formidler med solid kunnskap og kjærlighet for sitt fag. Han har fått en rekke utmerkelser for sin originale måte å formidle kunnskapen på, blant annet den svenske utmerkelsen «Årets Statistikfrämjare» for «Siffer».

Han har holdt over 300 foredrag og formidler faginformasjon på en slik måte at det når ut – og huskes. Jo holder også jevnlig motivasjonsforedrag om matematikk: Hva skal man med det? Hva bruker man det til? Hvor kan man se det i hverdagen og verden rundt seg? Han holder også foredrag med spesialtilpasset innhold.

Jo Røislien foredrag kan holdes på norsk og engelsk.

Vis foredrag med Jo Røislien
Jo Røislien foredrag

Kunsten å kommunisere det kompliserte

 • Å formidle komplisert informasjon kan være en utfordring, men det kan også læres.
 • Jo tar utgangspunkt i da han selv, som kunnskapsnerd fra et smalt fagfelt, plutselig ble kastet ut i det å skulle lage storskala informasjons-tv om et tema de fleste kan lite om.
 • Gjennom anekdoter, filmer og demonstrasjoner forteller Jo om arbeidet med tv-suksessen Siffer, om kommunikasjon generelt og kunnskapsformidling spesielt.
 • Hvordan formidler man kunnskap til kolleger, til media, til mannen i gata?
 • Hvordan får man folks oppmerksomhet, og hvordan holder man på den?
 • Jo viser konkrete eksempler på formidlingsutfordringer de støtte på under arbeidet med matteserien Siffer, og hvordan de løste dem.
Jo Røislien foredrag

Fra fakta til formidling

 • Vi drukner i informasjon og inntrykk. Så hvordan får du folk til å høre på det du har å si?
 • Og hvordan sikrer du at mottageren faktisk husker hva du sa?
 • Hva er forskjellen på fakta og formidling?
 • Ingen formidling skjer i et vakuum: Enhver formidling skjer i en samtid, i en kultur – en kultur som stadig er i endring. Hva betyr det for formidlingen?
 • Gjennom anekdoter, filmer og demonstrasjoner forteller Jo om sitt arbeid med å formidle komplisert informasjon på storskala, til folk med liten eller ingen forkunnskaper om temaet.
 • Jo viser konkrete eksempler på formidlingsutfordringer de støtte på i arbeidet med TV-serier som Siffer, Med livet som innsats og Kampen om livet, og hvordan disse ble løst.
Jo Røislien foredrag

"Vi er alle matematikere"

Hva skal vi egentlig med matematikk?

 • Med utgangspunkt i en rettvinklet trekant tar foredraget tilhørerne med på en reise gjennom popmusikk, oljeutvinning, bilsport, rehabilitering, rus, animasjonsfilm, gåing og drivhuseffekten.
 • Ved hjelp av bilder, filmer og anekdoter settes grunnleggende skolematematikk inn i en kulturell og kontemporær kontekst.
 • Foredraget viser hvordan matematikk dukker opp på de mest overraskende steder, og har en naturlig plass i de fleste fagfelt.
 • Matematikk er noe mer enn å memorere metoder. Det handler om å tenke. Om å se med hjernen istedenfor med øynene.
Jo Røislien foredrag

"Hvordan kan vi vite om vi vet?"

I et samfunn der stadig mer måles og telles blir det å forstå statistisk analyse stadig viktigere.

 • Jo forteller om utfordringen med menneskets jakt på mening i tilværelsen, om Florence Nightingale, amerikanske presidentvalg, vikinger, verdensrommet, laks og mentos.
 • Hva forteller tallene og hva forteller de ikke?
 • Er mer informasjon alltid bedre? Er ‘Big Data’ svaret, eller bare et nytt spørsmål?
Jo Røislien foredrag

TENK før du snakker – slik når du fram med budskapet

Med den nylige pandemien som case studium, har  Røislien undersøkt hva som må til for å lykkes i å nå ut med budskapet sitt. En forskningsbasert sjekkliste for effektiv formidling.

 • Resultatene er nyttige for alle som har noe de vil nå ut med til andre. Alt fra kolleger på jobben eller idrettslaget, til studenter og den generelle befolkningen.
 • Prosjektet har blant annet munnet ut i en praktisk sjekkliste for effektiv formidling. En sjekkliste som heter TENK.
 • Gjennom anekdoter og eksempler og forskningsinnsikt i hvordan menneskemaskinen fungerer forteller Røislien hvordan man kan lykkes i å nå fram med budskapet sitt.
Jo Røislien - Too much information? Large datasets and chance events

Jo Røislien - Too much information? Large datasets and chance events

Vis foredrag med Jo Røislien

Referanser

Form: God formidlingsevne.Humoristisk. Innhold: Lærte noe om hvordan matematikere tenker, og at det går an å gjøre komplekse emner interessante. Videre viktigheten av å la den du samtaler med få din fulle oppmerksomhet. De vi snakket med etterpå var veldig begeistret.

Torunn Haukaas - Lærer, Stjørdal

Utdanningsforbundet

Fantastisk formidler! Et fyrverkeri av et foredrag som får noe så kjedelig som matematikk til å være en fest :)

Guro Strugstad Jenssen, Trøndelag

Norsk Sykepleierforbund

"Dette var midt i blinken for oss. Konkret og ujålete, med tips vi faktisk kan dra direkte nytte av i vår jobb. Det snakkes mye om temaer han tok opp nå i etterkant, og han har engasjert til nytenking og engasjement i min avdeling. (Enkelte har faktisk tatt med seg engasjementet hjem, og referert til Jo såpass mye at ektefeller synes dette har blitt i overkant :-))"

Gro Anett Lunde - Avdelingsleder

KLP

"Vi digget Jo! Fikk veldig mange hyggelige tilbakemeldinger om foredraget i etterkant, FINN folket likte han definitivt og innholdet passet oss perfekt. Hils og si takk :)"

Kompetanseansvarlig Sarah Gordon

FINN.no

"Jo klarer å formidle og tilgjengeliggjøre kunnskap og kompetanse på et høyt plan også for oss vanlige dødelige! Intelligent!"

Eventmanager Sverre Haug

EVRY

Engasjerende, lærerikt og morsomt.

Gry Fluge Vindedal-Wilhelmsen

Pfizer AS

"Utrolig bra og engasjerende - helt perfekt for tema og innhold for konferansen!"

Anja Sterner, Leder

iFokusbarnehagene AS

"Levende og inspirerende foredrag. Alle var veldig fornøyd. :-)"

Trine Ranheim, Forsker

Rikshospitalet/Universitetet i Oslo

Jo Røislien leverte i aller høyeste grad et inspirerende og engasjerende foredrag! I tillegg til å være en kunnskapsrik og inspirerende fagperson, er han utrolig god på formidling og på å "fange" sitt publikum - uavhengig av hvem som hører på. Det er en gave å kunne engasjere og involvere folk på en sånn måte. Stående applaus!

Dr. Gry Fluge

STATped

Supert opplegg med god måloppnåelse på hva vi ønsket.

Lise Nordgård

UiT Norges arktiske universitet

"Veldig hyggelig og interessant møte med Jo! Han tok seg tid, og det er vi godt fornøyd med! Interessant tema og vinkling for oss. Lærerikt om hvilke metoder han bruker for å gjøre vitenskap interessant, den gode historie, feelings, hunden og eier'n. Vi håper å kunne invitere Jo igjen til en ny sesjon med Nordisk Senter! Vi får se når det blir. :-)"

Inger Strand Karni, Seniorrådgiver

Nordisk Energiforskning

Vi var veldig fornøyde med Jo som foredragsholder. Foreløpig i questbacken vi har sendt ut har han fått 71% svært fornøyd (6/6) og 29% 5/6. En utdypning vi fikk er "Røislien var engasjerende og morsom, gøy å se matematikken i alt rundt oss". Det var fint å forholde seg til han både før, under og etter foredraget og han var godt forberedt med et underholdende og seriøst foredrag mot målgruppen. Jo var med på å heve nivået på vår konferanse og vi er veldig glade vi valgte å booke han.

Ms Siri Therese Flamme Larsen

Gyldendal

Meget interessant foredrag som traff godt i et fora bestående av ingeniører med naturfaglig bakgrunn og interesse.

Torfinn Tobiassen, Avdelingsleder

Kongsberg Defence & Aerospace

Veldig flink foredragsholder!

Espen Nielsen, Rektor

Øygard Ungdomsskole

Veldig bra foredrag. Engasjerende og friskt! Veldig bra å se Jo live, men slidene/presentasjonen til Jo kunne med fordel ha vært litt større.

Randi Tessem

Inderøy kommune

Helt perfekt! For en formidler!

Camilla Skjærpe

Sandnes videregående skole

Jo gjorde en fantastisk god jobb! I forkant av foredraget hadde vi en telefonsamtale, og Jo leverte akkurat på det vi snakket om. Han var poengtert, morsom og faglig sterk.

Anders M. Mamen

Strategi- og analyseforeningen

Om man trenger inspirasjon til nesten hva som helst var dette perfekt. Vi hadde bedt om noe om digital formidling spesielt, men fikk for all formidling. Og formidlingen i seg sjøl var inspirerende, lærerik og full av gode tips. Så dobbelt opp. Levende, engasjert, dyktig, smittende - alt.

Inger Stenersen

Nasjonalbiblioteket

Jo Røislien er en svært dyktig og engasjerende foredragsholder. Lærerikt og underholdende formidlet. Vil absolutt anbefale dette foredraget om kommunikasjon, og det passer for alle.

Silje Hjelmtveit

Sparebanken Vest

Dette er den beste formidlingen vi har hørt om "formidling". Det ga oss akkurat det vi har trengte mtp å forbedre vår egen kunnskapsformidling. Vi ble motivert og inspirert til å jobbe videre med vår egen verktøykasse for både formidlings- og relasjonskompetanse

Kristin Danielsen

Greåker videregående skole

Foredraget var meget godt og passet supert for målgruppa. Det ga energi til resten av dagen (fagsamling for ansatte på fakultet) og rammet inn gode diskusjoner. Jo var godt forberedt, våken og tilstede i rommet - kommuniserte meget bra med tilhørerne. Veldig relevant og troverdig.

Marit Roland

Høgskolen i Innlandet
Uforpliktende forespørsel på Jo Røislien

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Jo Røislien
Jo Røislien

4.5 ut av 5 stjerner

"Jo klarer å formidle og tilgjengeliggjøre kunnskap og kompetanse på et høyt plan også for oss vanlige dødelige! Intelligent!"

Eventmanager Sverre Haug - EVRY Vis alle referanser

Foredragsemner med Jo Røislien