Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-01-blue

Setter fordommene våre på prøve med populærvitenskapelige foredrag

Sunniva Rose

Sunniva Rose

Kjernefysiker, rosablogger og småbarnsmor som med rosa lipgloss og høye hæler skiller seg ut i forskerverden.

Forespør enkelt om pris og dato

5 ut av 5 stjerner

«Eit fyrverkeri av ein forskar. Viser at dette feltet er samansett av mange ulike typar og at det å vere forskar ikkje er synonymt med ein introvert nerd. Viktig bodskap at vegen fram til å lukkast består både av medgang men også av motgang. Eit godt førebilete for unge jenter til å tore tru på eigne evner! Godt motto : Enten går det bra eller så går det over. Sunniva Rose byr på seg sjølv i medgang og motgang, er hermed anbefalt. Terningkast 6!»

Gerd Botn Brattli, HTVF - Utdanningsforbundet Møre og Romsdal Vis alle referanser

Et foredrag med Sunniva Rose gir deg:

 • Fantastisk engasjerende populærvitenskapelige foredrag.
 • Store temaer formidlet på en lettfattelig måte.
 • Realfag gjort underholdende og interessant!
Uforpliktende forespørsel på Sunniva Rose

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Sunniva

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referanser

Forespør enkelt om pris og dato

Sunniva Rose er kjernefysikeren, rosabloggeren og småbarnsmoren som ønsker å sette fordommene våre på prøve. Hun holder populærvitenskapelige foredrag om kjernekraft, forskning og fordommer.

Et foredrag med Sunniva Rose gir deg:

 • Fantastisk engasjerende populærvitenskapelige foredrag.
 • Store temaer formidlet på en lettfattelig måte.
 • Realfag gjort underholdende og interessant!

Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo. Doktorgradsarbeidet handlet om hvordan vi kan bruke grunnstoffet thorium som brensel i kjernekraftverk, og hvordan dette kan redusere radioaktiv avfall. Fra hun for første gang som barn så bildet av en eksploderende atombombe, har hun vært ekstremt fascinert av kjernekraft.

Sunniva passer ikke inn i noen bås, og derfor har hun laget sin egen. Hun omtaler seg selv som rosanerd; hun er forskeren med utslått, midjelangt hår, store perleøredobber, rosa lipgloss og 13 cm høye hæler. Å skille seg ut er ikke noe man gjør uten at det koster og Sunniva har kjent følelsen av å bli sett ned på; som ”bare en dum blondine”. Men hun har også erfart at den du er i dag ikke definerer hvem du er i morgen, og deler gjerne om hvordan man reiser seg igjen når ting ikke går din vei.

I dag jobber Sunniva som nestleder for Centre for Computing in Science Education – et senter for fremragende utdanning ved Universitet i Oslo. Dette forskningssenteret fokuserer på å få programmering inn som en sentral del av utdanningen i alle realfag. Big data, kunstig intelligens og selvkjørende biler er en snakkis for tiden, og fremtiden ser ut til å kreve kunnskap og ekspertise om programmering i de fleste sektorer.

Sunniva brenner generelt for forskningsformidling og realfaglig allmenndannelse, og hun driver et «opplysningsprosjekt» gjennom (rosa)bloggen sin. Bloggen startet etter Fukushimaulykken i 2011, da hun så hvor mye ubegrunnet strålingsfrykt som eksisterer, men har utviklet seg til å også generelt handle om forskning og livet i akademia.

Hun har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag om realfag og forskning, og satt også i Ludvigsenutvalget som vurderte hva barn skal lære i «Fremtidens skole», og dette arbeidet med å fornye fagene i skolen er hun med på også ved å sitte i «Kjerneelementgruppen» for naturfaget, som skal finne essensen, eller kjernen i dette faget. I dag er hun aktiv i radio og skriver kronikker om realfag og forskning for Dagbladet.

Sunniva har holdt tre TEDx-foredrag og var med i web-TV-serien «Sushi og kjernekraft», både foran og bak kamera.

Sunniva Rose holder foredrag på engelsk og norsk.

Vis foredrag med Sunniva Rose
Sunniva Rose foredrag

 Thorium er den nye oljen, eller?

 • Thorium er den nye oljen, eller? gir en enkel, men både spennende og forståelig innføring i kjernekraft. Du får svar på vanlige misforståelser og myter om radioaktivitet og stråling.
 • Hva er for eksempel forskjellen på et kjernekraftverk og en atombombe, eller forskjellen på et thoriumkraftverk og et ”vanlig” kraftverk?
 • Er kjernekraft så skummelt som en del skal ha det til?
 • Hva er egentlig radioaktivt avfall?
 • Hva er greia med jod-tabletter?
 • Hva med Fukushima- og Tsjernobylulykken; hva var forskjellen på disse, og ville det vært annerledes dersom disse reaktorene var drevet på thorium?
Sunniva Rose foredrag

Digital eller Digitull?

Ordet digitalt brukes i dagens samfunn i omtrentlig alle tenkelige sammenhenger, uavhengig av ordets relevans. Fordi ordet brukes i så mange situasjoner får det utallige betydninger, til det til slutt mister noen form for betydning.

Sunniva Rose er derfor opptatt av hva ordet digitalisering egentlig betyr, ikke bare generelt, men hva det betyr for deg. I dette foredraget tar hun derfor opp noen ytterpunkter rundt teknologi og digitalisering, deres sammenheng, og den viktige rollen de har i fremtiden. Eksempelvis tar Sunniva opp emner som:

 • Hvordan ordet digitalisering brukes om nøytral utvikling, f. eks at man sender pdf-filer på mail istedet for post
 • De høye forventningene mange har til maskiner og hvordan digitalisering vil påvirke alle aspekter av livene våre og gjøre dem enklere
 • Negative holdninger til datamaskiner og kunnskap om hvordan håndtere og bruke dem

I foredraget får også Sunniva deg til å reflektere over hva ordet digitalisering betyr og hva forholdet ditt er til det. Sunniva oppfordrer andre til å være spesifikke i hva de mener når de sier digitalisering og hva de tenker om det.

Sunniva Rose foredrag

Jeg hater ordet "naturlig"

 • Er naturlig bedre enn syntetisk eller kunstig? Er kjemikalier dumt? Og bør vi la være å spise ting vi ikke kan uttale navnet på?
 • Dette foredraget er en «kjemitime» der disse spørsmålene blir utforsket – på en humoristisk og poengtert, men også faglig korrekt måte. Helt grunnleggende kjemi blir gjennomgått på en måte som alle forstår, og man kan skjønne hvor galt det faktisk kan gå når man lar seg veilede av «naturlig er bedre enn syntetisk»-logikk.
 • Mange av oss (de fleste?) har en kjemikalieskepsis, og alle som har hengt en stund på et foreldreforum på nett har sett argumentasjonen «ja, men det er i alle fall naturlig, så da kan det ikke være så farlig».
 • Men det er veldig mange ting som er helt naturlig som kan være svært skadelig, og kjemikalier er dessuten overalt i absolutt alt som finnes. For eksempel en helt vanlig ingrediens, som i aller høyeste grad kan kalles naturlig, og som de fleste av oss spiser daglig, inneholder 67 forskjellige kjemikalier. En av disse kjemikaliene er aceton – altså konsentrert neglelakkfjerner. Du får vite hva denne ingrediensen er i foredraget.
Sunniva Rose foredrag

Om kjernefysikk og forskning og sånn – historien om en rosanerd

 • Om kjernefysikk og forskning og sånn er et akademisk «motivasjonsforedrag», typisk holdt for elever og lærere i videregående skole.
 • Sunniva snakker ut om sin akademiske reise. Hun tar deg med fra avgjørelsen om å skifte beite fra ballett til matematikk og fysikk, til møtet med Blindern gjennom motgang og medgang. Fra det å stryke, bruke mye lenger tid enn normalt og ”studentsyken”, til å fullføre mastergrad i kjernefysikk med toppkarakterer og å bli ansatt som forsker/doktorgradsstipendiat.
 • Ingenting kommer gratis, enten det er å danse ballett, spille fotball eller matematikk. Det er mulig å jobbe seg fra stryk til toppkarakterer. Den du er i dag definerer ikke nødvendigvis den du er i morgen!
Sunniva Rose foredrag

Hvorfor vitenskapen burde være (mer) rosa

 • Om det å skille seg ut, å ikke være den typiske forskeren.
 • Sunniva forteller sin personlige historie, fra ballett til fysikk, til nesten å slutte, til å jobbe som forsker ved Norges største universitet.
 • Hvorfor er det så viktig at alle typer mennesker går inn i forskning? Atypiske forskere møter mange fordommer, men forskning trenger mennesker med forskjellige bakgrunner – enten det er kjønn, etnisitet, interesser, erfaringer og evner.
 • Med forskjellig bakgrunn tar man med seg forskjellige perspektiver inn i forskning/utvikling/undervisning – alenemoren vs den “klassiske, mannlige nerden”. Det hele handler om å kunne være seg selv, selv om man er en feminin «girly girl», og fremdeles bli respektert.
 • Hvorfor vitenskapen burde være (mer) rosa er et foredrag om betydningen av å utfordre fordommer!
Sunniva Rose foredrag

Vitenskapsformidling på rosa bakgrunn

 • Sosiale medier (for forskere) – hvorfor og hvordan.
 • Mange forskere er redde for å stikke frem nesen, men å formidle er forskerens samfunnsansvar. Heldigvis kan formidling læres – men hva er fordelene med å bruke sosiale medier?
 • Å ”tvinge seg selv” til å formidle gjennom for eksempel blogg, gir en fantastisk god skrivetrening som man som forsker ofte ikke får kontinuerlig. Ved å være personlig, noe man også typisk får muligheten til i sosiale medier, får man også gehør hos en del av publikum som ofte ikke er så ivrige etter å lytte.
 • Som småbarnsmor og kjernefysiker har Sunniva Rose fått muligheten til å snakke om kontroversielle temaer som folk er interessert i å lese om.
 • Etter å ha formidlet til vanlige mennesker opplever hun at man blir bedre på å formidle budskapet til sine fagfeller, noe som fører til at man også kommer lenger i eget fag.
 • Et foredrag om å få frem et budskap – på en utradisjonell måte.

   

Sunniva Rose - Nuclear Power

Sunniva Rose - Nuclear Power

Vis foredrag med Sunniva Rose

Referanser

«Elevene skåret henne høyt på vår egen evaluering. Noen elever har i ettertid referert til henne om det gjelder realfag eller andre fag; at man ikke skal gi opp.» Terningkast 6.

Mona Berit Standahl, Karriereveileder

Eikeli videregående skole

"Vi hadde en bestilling til Sunniva Rose som hun forsto full ut, og leverte to glimrende foredrag helt i tråd med våre ønsker, og som har fått svært gode tilbakemeldinger fra tilhørerne. En inspirerende, ærlig og klok foredragsholder!"

Underdirektør Kristin Bakken

Universitetet i Bergen

"Foredraget var meget bra, mye på grunn av god samtale om forventninger og setting i forkant. Dette var direkte kontakt med Sunniva. Hun fremstår reflektert, personlig, direkte og bidro til en engasjert debatt etterpå (panel) pluss at mange har tatt direkte kontakt etterpå."

Fagsjef Hans Petter Rebo

Norsk Industri

"Alt var etter den bestillingen vi gjorde via Athenas og i dialog med Sunniva Rose."

Utviklingsleder Anne Berge

Vestby videregående skole

Robust forskningsformidling som vanlig. Sunniva er ekstremt kunnskapsrik, men ser også politikk, økonomi og samfunn i sin fagligheten. Vi har brukt Sunniva flere ganger og tenker aldri det blir den siste gangen.

Aurora Kristiansen

NITO

Veldig bra og engasjerende foredrag. Sunniva vet virkelig hva hun snakker om og er utrolig god på formidling.

Linn-Sirén Trømborg

NITO

"Midt i blinken og godt spisset ifht bestilt tema. Sunniva leverte av beste kvalitet, og hadde forberedt seg godt. :)"

Anja Sterner, Daglig leder

iFokusbarnehagene AS

"Sunniva var ærlig, inspirerende og kom med gode råd - hun traff alle som hørte på rett i hjertet. Hun strålte på scenen og leverte på alle punkter."

Trine Gamst, Seksjonssjef

Forsvarets høgskole

"Vi er veldig fornøyde med Sunniva's foredrag."

Kathrine Butt, Prosjektleder

Trondheim Messeselskap

Sunniva Rose leverte til terningkast 6. Inspirerende, tøff og morsom. Hun er profesjonell til fingerspissene, og vi vil gi henne våre varmeste anbefalinger.

Therese Lein, Markedssjef

Næringslivsdagen Nord

Takk til Sunniva Rose for et fantastisk innlegg om formidling på vårt julemøte i Det Norske Videnskaps-Akademi. Det er mange måter å formidle på og hennes personlige råd utfordrer og inspirerer oss alle til å bli bedre. Vi heier på Sunnivas engasjement for personlig formidling

Stig Harry Olsen

Den Norske Aktuarforening

Veldig bra foredrag, der et relativt tungt stoff blir forenklet og presentert på en spennende måte.

Michal Kjerstad

Diakonhjemmet sykehus
Uforpliktende forespørsel på Sunniva Rose

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Sunniva Rose
Sunniva Rose

5 ut av 5 stjerner

«Eit fyrverkeri av ein forskar. Viser at dette feltet er samansett av mange ulike typar og at det å vere forskar ikkje er synonymt med ein introvert nerd. Viktig bodskap at vegen fram til å lukkast består både av medgang men også av motgang. Eit godt førebilete for unge jenter til å tore tru på eigne evner! Godt motto : Enten går det bra eller så går det over. Sunniva Rose byr på seg sjølv i medgang og motgang, er hermed anbefalt. Terningkast 6!»

Gerd Botn Brattli, HTVF - Utdanningsforbundet Møre og Romsdal Vis alle referanser

Foredragsemner med Sunniva Rose