Gå til hovedinnhold Gå til footeren

10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter

10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||10 foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter||Loveleen Cropped

Av Rigmor Sørensen

Hvert år den 8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen. Det var i forbindelse med det internasjonale kvinneåret i 1975 at 8. mars proklamert den internasjonale kvinnedagen av FN, og er en dag vi bruker til å markere kvinners kampsaker og rettigheter. 

Initiativet til kvinnedagen ble tatt av den tyske feministiske sosialisten Clara Zetkin. I Norge ble kvinnedagen først markert i 1915, da Aleksandra Kollontaj fra Russland talte ved et stort fredsmøte i Oslo. I 1972 tok Kvinnefronten initiativ til en større demonstrasjon i Oslo 8. mars. Etterhvert deltok flere kvinneorganisasjoner, og det ble arrangert tog i byer og på steder over hele Norge.

Norsk kvinnehistorie er lang og i over 200 år har kvinner kjempet for likestilling med menn. Camilla Collett var en av de første i Norge som skildret forskjellsbehandlingen av kvinner og menn på 1800-tallet. 

Den norske likestillings- og diskrimineringsloven fra 2017 definerer likestilling som «likeverd, like muligheter og like rettigheter». Gjennom det 20. århundret er forskjellen mellom menn og kvinner – i utdanningsvalg, yrkesdeltakelse, lønn og posisjoner – blitt mindre.

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner når det kommer til inntekt, politisk makt, antall kvinnelige ledere og yrkesvalg.

Under finner du et utvalg foredragsholdere som forteller om hvordan vi kan jobbe for å fremme likestilling og mangfold. Du kan også oppleve et spennende foredrag som diskuterer kvinners rolle og rettigheter i samfunnet og arbeidslivet, eller likestilling, feminisme og kjønn, for å nevne noen.

Amal Aden – Likestilling, integrering og mestring
Amal er en modig, engasjert og prisbelønnet samfunnsdebattant. I 2013 fikk hun Amnesty-prisen for sitt uredde engasjement for å fremme rettighetene til utsatte grupper og spesielt for sin synliggjøring av homofile. Amal er født i Somalia og kom til Norge i 1996 etter å ha vært gatebarn i Somalia i flere år.  Hun holder foredrag om det flerkulturelle Norge, om mobbing og mestring, om likestilling og ytringsfrihet, om homofili og minoriteter. 

Klikk her for å lese mer om Amal.

Ulrikke Falch - Kjønn, kjønnsroller og fordommer
Ulrikke er en svært engasjert samfunnsdebattant, feminist og forfatter. Hun er opptatt av å utfordre idealer, roller, normer og fordommer. I 2017 kåret Nettavisen henne til en av de 25 mest innflytelsesrike på internett i Norge. Hun har flere ganger markert seg som en offentlig debattant og er ikke redd for å si hva hun mener, tenker og føler. Med en lidenskap man virkelig kjenner på scenen gir Ulrikke deg unik innsikt i aktuelle emner som psykisk helse, kjønn og feminisme.

Klikk her for å lese mer om Ulrikke.

Marta Breen – Kvinner i kamp
Marta er en prisbelønnet forfatter som er blant Nordens mest profilerte feminister. De siste årene har hun turnert i store deler av verden med sine foredrag om likestilling og feminisme. Marta deler konkrete tips om hvordan man selv kan oppnå mest mulig likestilling i livet – og i kjærligheten. Hun holder også foredrag hvor hun guider deg gjennom feminismens historie, fra det første kvinnesaksmøtet i historien til #metoo.

Klikk her for å lese mer om Marta.

Jakob Semb Aasmundsen - Fordommer og samfunnsansvar
Med utgangspunkt i egne fordommer og sin egen skamfulle fortid, snakker Jakob om hvorfor en fordomsfri hverdag både er ønskelig og mulig å oppnå. I 2014 startet han organisasjonen World Against Prejudice (WAP), som jobber med å bryte ned fordommer. Jakob interesserer seg spesielt for fordommer, LHBT-personers og kvinners rettigheter, religion og psykisk helse. For tiden studerer han Human Diversity i Haag, Nederland.

Klikk her for å lese mer om Jakob.

Shabana Rehman - Multietnisk kvinnekamp og positiv feminisme
Shabana er en profilert og suksessfull komiker, en høyt respektert spaltist og satiriker. Hun har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter, og har mottatt en rekke priser for sine tekster og uredde humor. Shabanas foredrag gir deg underholdende og spennende perspektiver på individets kamp for likestilling og frihet, og kunsten å kommunisere det du står for. 

Klikk her for å lese mer om Shabana.

Loveleen Rihel Brenna – Mangfoldskompetanse
Loveleen har ledet Kvinnepanelet for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Brennautvalget for Kunnskapsdepartementet. Gjennom foredragene hennes vil du få økt bevissthet om hva mangfoldskompetanse er og hvordan kompetansen kan identifiseres og brukes uten å stigmatisere eller diskriminere ansatte. Du lærer også om hvordan ledere kan utvikle og bruke mangfoldskompetanse i innovasjonsprosesser og for å løse organisasjonens tiltenkte mål.

Klikk her for å lese mer om Loveleen.

Marie Louise Sunde – Ubevisst diskriminering og likestilling
Marie er lege, kvinnerettighetsforkjemper og hjernen bak organisasjonen #ShesGotThis hvor hun retter opp i kjønnsstereotypier. Hun er opptatt av å knuse myter om kjønnsstereotypier og fremme moderne arbeidsplasser der alle føler seg bekvemme. Marie holder foredrag om hvorfor mange kvinner rammes av ubevisst diskriminering og myten om stor mangel på kvinner i flere yrker og fagfelt. Med god faglig tyngde, og som en av Norges fremste på sitt felt, utfordrer hun publikum på en god og engasjerende måte.

Klikk her for å lese mer om Marie.

Unni Turrettini - Kvinner som støtter kvinner
Unni er en internasjonal advokat, bestselgende forfatter og samfunnsdebattant som holder foredrag om ekstremisme, ensomhet og kvinner. Hun forteller om hvordan kvinner må komme sammen for å styrke sin posisjon i næringslivet. Foredraget ”Kvinner som støtter kvinner” inviterer til en ny samtale om tillit og makt, om kvinners holdninger og oppførsel, og om kvinners rolle i ettertid av #MeToo. Unni skaper underholdning av alvorlige temaer med bruk av personlige historier, humor og selvironi.

Klikk her for å lese mer om Unni.

Yrja Oftedahl – Kvinner i næringslivet
Yrja brenner for et likestilt arbeidsliv og bidrar til å løse skjevheten ved å fronte gode kvinnelige rollemodeller og bærekraftige løsninger. I fjor vant hun UN Student Prize 2019 for sitt arbeid med likestilling, innovasjon og bærekraft. Hun står bak den prisbelønnede podkasten “Power Ladies” hvor hun showcaser et bredt spekter av kvinnelige rollemodeller. Yrja ønsker at flere kvinner skal tenke stort, komme seg inn på eiersiden og ledelsen i næringslivet, starte egne selskaper eller bare gutse mot drømmene sine.

Klikk her for å lese mer om Yrja.

Aleksandra Ørbeck-Nilsen – Kvinner og lederskap
Aleksandra deler sin personlige historie om det å være kvinne, starte en bedrift, stå sterkt, kommunisere verdier uten frykt, samarbeide med andre og se muligheten av å ta opp plass for å nå mål. Hun er en norsk natur- og miljøvernforkjemper i Namibia. Hun er også grunnlegger av og CEO i sin egen non-profit organisasjon, Nanofasa Conservation Trust, hvor hun arbeider side om side med Ju/´hoansi bushmen i Namibia.

Klikk her for å lese mer om Aleksandra.

Er du fortsatt usikker? Våre rådgivere har god kunnskap om de forskjellige foredragsholderne og hjelper deg gjerne med å finne den som passer best til nettopp ditt arrangement. Bare løft røret og del dine idéer med oss!

For å lære mer om foredragsholdere som snakker om seksuell trakassering, klikk her
.