Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-05

Inspirerende og tankevekkende om den vitenskapelige forståelsen av livet - og døden.

Jarle Breivik

Jarle Breivik

Internasjonalt anerkjent professor, kreftforsker og forfatter med inspirerende og tankevekkende foredrag om bioteknolog, KI, kreft, aldring og meningen med livet

Forespør enkelt om pris og dato
Uforpliktende forespørsel på Jarle Breivik

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Jarle

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referanser

Interviews icon

Artikler

Books icon

Bøker

Forespør enkelt om pris og dato

Jarle er professor i medisin og ‘merittert underviser’ ved Universitetet i Oslo. Han er utdannet lege, har doktorgrad fra Radiumhospitalet og har gjort banebrytende forskning på sammenhengen mellom kreft og Darwins evolusjonsteori. Han har også doktorgrad i utdanningsledelse fra University of Pennsylvania og forsker på hvordan vitenskapelig kunnskap fortolkes og formidles i samfunnet.

Et foredrag med Jarle Breivik gir deg:

 • Et nytt perspektiv på livet, døden og den teknologisk utviklingen.
 • Viktig kunnskap på en engasjerende, lettfattelig og underholdende måte.
 • Grunnlag for etisk refleksjon og videre utvikling.

Jarle er professor i medisin med over 30 års erfaring fra forskning og undervisning innen biomedisin og helsekommunikasjon. Han har i hele sin karriere vært opptatt av å formidle kunnskap og forståelse til et bredest mulig publikum. Han er aktuell med boken «Løsningen på kreftgåten», som har fått strålende kritikker bl.a. i Dagbladet. Hans kronikk i New York Times om Obamas kreftstrategi fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og hans forskning og tanker om kreft er omtalt i Scientific American, Wired og Science Daily.

Jarle holder inspirerende, tankevekkende og lettfattelige foredrag om den vitenskapelige forståelsen av livet – og døden – med særlig fokus på kreft. Han trekker linjer til evolusjonsbiologi og den teknologiske utviklingen og setter fokus på grunnleggende etiske dilemmaer. Foredragene tilpasses ulike publikum og er like relevante for næringslivet og helsesektoren som for pensjonister og konfirmanter.

 

Tenker vi feil om kreft? Med professor Jarle Breivik

Jarle holder foredrag på norsk eller engelsk.

Vis foredrag med Jarle Breivik
Jarle Breivik foredrag

KI vil løse kreftgåten—men ikke slik vi tror

Moderne bioteknologi har ledet til store fremskritt i kreftbehandling, men antallet krefttilfeller øker likevel år for år. Mange håper derfor at kunstig intelligens (KI) skal finne løsningen på den store kreftgåten. Mens vi har trodd at løsningen ligger i å analysere data for å bekjempe sykdommen, peker Breivik på at den egentlige utfordringen er aldringsprosessen selv. Kreftutvikling er uløselig knyttet til aldringsprosessen. Jo bedre vi blir til å behandle kreft og andre sykdommer, desto lenger lever vi, og antallet krefttilfeller i befolkningen fortsetter å øke. For å virkelig løse kreftgåten, må vi kurere aldring. Dette er kanskje det neste trinnet i evolusjonen, men det vil også bety slutten på menneskeheten slik vi kjenner den. Det store spørsmålet er derfor: Er vi klare for en slik fremtid? 

Jarle Breivik foredrag

Løsningen på kreftgåten

 • Foredraget bygger på boka med samme navn og gir en ny og spennende forståelse av hva kreftgåten egentlig handler om.
 • Kreft forbindes ofte med døden, men Jarle viser hvordan det handler om livet – om biologisk utvikling, om kropp og sjel, om tårer og kjærlighet, om politikk, etikk, økonomi og samfunnsutvikling. Og løsningen er ikke helt som forventet!
 • Foredraget er normalt på 1 time, inkl. diskusjon, men kan tilpasses ulike formater, fra en 20 min. “TED-talk” til et 2-timers seminar.
Jarle Breivik foredrag

Kreft og gener i media

 • Lærerikt og tankevekkende foredrag om hvordan saker knyttet til kreft og genetikk fremstilles i media.
 • Ved hjelp av praktisk eksempler og forskningsbaserte verktøy lærer man kritisk analysere og effektiv kommunikasjon om to vanskelige temaer.
 • Relevant for forskere, journalister, kommunikasjonsmedarbeidere, lærere og alle andre som er opptatt av tydelig kommunikasjon om helse og vitenskap.
 • Opplegget kan tilpasses fra et 45 min. interaktivt foredrag, til et 2-3 timers kurs med øvelser og diskusjon.
Jarle Breivik foredrag

Livet, døden og det evige gen

 • Hva er liv? Hvorfor lever vi, og hvorfor dør vi?
 • Foredraget er særlig egnet for ungdom.
 • Det spiller på sex og humor, men berører også vanskelige etiske problemstillinger knyttet til medisin og bioteknologi.
 • Varighet: 1-2 timer avhengig av kontekst.
Jarle Breivik foredrag

Universitetet – En spesiell arbeidsplass

 • Foredraget innebærer en bevisstgjøring om hvorfor det oppleves som spesielt, og til tider krevende, å arbeide i høyere utdanning.
 • Passer for både vitenskapelige og teknisk/administrativt ansatte, og kan også ha interesse utenfor akademia.
 • En strukturert dialog som tar utgangspunkt i deltakernes egne erfaringer og refleksjoner.
 • Varighet: 1-2 timer avhengig av kontekst.

Referanser

Alle deltakerne var veldig fornøyd med Jarle Breivik. Han formidlet sine ting på en veldig bra måte, og deltakerne var engasjerte

Lillian Lunde

Gynkreftforeningen
22.07.22

Innlegg: Bioteknologiens katastrofale dilemma

Innlegg: Bioteknologiens katastrofale dilemma

Les artikkelen her

02.06.23

Kronikk: Derfor håper jeg å dø av kreft

Kronikk: Derfor håper jeg å dø av kreft

Les kronikken her

14.02.22

Anmeldelse: Jarle Breivik, «Løsningen på kreftgåten»

Anmeldelse: Jarle Breivik, «Løsningen på kreftgåten»

Ler artikkelen her

Intro til "Løsningen på kreftgåten"

Intro til "Løsningen på kreftgåten"

Les artikkelen her

Anmeldelse av "Løsningen på kreftgåten"

Anmeldelse av "Løsningen på kreftgåten"

Les artikkelen her

Dogmebryteren

Dogmebryteren

Les artikkelen her

Reframing the Cancer Moonshot

Reframing the Cancer Moonshot

Les artikkelen her

Chatting with the King about cancer

Chatting with the King about cancer

Les artikkelen her

Link til Jarle Breiviks nettside

Vis foredrag med Jarle Breivik

Making Sense of Cancer

Embark on a captivating journey that will fundamentally change how you see cancer—and perhaps life itself. Cancer is more than a disease. It is an integral part of who we are—complex biological and cultural beings with a limited life span. You will be surprised, challenged, and even amused by this eloquent synthesis of knowledge. Firmly rooted in science and the principles of evolution, this book is a must-read if you aim to understand cancer.

Les mer om boken her

Løsningen på kreftgåten

Alle vil vi på et eller annet tidspunkt i livet måtte forholde oss til kreft – enten det er deg selv, noen i familien eller i vennekretsen som blir syke. Kampen mot kreft er både personlig og global, og i mediene leser vi om nye gjennombrudd innen kreftforskning. Vi hører at løsningen er nær, men ser samtidig at det blir stadig mer kreft i befolkningen, og kreftsykdommer er i dag den viktigste dødsårsaken i Norge. Så hvordan henger dette egentlig sammen? Er det mulig at vi har misforstått hele problemstillingen?

Professor i medisin Jarle Breivik har forsket på kreft i over 30 år, først på gener og immunterapi, senere på hvordan vi forstår og kommuniserer rundt sykdommen. Han har kastet brannfakler inn i samfunnsdebatten og har med provoserende tanker truffet en nerve. Breivik utforsker kreft i et større samfunnsvitenskapelig og filosofisk perspektiv. Det handler om å se kreft i lys av Darwins evolusjonsteori, og boken presenterer en ny og tankevekkende forklaring på kreftgåten.

Boken er også oversatt til engelsk. Les mer om boken her 

Omtale: «Breivik bruker humoristiske strektegninger og enkle metaforer for å få oss til å forstå et svært komplisert felt (…) Det gode med forskere som Breivik er at han stiller fundamentale etiske og eksistensielle spørsmål om hva forskningen egentlig driver med.» – Cathrine Krøger, Dagbladet

Norli.no
Uforpliktende forespørsel på Jarle Breivik

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989

Foredragsemner med Jarle Breivik