Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Artikkel

Livet og Ledelse

Tilbake til blogg

27. September 2023

“Ledelse er å påvirke mennesker mot noe nytt. Management er å opprettholde det etablerte” – Henry Ford

En fremragende leder etterlever et personlig mantra i sin hverdagsledelse, men må også forstå at kreativitet og inspirasjon ikke kan kommanderes. Det kan heller ikke motivasjon. Skal man koke ledelse ned til en enkel setning må det bli: Gjør mer av det som virker. Da vil du lykkes.

En leder må være bevisst på å belønne atferd og ikke bare resultater. Alle kan strekke seg litt lengre. Ja, det kan gjøre vondt, men mestringsfølelse hos medarbeidere er det viktigste du kan få til som leder. Det gir resultater.

FÅ MED FLOKKEN

“Skal vi nå toppen må vi ha laget i ryggen, funksjonshemmede eller ikke. Ingen når målet helt alene” har Birgit Skarstein sagt.

Jeg er ikke opptatt av fotball, men jeg har fått med meg Sir Alex Ferguson sin religion. Han som snudde spillere som Ronaldo og Beckham til å bli lagspillere. Han som fikk stjernene til å forstå at den æren og rikdommen man kan få, kommer fra å være en del av vinnerlaget. Det handler ikke om hvor stor stjerne du er. Laget er alltid større.

Det viktigste som leder er at du må få med deg flokken. Og du må ville det. Helhjertet. Og da må du lytte. Lytte ut alle medarbeiderne. De som har de høyeste stemmene, og de som ikke gjør så mye ut av seg. Jeg lærte gjennom mange år som toppleder at det å lytte ut de «tause» var gull verdt. De hadde tenkt igjennom mange svar på arbeidsplassen sin. Svar som jeg kunne bruke i min rolle som leder for å bli bedre selv, og for å kunne lede flokken på en best mulig måte.

HVA ER STORT OG HVA ER LITE I LIVET

“Det er ikke for små ting, men for store at Gud skapte mennesket” – Platon

Hvorfor skal du følge en leder? Det er et spørsmål som ledere bør stille seg selv. Hvilke verdier tar du med deg inn i lederrollen? Hvilken etisk ryggrad har du? Hva er stort og hva er lite i ditt liv?

Jeg har gjennom mange år vært mor til et alvorlig sykt barn. Det har lært meg mye. Ikke minst hva forskjellen er på det å være vellykket og det å være lykkelig. Min sønn, Joachim, samlet på alle de små hverdags opplevelsene som han gjorde til store opplevelser. Han sovnet med et smil. Og våknet med et smil. Selv om han skulle miste alle sanser og med årene bli multifunksjonshemmet. Som mor til en som fikk et annerledes liv lærte jeg at alt kan fikses, alt kan ordnes, bare ikke alvorlig sykdom.

Ledelse handler om å stå i det. Utholdenhet i sol og regn. Utholdenhet er også en ferdighet. Sammen med tålmodighet. Resultater kommer ikke over natten og mange ganger må man bygge stein på stein.

EVIG UTVIKLING

“Hemmeligheten bak enhver suksess er hardt arbeid. Derfor forblir det en hemmelighet for veldig mange”, er et klokt sitat.

En medarbeider som sier at «jeg er stolt av å jobbe akkurat her» er det beste skussmålet du som leder kan få. Men det betyr også at ledelse handler om evig utvikling. Det er ikke sikkert at du får det samme svaret hvert år. Erfaring gjør at vi blir mindre modige. Det er bra med livserfaring, men det gjør kanskje at vi slutter å sprenge egne grenser. Og da kan vi ikke hvile på laurbær som vi sanket i fjor. Da må lederen ha verktøy for å få frem det beste i medarbeiderne. Få frem kreativitet og nytenkning. Jeg har alltid sagt i min rolle som toppleder at: Tenk på alle de tankene som ikke er tenkt enda!

I mitt liv som karrierekvinne, toppleder og samfunnsdebattant i tillegg til mitt private liv som pårørende til et barn som ikke fikk de samme mulighetene som flokken han vokste opp med, så har jeg reflektert mye over meningen med livet og meningen med jobben. For meg har dette vært en symbiose. Jobben som leder har gitt meg motivasjon og glede som jeg igjen har kunnet ta med meg hjem til familien. Det har definert meg som meg, og ikke bare som mor til et sykt barn. Og som leder bør du finne din visjon og misjon. Hvordan skal du sette spor etter deg?

Å lede en flokk er noe du må brenne for. Og du blir aldri bedre enn det flokken leverer.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.