Marta Breen
5.00 av 5
Topprangert!5 av 5
Meget gode tilbakemeldinger, fra elever og ansatte.
HR Leder, Monica Gjertsen Steinbakken
Thor Heyerdahl videregående skole
5.00 av 5
Topprangert!5 av 5
Meget gode tilbakemeldinger, fra elever og ansatte.
HR Leder, Monica Gjertsen Steinbakken
Thor Heyerdahl videregående skole
Den prisbelønte forfatteren Marta Breen er blant Nordens mest profilerte feminister. Hun har skrevet en rekke sakprosabøker om musikk, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Blant annet bøkene "Født feminist - hele Norge baker ikke" (2014) og tegneserien "Kvinner i kamp" (2017). Sistnevnte bok – som er laget i samarbeid med illustratør Jenny Jordahl - er foreløpig solgt til 27 land.
De siste årene har Marta Breen turnert i store deler av verden med sine foredrag om likestilling og feminisme. Hun har blant annet snakket om homofiles rettigheter i Moskva og St. Petersburg, om kroppspress med kvinner i Rio de Janeiro, og hun har undervist engelske skolebarn om de britiske suffragettene.
I noen av disse landene blir feminisme sett på som svært kontroversielt og kvinnebevegelsen blir aktivt motarbeidet. Utdaterte fordommer ser ut til å leve i beste velgående. Du vet: Feminister er sinte/stygge/egoistiske/mannshatere og så videre.
Også i ”likestillingsparadiset” Norge er det knyttet mye usikkerhet til begrepet feminisme. Mange tror at det handler om en kamp mellom kvinner og menn. Sannheten er imidlertid at vi alle vinner på et mer likestilt samfunn. Det er nemlig slik at land med små inntektsforskjeller og høy grad av likestilling, scorer bedre på både helse, trivsel, levealder og økonomi.
I dette foredraget oppklarer Marta Breen myter og misforståelser på dette området, og hun gir publikum konkrete tips om hvordan man selv kan oppnå mest mulig likestilling i livet - og i kjærligheten.
For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner hadde få muligheter til å bestemme over sin egen kropp, de fikk ikke stemme ved valg eller tjene sine egne penger.
Faren bestemte over henne, til hun giftet seg. Deretter var det ektemannens tur. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer.
I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom feminismens historie, fra det første kvinnesaksmøtet i historien til #metoo.
Hun snakker også om behovet for feminisme i vår tid og viser eksempler på hvordan medier og populærkultur ofte framstiller kvinner og menn på stereotypt vis.
5 av 5
Meget gode tilbakemeldinger, fra elever og ansatte.
HR Leder, Monica Gjertsen Steinbakken Thor Heyerdahl videregående skole
Marta Breen
5 av 5
Veldig interessant. Dette er ei dame som har vore på scena før. Veldig god formidlingsevne. Forståeleg og inspirerande. Alle må vel vere trygge nok til å kalle seg feministar etter dette :)
Astrid Seime Norges Bygdekvinnelag
Marta Breen
5 av 5
Alltid en fryd og lytte til Marta Breen
Ingunn Strand Johansen Fellesorganisasjonen (FO) Viken
Marta Breen
5 av 5
Godt gjennomført. Marta kom tidlig og fikk gjort alt klart i god tid. Hun tok seg også god tid etterpå, både med å snakke med tilhørere som kom bort for en prat, og de som ville kjøpe noen av bøkene hennes. Hun har et rolig og behagelig vesen og det var så hyggelig å ha besøk av henne!
Ann-Kristin Aurland Sør-Odal sanitetsforening
Marta Breen
Marta Breen er en prisbelønnet norsk forfatter og spaltist. Hun har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme.
Marta ble kjent da hun i 2006 skrev boken «Piker, vin og sang», der hun setter fokus på en del kvinnelige artister og musikkgrupper opp gjennom historien, bl.a. Dandy Girls, som var Norges første jenteband. Hun utga boken fordi hun mener det har vært for lite fokus på jenter og jentegrupper i media opp gjennom historien.
De siste par årene har Marta Breen derfor reist rundt og holdt foredrag om likestilling i land som Serbia, Tyskland, England, Russland, Ungarn, Tsjekkia og Brasil.
I en årrekke har hun også turnert i norske videregående skoler og snakket med ungdom om kjønnsroller, kroppspress og porno. Marta Breen skrev boka ”F-ordet. 155 grunner til å være feminist” (Manifest, 2015) i samarbeid med serieskaper Jenny Jordahl, som ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.
Breen er blitt tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom to ganger, og i 2019 mottok hun Vestfold Litteraturpris.
Marta har bakgrunn fra RadiOrakel. Hun har vært freelancejournalist i NRK, Dagbladet samt Kvinner og klær. Hun er fast spaltist i Dagsavisen, hvor hun skriver om feminisme.