Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-02-blue

Hva er konsekvensene av å skrive om livets kode?

Sigrid Bratlie

Sigrid Bratlie

En av landets fremste på bioteknologi. Superaktuelt om livet, døden og de etiske problemstillingene vi får med teknologiske fremskritt.

Forespør enkelt om pris og dato

5 ut av 5 stjerner

Spennende foredrag som skapte engasjement!

Merethe Nyland | Nofima Vis alle referanser

Et foredrag med Sigrid Bratlie gir deg:

 • Komplisert og “brennende” tema gjort spennende og forståelig for alle.
 • Ettertraktet formidler blant Norges fremste på sitt felt.
 • Innblikk i fremtiden, ny teknologi, etiske problemstillinger og forventninger.
Uforpliktende forespørsel på Sigrid Bratlie

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Sigrid

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referanser

Forespør enkelt om pris og dato

Sigrid Bratlie følger utviklingen innen bioteknologi tett, og er en av landets mest kunnskapsrike personer på feltet. Hennes spesialitet er å gjøre komplisert stoff om biologi og bioteknologi forståelig og underholdende for alle – fra akademikere og byråkrater til skoleelever og mannen i gata.

 

Et foredrag med Sigrid Bratlie gir deg:

 • Komplisert og “brennende” tema gjort spennende og forståelig for alle.
 • Ettertraktet formidler blant Norges fremste på sitt felt.
 • Innblikk i fremtiden, ny teknologi, etiske problemstillinger og forventninger.

Sigrid Bratlies foredrag pirrer nysgjerrigheten og skaper engasjement om et tema som kommer til å få stor samfunnsmessig betydning fremover. Hun har vært en ettertraktet foredragsholder i flere år.

Sigrid er utdannet molekylærbiolog ved University of Glasgow og Imperial College London i Storbritannia. Hun har en PhD fra Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet, et arbeid som ble tildelt H.M Kongens Gullmedalje i 2015.

De neste fire årene jobbet hun som seniorrådgiver i Bioteknologirådet, før hun begynte i sine nåværende stillinger som spesialrådgiver om bioteknologi for hhv Kreftforeningen og Norsk Landbrukssamvirke. I tillegg har hun en privat virksomhet der hun driver generell populærvitenskapelig formidling, gjennom blant annet foredrag og bokskriving. 

Sigrid er profilert i media, blant annet som forfatter av populærvitenskapelige artikler og kronikker, som kilde i journalistiske saker om bioteknologi, og som gjest i radio og TV.  Blant annet er hun «fast» paneldeltaker i Abels tårn på NRK P2/ NRK 2, og har vært gjest i ulike programmer som Newton, Viten og Vilje, Evig Ung, Dagsnytt 18, Ekko, Norgesglasset, Nyhetsettermiddag og God Morgen Norge.

Sigrids første bok, om bioteknologi og mennesker, ble utgitt i 2020 på Kagge Forlag.

Vis foredrag med Sigrid Bratlie
Sigrid Bratlie foredrag

Å ta livet av døden

Forventet levealder har nesten doblet seg det siste århundret. Likevel finnes det i dag en absolutt grense for hvor lenge det er mulig å leve.

Men forskere får stadig mer kunnskap om hva som skjer i en kropp når vi eldes, og selskaper som Google satser milliarder og ansetter noen av verdens klokeste hoder for å finne måter å bremse eller stanse aldringsprosessen på. Det er mange ulike strategier, fra enkle livsstilstiltak til avansert bioteknologi.

Hva skjer om vi lykkes med å radikalt forlenge levealderen? Hvilke samfunnsmessige konsekvenser vil det få?

Enkelte vil mene at aldring er en sykdom som bryter ned kroppen, noe vi må finne en kur mot og forhindre. Andre mener at aldring og vissheten om at vi skal dø er en sentral del av hva det vil si å være menneske, og som vi bør akseptere. 

I dette foredraget får du:

 • Lettfattelig og underholdende innføring i de biologiske årsakene til at vi blir gamle og hvorfor vi dør.
 • Tips og forklaring på hvordan du kan holde deg frisk lengst mulig med livsstilstilpasninger.
 • Innføring i hvordan radikale bioteknologier som genterapi og stamcellebehandlinger potensielt kan la oss bremse og til og med reversere aldringsprosessen, og dermed dytte på grensene for hvor lenge det er mulig å leve.

Refleksjoner rundt de store spørsmålene – hvor lenge vil du leve? Hvordan skal vi opprettholde velferdsstaten dersom vi får en eldretsunami? Vil det være bærekraftig for kloden? Tør du love evig troskap til et annet menneske i århundrer? Og hva skal du bruke all tiden til?

Sigrid Bratlie foredrag

CRISPR – når livet kan redigeres

I 4 milliarder år har livet på jorda utviklet seg på naturens premisser, og det har vært fint lite å gjøre om man skulle få et uheldig lodd i det genetiske lotteriet. Sånn er det ikke lenger. Med CRISPR kan vi skrive om livets kode, DNA, slik vi vil – billig og enkelt, i en hvilken som helst levende organisme.

CRISPR-teknologien er bare noen få år gammel, men omtales allerede som en av de viktigste teknologiske gjennombruddene noensinne. CRISPR er i ferd med å revolusjonere både forskning, matproduksjon, medisin og industri. For eksempel kan vi lage dyr og planter som ikke blir syke eller som raskt kan tilpasses et klima i endring.

Man kan også behandle alvorlige sykdommer som det til nå ikke har eksistert noen behandlinger for. Eller hva med å utrydde malariamyggen, «gjenopplive» mammuten, eller skape nye, kunstige livsformer? Mulighetene er enorme, men det er også utfordringene når vi kan hacke livets kode.

I dette foredraget får du:

 • Lettfattelig og underholdende innføring i hva CRISPR er, og hvordan teknologien lar oss skrive om livets kode – DNA. 
 • Et innblikk i hvordan CRISPR kan brukes i blant annet industri, matproduksjon, medisin og naturbevaring. Vi utforsker også grensene mellom science og fiction. 
 • Refleksjoner rundt de store spørsmålene – Hva synes folk flest om å bruke CRISPR til å lage mat, behandle sykdom? Hva er farene dersom teknologien havner i gale hender? Skal vi overstyre vår egen evolusjon? Eller all evolusjon? Er designerbabyen langt unna? Klarer vi å overskue konsekvensene når vi med bioteknologi kan overstyre naturen fundamentalt?

Blir det mer urettferdighet i verden dersom bioteknologi brukes på måter som primært gagner de mest privilegerte av oss? På den annen side, kan det være uetisk å ikke ta i bruk kraftfulle men kontroversielle bioteknologier dersom de kan løse store samfunnsproblemer?

Sigrid Bratlie foredrag

Bioteknologi og bærekraft

Vi og verden står overfor store utfordringer. Vi bruker opp ressursene både i havet og på land i et forrykende tempo for å fø en raskt økende befolkning.

Naturens biomangfold har nådd et historisk bunnivå, havet er fullt av plast, klimaet er i rask endring, de sosiale forskjellene blir stadig større og vi har store globale folkehelseutfordringer – fra underernæring og smittesykdommer i sør, til livsstils- og alderdomssykdommer i nord.

Bioteknologi kan bidra til å løse flere av problemene. Samtidig kan teknologien, dersom den ikke brukes med kløkt og ydmykhet, forsterke de globale negative trendene. 

I dette foredraget får du:

 • Lettfattelig innføring i bioteknologi og hvordan slike teknologier kan brukes til mer bærekraftig matproduksjon, naturforvaltning, bioøkonomi og helse.
 • Stikkord er genredigert mat, dyrket kjøtt, klimaforebygging og -tilpasning, grønn industri, utryddelse av skadedyr og smittebærere, samt genterapi for behandling av sykdom og forbedring av global folkehelse.
 • Refleksjoner rundt de store spørsmålene – Klarer vi å overskue konsekvensene når vi med bioteknologi kan overstyre naturen fundamentalt? Blir bioteknologi en hvilepute som hindrer oss fra å gjøre nødvendige omstillinger i vårt levesett? Blir det mer urettferdighet i verden dersom bioteknologi brukes på måter som primært gagner de mest privilegerte av oss? Kan det være uetisk å ikke ta i bruk kraftfulle, men kontroversielle bioteknologier dersom de kan løse store samfunnsproblemer? 
Sigrid Bratlie foredrag

Menneske 2.0

Bioteknologi gir oss nå muligheten til å overstyre de biologiske mekanismene i alle livets faser.

Er unnfangelse, aldring og død egentlig tekniske utfordringer som vi er i ferd med å løse? Vil du bruke bioteknologi og kunnskap om din egen biologi til å bli en bedre og friskere versjon av deg selv?

Og hva betyr det for deg, og for oss som samfunn, når biologien vår kan hackes og vi selv kan skrive livets manus? 

I dette foredraget får du:

 • Kræsjkurs om din egen biologi – hvordan du ble til, hvordan du fungerer, og hva som skjer når du blir gammel. 
 • Innføring i hvordan bioteknologi kan brukes til å overstyre og forbedre biologien – hvordan du kan få hjelp til å få egne friske barn, hvordan du kan tilpasse livsstil til egen biologi, hvordan vi kan forebygge og behandle sykdom, og hvordan vi kan dytte på grensene for hvor lenge det er mulig å leve.
 • Refleksjoner rundt de store spørsmålene – Kan vi løsrive hele reproduksjonen vår fra menneskekroppen? Blir designerbabyen en virkelighet? Hvor mye vil du vite om dine genetiske forutsetninger, og ønsker du å endre på dem hvis du kan? Ønsker du å leve i århundrer, og er det bærekraftig for samfunnet? Hvilket ansvar har vi når mulighetene blir grenseløse og de etiske utfordringene står i kø?

Referanser

Dette var toppers. Stemte helt med forventningene etter vår samtale i forkant. Folkelig og med humoristisk måte å formidle et viktig og vanskelig tema.

Pål N. Arnesen

YS Stat

Spennende foredrag som skapte engasjement!

Merethe Nyland

Nofima

Meget bra foredragsholder og interessant foredrag.

Grethe Berven

LinkMedicalResearch AS

Veldig gøy og man får oppfølgingsspørsmål i hodet, var responsen etter foredraget.

Ingun Brunborg

Stema

Hun hadde ett veldig spennende tema som fanget landbruksforsamlingen på en god måte. Hennes faglige dyktighet og interesse for faget om tema omkring teknologien hun hadde innlegg om gir energi.

Kjell Hodne

Jæren Sparebank
Uforpliktende forespørsel på Sigrid Bratlie

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Sigrid Bratlie
Sigrid Bratlie

5 ut av 5 stjerner

Spennende foredrag som skapte engasjement!

Merethe Nyland | Nofima Vis alle referanser

Foredragsemner med Sigrid Bratlie