Lasting innhold ...

Sunniva Rose

Sunniva Rose

Forsker, PHD i kjernefysikk og rosablogger

Sunniva Rose er kjernefysikeren, rosabloggeren og småbarnsmoren som ønsker å sette fordommene våre på prøve. Hun holder populærvitenskapelige foredrag om kjernekraft, forskning og fordommer.

UFORPLIKTENDE FORESPØRSEL

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.
Det er naturligvis helt uforpliktende.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo. Doktorgradsarbeidet handlet om hvordan vi kan bruke grunnstoffet thorium som brensel i kjernekraftverk, og hvordan dette kan redusere radioaktiv avfall. Fra hun for første gang som barn så bildet av en eksploderende atombombe, har hun vært ekstremt fascinert av kjernekraft.

Sunniva passer ikke inn i noen bås, og derfor har hun laget sin egen. Hun omtaler seg selv som rosanerd; hun er forskeren med utslått, midjelangt hår, store perleøredobber, rosa lipgloss og 13 cm høye hæler. Å skille seg ut er ikke noe man gjør uten at det koster og Sunniva har kjent følelsen av å bli sett ned på; som ”bare en dum blondine”. Men hun har også erfart at den du er i dag ikke definerer hvem du er i morgen, og deler gjerne om hvordan man reiser seg igjen når ting ikke går din vei.

I dag jobber Sunniva som nestleder for Centre for Computing in Science Education – et senter for fremragende utdanning ved Universitet i Oslo. Dette forskningssenteret fokuserer på å få programmering inn som en sentral del av utdanningen i alle realfag. Big data, kunstig intelligens og selvkjørende biler er en snakkis for tiden, og fremtiden ser ut til å kreve kunnskap og ekspertise om programmering i de fleste sektorer.

Sunniva brenner generelt for forskningsformidling og realfaglig allmenndannelse, og hun driver et «opplysningsprosjekt» gjennom (rosa)bloggen sin. Bloggen startet etter Fukushimaulykken i 2011, da hun så hvor mye ubegrunnet strålingsfrykt som eksisterer, men har utviklet seg til å også generelt handle om forskning og livet i akademia.

Hun har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag om realfag og forskning, og satt også i Ludvigsenutvalget som vurderte hva barn skal lære i ”Fremtidens skole», og dette arbeidet med å fornye fagene i skolen er hun med på også ved å sitte i ”Kjerneelementgruppen” for naturfaget, som skal finne essensen, eller kjernen i dette faget. I dag er hun aktiv i radio og skriver kronikker om realfag og forskning for Dagbladet.

Sunniva har holdt tre TEDx-foredrag og var med i web-TVserien ”Sushi og kjernekraft», både foran og bak kamera.

Sunniva Rose foredrag kan holdes på engelsk og norsk.

  Sunniva Rose foredrag

  Om kjernefysikk og forskning og sånn – historien om en rosanerd

  • Om kjernefysikk og forskning og sånn er et akademisk «motivasjonsforedrag», typisk holdt for elever og lærere i videregående skole.
  • Sunniva snakker ut om sin akademiske reise. Hun tar deg med fra avgjørelsen om å skifte beite fra ballett til matematikk og fysikk, til møtet med Blindern gjennom motgang og medgang. Fra det å stryke, bruke mye lenger tid enn normalt og ”studentsyken”, til å fullføre mastergrad i kjernefysikk med toppkarakterer og å bli ansatt som forsker/doktorgradsstipendiat.
  • Ingenting kommer gratis, enten det er å danse ballett, spille fotball eller matematikk. Det er mulig å jobbe seg fra stryk til toppkarakterer. Den du er i dag definerer ikke nødvendigvis den du er i morgen!

   

  Sunniva Rose foredrag

  Hvorfor vitenskapen burde være (mer) rosa

  • Om det å skille seg ut, å ikke være den typiske forskeren.
  • Sunniva forteller sin personlige historie, fra ballett til fysikk, til nesten å slutte, til å jobbe som forsker ved Norges største universitet.
  • Hvorfor er det så viktig at alle typer mennesker går inn i forskning? Atypiske forskere møter mange fordommer, men forskning trenger mennesker med forskjellige bakgrunner – enten det er kjønn, etnisitet, interesser, erfaringer og evner.
  • Med forskjellig bakgrunn tar man med seg forskjellige perspektiver inn i forskning/utvikling/undervisning – alenemoren vs den “klassiske, mannlige nerden”. Det hele handler om å kunne være seg selv, selv om man er en feminin «girly girl», og fremdeles bli respektert.
  • Hvorfor vitenskapen burde være (mer) rosa er et foredrag om betydningen av å utfordre fordommer!

   

  Sunniva Rose foredrag

  Vitenskapsformidling på rosa bakgrunn

  • Sosiale medier (for forskere) – hvorfor og hvordan.
  • Mange forskere er redde for å stikke frem nesen, men å formidle er forskerens samfunnsansvar. Heldigvis kan formidling læres – men hva er fordelene med å bruke sosiale medier?
  • Å ”tvinge seg selv” til å formidle gjennom for eksempel blogg, gir en fantastisk god skrivetrening som man som forsker ofte ikke får kontinuerlig. Ved å være personlig, noe man også typisk får muligheten til i sosiale medier, får man også gehør hos en del av publikum som ofte ikke er så ivrige etter å lytte.
  • Som småbarnsmor og kjernefysiker har Sunniva Rose fått muligheten til å snakke om kontroversielle temaer som folk er interessert i å lese om.
  • Etter å ha formidlet til vanlige mennesker opplever hun at man blir bedre på å formidle budskapet til sine fagfeller, noe som fører til at man også kommer lenger i eget fag.
  • Et foredrag om å få frem et budskap – på en utradisjonell måte.

   

  Sunniva Rose foredrag

   Thorium er den nye oljen, eller?

  • Thorium er den nye oljen, eller? gir en enkel, men både spennende og forståelig innføring i kjernekraft. Du får svar på vanlige misforståelser og myter om radioaktivitet og stråling.
  • Hva er for eksempel forskjellen på et kjernekraftverk og en atombombe, eller forskjellen på et thoriumkraftverk og et ”vanlig” kraftverk?
  • Er kjernekraft så skummelt som en del skal ha det til?
  • Hva er egentlig radioaktivt avfall?
  • Hva er greia med jod-tabletter?
  • Hva med Fukushima- og Tsjernobylulykken; hva var forskjellen på disse, og ville det vært annerledes dersom disse reaktorene var drevet på thorium?
Dette sier kunder som har opplevd foredrag med Sunniva Rose

Les mer...

Foredragsholdere relatert til