Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Artikkel

La STRESS gi deg SUPERKREFTER!

Tilbake til blogg

14. February 2023

Du har helt sikkert kjent følelsen… Du står foran en utfordring… Du skal holde en presentasjon, ta en vanskelig samtale eller løse et problem som virker uoverkommelig. Det kan føles som om alt avhenger av de neste minuttene! Og akkurat når du trenger å yte max, så merker du at systemene svikter…

Hjertet ditt går bananas i brystet. Du blir kortpustet. Svetten kribler i håndflatene. Det begynner å svartne og det føles som du er på vei inn i en mørk tunell. Du merker hvordan verden utenfor sakte blir utydelig. Og du får panikk, for nå vet du at alt kommer til å ryke på en smell!

Jeg har også kjent på det… Mange ganger! Siden jeg første gang, i en alder av 22 bestemte meg for å satse på en karriere på scenen, har jeg grovt estimert stått foran 5-10.000 mennesker hvert eneste år.

La meg bare raskt avlive et par myter:

Mange tror at vi som velger en slik karriere ikke blir nervøse eller redde før vi går på scenen, men sannheten er at hele det første året mitt som artist var jeg så nervøs at jeg kastet opp 5 minutter før jeg skulle i ilden, hver gang! Mange tror også at denne nervøsiteten «må da bli borte med tiden og mer erfaring» og selv om jeg ikke lenger blir like overveldet som det første året (heldigvis!) så blir jeg fremdeles nervøs før jeg skal prestere.

Men nå vet jeg at det faktisk er en god ting! Det er en del av min nødvendige prosess for å bli klar. For det fine er at ved å bli «venn» med nervøsiteten kan du faktisk lære å utnytte den til å prestere enda bedre! Ekspertene har nemlig lenge trodd at alt stress bryter ned kroppen og fører til en tidlig død… Men det viser seg at det faktisk ikke er stresset i seg selv som er skadelig, det er din egen innstilling til det å være stresset som avgjør om du blir nedbrutt eller styrket av det!

Du kan altså ganske enkelt endre litt på din egen tolkning av stressreaksjonene som du opplever, og ved å endre innstilling kan du radikalt endre på resultatet av stressende situasjoner.

Saken er den at hvis du tror at stress gjør deg syk, så vil du bli syk av det… Men dersom du omfavner mulighetene som stressreaksjonene gir deg, så kan du lære å utnytte stresset til noe positivt! For hva er egentlig stress? Jo, det er kroppens eget turbo-gir. Det er en respons på en
opplevd trussel som skal øke sjansen for at du overlever, enten du velger «fight» eller «flight» som strategi. Kort fortalt gjør kroppen din noen viktige prioriteringer når du havner i slike situasjoner:

Fordøyelse og andre «unyttige» og energikrevende prosesser settes på pause

Blod pumpes fortere ut i musklene for å øke kapasiteten

Alt mentalt fokus rettes mot den umiddelbare trusselen

Med andre ord, kroppen din gjør deg fysisk bedre rustet til å takle den utfordringen du står overfor på en best mulig måte!

Bare se for deg samme situasjon som i starten… Du står foran en den samme utfordringen, som virker like uoverkommelig. Men i stedet for å være redd for å bli nervøs, kan du frimodig vente på og nyte at kroppen gjør seg klar til dyst. Hjerter slår fortere i brystet og du kjenner du er i gang. Svetten som kribler i håndflatene forteller deg at beredskapen har nådd helt ut i fingertuppene. Og så kommer laserfokuset!

Du kjenner tunnelsynet komme og du blir betrygget, for det betyr at hjernen din skjønner at gårsdagen er ikke viktig akkurat nå, og ikke morgendagen heller. Det er her og nå som gjelder og all kapasitet fokuseres for at du skal kunne være fullt tilstedet akkurat nå og levere max. Denne innstillingen vil faktisk føre til en reversering av alle de negative konsekvensene av stress. Den vil føre til en boost av immunforsvaret, økt blodgjennomstrømning og massasje av indre organer på lik linje med en god latter.

Det sier seg forhåpentligvis litt selv at du kan ikke leve med denne type alarmberedskap over lang tid. Ingen motor kan kjøres på max turbo lenge uten å oppleve overopphetelse og overdreven slitasje. Så stress og frykt over lang tid vil kunne føre til utbrenthet til slutt. Men la denne nye kunnskapen forandre hvordan du møter nye utfordringer og hvordan du tolker kroppens signaler når deadline nærmer seg.

Så du løfter blikket, hever haken, skyver frem brystkassen og går inn med selvtillit, for du vet at nå er du klar til å rocke!

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.