Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Artikkel

Kunsten å skape gode relasjoner

Tilbake til blogg

19. March 2020

visninger428 visninger

Dora Thorhallsdottir er en gründer, relasjonsterapeut og komiker som inspirerer og gir deg konkrete verktøy for å skape bedre relasjoner.

Som komiker har Dora satt opp to kritikerroste show: «Det var ikke sånn det skulle bli» (2013) og «Familiergreier» (2017), på Latter i Oslo. Showene gikk begge for fulle hus og hun ble nominert til Komiprisen i 2014, som årets standup komiker. I 2019 ga Dora ut boken «Hverdagsbobler».

Dora var standup-komiker i fire år før utdannet seg til familieterapeut ved Kempler instituttet i Danmark med Jesper Juul som hovedlærer. Hun er også utdannet allmennlærer og journalist, med en mastergrad i kommunikasjon fra England.

Til daglig jobber hun som daglig leder ved EQ Institute som hun startet sammen med moren sin, Herdis Palsdottir, i 2006. Herdis hadde i flere år holdt foredrag om hvordan du møter barn på en måte som gjør at de får god selvfølelse. Etterhvert begynte Dora å holde foredraget sammen med moren, og deretter på egenhånd. Dermed «skled» hun inn i foredragsbransjen, med mye erfaring fra standup-scenen som har kommet godt med.

Dora er fast gjest i flere radioprogrammer som P1, P4 og i TV2s God Morgen Norge når temaet er relasjoner. I tillegg har hun en av Norges mest populære podcaster «Relasjonspodden», sammen med Kjersti Idem. Begge var programledere for sommerturnéen til P4 i 2015 da de snakket om at det hadde vært gøy å starte en podcast, uten å vite hva den skulle handle om. I 2016 begynte Kjersti på skolen Dora driver for å bli EQ-terapeut. Etterhvert ble det naturlig at de to kvinnene skulle fokusere på relasjoner, siden begge var veldig opptatt av det, og 8.februar 2018 var Relasjonspodden lansert.

Usagte ord og hinte-kommunikasjon

I Relasjonspodden handler det veldig ofte om nære relasjoner: forholdet til partner, barn, sine egne foreldre og kanskje den viktigste relasjonen: den du har til deg selv.

Doras erfaring er at svært få er ærlige med seg selv om hva de tenker, føler og mener. Dermed blir det ofte å gå på akkord med seg selv, og du finner deg i ting som du egentlig ikke vil. Dora sier at det da fort blir mye frustrasjon og gnisninger, som enten kunne vært unngått eller minimalisert.

Relasjonsterapeuten forteller at de fleste av oss ikke er oppdratt til å være ærlige med oss selv, og sier at mange rett og slett mangler et språk for å snakke om følelser.

«Legg til at svært mange ikke har hatt så gode rollemodeller i våre foreldre, så får du fort en herlig suppe av usagte ord, hinte-kommunikasjon og mye unødvendig krøll!» sier hun.

Gjennom foredrag har Dora som mål å gi publikum redskaper for når de opplever noe kjipt med andre.

Når det gjelder å kvitte seg med selvkritikeren sier hun at du ikke ble født med en indre kritiker, men at den er noe du har overtatt fra andre. Den gode nyheten er du kan bli kvitt den! Men Dora sier det er umulig å endre noe før du er klar over det, så først trenger du å legge merke til hvordan du snakker til deg selv. De gangene du sier noe nedlatende, så kan du faktisk øve deg på å kaste vekk de tankene, f.eks ved å knipse eller vifte de vekk, som om du legger noe bak deg du ikke vil ha lenger. Dora anbefaler også å skifte ut det negative, med «jeg gjør så godt jeg kan», «jeg har lov til å være meg», eller noe annet som er oppbyggende.

«Og veldig viktig: rett deg opp i ryggen når du sier det,» sier hun. «Kroppen din tror ikke på deg om du har lut holdning!»

Gründeren forteller at smørbrødlista over konflikthemmende/-fremmende ord kom som følge av at hun selv var veldig konfliktsky og virkelig trengte å bli bedre på å være uenig med andre.

«Så det er 100% egenerfart det jeg snakker om: det funker!» sier hun. «Ellers hadde jeg nok ikke hatt det engasjementet jeg har om dette temaet.»

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.