Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-05

Engasjert og kunnskapsrik foredragsholder som gir av sin totale erfaring og kompetanse

Hans-Wilhelm Steinfeld

Hans-Wilhelm Steinfeld

Internasjonalt anerkjent journalist, utenrikskorrespondent, forfatter og historiker med Russland som spesialfelt.

Forespør enkelt om pris og dato

4.75 ut av 5 stjerner

«Kjempebra! Hadde ikke andre forventninger enn at foredragsholder er faglig dyktig og kan sine ting men foredraget ble gjort med humor og latter i alvoret! Mange fornøyde medlemmer som sa at det var strålende på vei ut av salen og det er sjelden noen får lignende applaus. Terningkast 6.»

Lise Storihle Hansen, Leder - Studie- og aktivitetsutvalget, Finansforbundet Oslo Akershus Vis alle referanser

Et foredrag med Hans-Wilhelm Steinfeld gir deg:

 • Spennende og tidsaktuelle tema, formidlet med humor og Steinfelds kjente skarphet.
 • Fantastisk kunnskapsrik og dyktig formidler.
 • Utrolige historier fra møter med noen av de største politikerne fra nyere europeisk historie.
Uforpliktende forespørsel på Hans-Wilhelm Steinfeld

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Hans-Wilhelm

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referanser

Books icon

Bøker

Forespør enkelt om pris og dato

For det norske folk er Hans-Wilhelm Steinfeld kjent som en tøff og pågående utenriksreporter, med sin markante bergensdialekt som varemerke. Steinfeld har hatt en ekstraordinær karrière som en av NRKs mest fremtredende utenrikskorrespondenter, og har gjennom mange år formidlet vår tids fremste verdenshistoriske begivenheter i Øst med Norge som publikum.

Et foredrag med Hans-Wilhelm Steinfeld gir deg:

 • Spennende og tidsaktuelle tema, formidlet med humor og Steinfelds kjente skarphet.
 • Fantastisk kunnskapsrik og dyktig formidler.
 • Utrolige historier fra møter med noen av de største politikerne fra nyere europeisk historie.

Hans-Wilhelm Steinfeld tok høyere embetseksamen med graden Cand.Philol. ved Universitetet i Bergen våren 1977. Han studerte historie som hovedfag, russisk og samfunnskunnskap. Under hovedfagsstudiet hadde han lengre opphold til feltstudier i Oxford, Moskva og i Nord-Kaukasus hvor han forøvrig møtte Mikhail Gorbatsjov for første gang.

Steinfeld var ansatt i NRK fra 1976 til 2014. Hans spesialfelt er Russland, hvor han har vært utenrikskorrespondent i 18 år. Steinfeld har også vært NRKs korrespondent på Balkan med sete i Budapest og Beograd.

Gjennom Steinfelds radio- og fjernsynsreportasjer fikk det norske folk et mer nærgående innsyn i Sovjetunionen enn noen gang før. Det var Steinfeld som rapporterte da glasnost-perioden 1989 gikk over i kommunismens sammenbrudd i Øst-Europa, med Berlin-murens fall og Tysklands gjenforening.

Som journalist er Steinfeld blitt spesielt lagt merke til, og han er anerkjent som en journalist av internasjonal kaliber for å ha fått de viktige politiske aktørene i tale. Særlig kjent er hans intervjuer med Mikhail Gorbatsjov, Boris Jeltsin og statsminister Nikolai Rysjkov i perioden 1991–1994.

Han fornyet og videreutviklet NRKs øst-journalistikk gjennom høyaktuelle reportasjer, men kunne også trekke de lengre historiske linjer. Gjennom sitt arbeid viste han at også NRK kunne oppnå en journalistisk dekning i Øst som var av internasjonal toppklasse.

For sin innsats er Steinfeld tildelt Skandinaviska Journalistpriset, Narvesenprisen, Cappelen-prisen, Peer Gynt-prisen og æres-prisen fra Litauens Journalistforbund. Han er også blitt tildelt Litauens frihetsmedalje «Den 13. januar-medaljen».

Steinfeld er nå partner i Corporate Communications. Han har utgitt 14 bøker.

Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag holdes på norsk, engelsk, russisk og også tysk ved behov.

Vis foredrag med Hans-Wilhelm Steinfeld
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag 

Russland kriger - Når nåtiden møter fortiden

«For meg var det livet om å gjøre, at ingen skulle få isolere Russland fra Vesten», skrev Boris Jeltsin i sin selvbiografi President-maraton i 2001.

 • Krigen som Russland fører mot Ukraina har isolert Russland mer enn på noe tidspunkt siden midten av 1500-tallet. Russland kriger handler om russisk krigføring både i dag og tidligere, og spesielt under andre verdenskrig. Steinfeld avkler russiske forsøk på å skape paralleller mellom Russlands rolle under andre verdenskrig og dagens krigføring i Ukraina, blant annet gjennom en diskusjon rundt sovjetmilitærets avhengighet av våpenhjelp fra USA under siste verdenskrig.
 • Her beskrives Russlands massive brudd på nyere, internasjonal rett. Forutsetningene for en mulig regimeendring i Kreml vurderes i lys av historiske erfaringsbaserte eksempler, som viser hvordan våpenrasling i sovjetstaten tidligere har ført til regimeendring.
 • Nordmannen Ole Didrik Lærum presenteres som de amerikanske og britiske våpensmedenes «kusk» under andre verdenskrig, da han som sjefingeniør på den transiranske jernbanen sikret at våpnene kom frem i tide, først til slaget ved Stalingrad og så til krigens største panserslag ved Kursk i juli 1943.
 • Lærum lanseres også som en nøkkelbrikke i forholdet mellom Norge og Sovjetunionen på tampen av den andre verdenskrig.
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag 

Ukraina - Landet på randen

 • Ukraina betyr landet på randen – eller trakten der borte på grensen eller ytterkanten.
 • Hør et høyaktuelt foredrag om situasjonen i Ukraina, og Europa forøvrig.
 • I dette times lange foredraget tas krigen i Ukraina opp, og grunnlaget for den russiske invasjonen dokumenteres i detalj.
 • Steinfelds bok «Putin» kom ut for tredje gang 3. april 2022, denne gang som pocketutgave, etter å ha vært utsolgt over hele Norge.
 • Få en dypere innsikt i krigssituasjonen i Ukraina 2022, og hva som har ført landet dit det er i dag.

Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag 

Hatet i Europa

 • Flyktningkrisen i Europa viser oss hvilke motsetninger som finnes mellom de europeiske landene. Mens Tyskland åpner grensene, setter landene i Øst-Europa opp piggtrådgjerder for å skjerme seg mot flyktningstrømmen.
 • Som tidligere utenriksarbeider i NRK, forfatteren av boken Hatet i Europa og med 18 års erfaring som korrespondent i Moskva og på Balkan, har Hans Wilhelm Steinfeld inngående kjennskap til de ulike strømningene i Europa.
 • I dette foredraget viser han et bakteppe for de interne og eksterne spenningene som ligger mellom de ulike landene i Europa. Et tidsaktuelt og spennende foredrag.
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag

«Klabbeføre i Gardariket»

 • I dette foredraget dykker Hans-Wilhelm Steinfeld dypt ned i årsakene bak hvorfor det går dårlig for Putin.
 • Steinfeld gir en prognose for tiden fremover og en ny innsikt i Ukraina-konflikten. Hvordan vil Russlands posisjon påvirke Norden – hva skjer fremover? Hvordan går det egentlig med den russiske økonomien?
 • Foredraget tar for seg et svært tidsaktuelt tema og gir en ny forståelse av den fremdeles pågående konflikten.
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag

Raushetsideologi

 • Politisk korrekthet og den såkalte raushetsideologien lukker munnen på «barna som ser nakne autoriteter» i det norske samfunn nå.
 • Selvros skal det lyttes til, for det kommer fra hjertet. Men vår tilbøyelighet til å dekke til virkeligheten vokste frem og ble sterk i takt med at «modern, public management» ble introdusert, og stadig mer makt ble flyttet fra den politiske sfære til byråkratiet.
 • Du skal bare rose, ikke være negativistisk. Samtidig hymnes varslerne, trass i ordtaket om at «sladrehank fortjener bank». Bank får også varslerne også i et norsk arbeidsliv, som er betydelig mer autoritært enn vi liker å tro.
 • Både virkeligheten, offentlig erkjennelse av denne og forstanden som er nedfelt i språket vårt fortegnes gjennom den ideologisering, som politisk korrekthet og «raushetsideologi» betyr i praksis i Norge i dag. Formalisme og logikk kan misbrukes til forsvar for den politiske korrekthet, ofte påkledd en ferniss om at «vi er så snille og gode».
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag

Skråblikk på det norske samfunn

 • Hans-Wilhelm Steinfeld har fulgt det norske samfunn gjennom 37 år i NRK, også som øverste sjef i Dagsrevyen. Nå viser han hvordan raushetsideologien i norsk arbeidsliv fungerer som hersketeknikk for den politiske korrektheten.
 •  Offentlig og privat byråkratisering har grepet voldsomt om seg. Politikerne medgir at de ikke klarer å tenke mer enn 3 måneder fremover.
 •  Slutter unge politikere å være bærere av politisk tankegods fordi de er helt avhengig av gjenvalg, og ikke har en selvstendig plattform å trekke seg tilbake til yrkesmessig?- er ett av spørsmålene Steinfeld stiller.
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag

Den slaviske tragedie

 • Dyptgående analyse av Russlands militære strategier og historiske kontekst gir verdifull innsikt i Øst-Europas geopolitiske dynamikk.
 • Unik kombinasjon av akademisk kunnskap og praktisk erfaring fra tidligere utenrikskorrespondent i Moskva.
 • Kritisk utforskning av temaer som Russlands krigføringsmetoder, Putins politiske manøvrer, og konflikten i Ukraina.
 • Viktig innsikt for organisasjoner som søker å navigere i dagens urolige geopolitiske landskap.
 • Mulighet til å informere strategiske beslutninger og bidra til en dypere forståelse av internasjonale forhold.
Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag

Hans-Wilhelm Steinfeld holder også foredrag om:

 • Russland, Øst-Europa, internasjonale konflikter, kultur, litteratur og åndsvesen.
 • Ingen foredrag av Hans-Wilhelm Steinfeld er like. Han skreddersyr sine foredrag til enhver anledning.
Hans-Wilhelm Steinfeld konferansier

Debattleder og konferansier

 • Hans-Wilhelm Steinfeld er en meget profesjonell debattleder og konferansier. Som NRKs fremste utenrikskorrespondent, har han gjennomført utallige livesendinger og er godt rustet til å ta ting på sparket og håndtere uforutsette hendelser.
 • Han er kjent for sin munnrappe stil og for å ha fått de viktige politiske aktørene i tale, som for eksempel Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsin. Hans-Wilhelm er på ingen måte redd for å stille de vanskelige spørsmålene.
 • Som debattleder og konferansier tilfører Steinfeld et hvert arrangement profesjonalitet, kunnskap, særpreg og trygghet.
Hans-Wilhelm Steinfeld - Trump

Hans-Wilhelm Steinfeld - Trump

Vis foredrag med Hans-Wilhelm Steinfeld

Referanser

«Kjempebra! Hadde ikke andre forventninger enn at foredragsholder er faglig dyktig og kan sine ting men foredraget ble gjort med humor og latter i alvoret! Mange fornøyde medlemmer som sa at det var strålende på vei ut av salen og det er sjelden noen får lignende applaus. Terningkast 6.»

Lise Storihle Hansen, Leder

Studie- og aktivitetsutvalget, Finansforbundet Oslo Akershus

"En meget engasjert og kunnskapsrik foredragsholder som gir av sin totale erfaring og kompetanse. Steinfeld oppnår god kontakt med og respons fra forsamlingen. En foredragsholder som vi anbefaler."

Rektor Kjell Olav Mentzoni

Kongsbakken videregående skole

Hans-Wilhelm Steinfeld var en fremragende foredragsholder som ved sin engasjerte formidling klarte å få god kontakt med publikum og levere et veldig interessant foredrag! Publikum satt stor pris på at han tok seg tid til spørsmål etter foredraget og snakket med dem. Et foredrag med Steinfeld anbefales på det sterkeste!

Kulturformidler, Camilla Madeleine Strøm

Lie bydelshus, Skien kommune

Steinfelt "bobler over" av kunnskaper om Russland og de gamle Sovjetstatene. Han har en formidlingsevne som er helt spesiell og som gjør at tilhørerne, i tillegg til å få unik innsikt om temaet, også blir underholdt. Det er denne kombinasjonen vi som kursarrangører ofte leter etter.

Trond Losvik

Vestbo BBL

Alle var fornøyde

Heidi Elisabeth Karlsen

Hadsel kommune Hurtigrutens Hus

Steinfeld leverte et innholdsrikt, lærerikt og hyperaktuelt foredrag for Politiets Fellesforbund Kripos. Tilbakemeldingene fra våre medlemmer tyder på at han traff innertier.

Kai Holm

Kripos

Veldig bra foredrag. Publikum var veldig fornøyd

Kari Reianes Spangen

Egersund kino og kulturhus

Den slaviske tragedien

Den slaviske tragedien handler om Russlands dominans, undertrykkelse og negative tilstedeværelse i livene til de forskjellige slaviske folkeslagene i Øst-Europa gjennom nyere historie, og kjennetegnes generelt ved russisk bruk av overmakt mot sine naboland. For Ukrainas del har denne undertrykkende perioden av landets historie vart fra midten av 1600-tallet til våre dager, i en eller annen form.

Her fortelles historien om hvordan denne tragedien har utartet seg historisk, og hvordan den fremdeles utspiller seg i dag, med særlig fokus på Russlands krig mot Ukraina. Forfatter Hans-Wilhelm Steinfeld drar opp de store historiske linjene samtidig som han beskriver forskjellige sider ved tragediens siste tiår, som ytterligere belyses og formidles gjennom egne personlige erfaringer fra reiser i Russland og Øst-Europe, og som NRKs utenrikskorrespondent i Moskva gjennom en årrekke.

Kjøp her

RUSSLAND KRIGER - Når nåtiden møter fortiden

«For meg var det livet om å gjøre, at ingen skulle få isolere Russland fra Vesten», skrev Boris Jeltsin i sin selvbiografi President-maraton i 2001. Krigen som Russland fører mot Ukraina har isolert Russland mer enn på noe tidspunkt siden midten av 1500-tallet. Russland kriger handler om russisk krigføring både i dag og tidligere, og spesielt under andre verdenskrig. Boken avkler russiske forsøk på å skape paralleller mellom Russlands rolle under andre verdenskrig og dagens krigføring i Ukraina, blant annet gjennom en diskusjon rundt sovjetmilitærets avhengighet av våpenhjelp fra USA under siste verdenskrig. Her beskrives Russlands massive brudd på nyere, internasjonal rett. Forutsetningene for en mulig regimeendring i Kreml vurderes i lys av historiske erfaringsbaserte eksempler, som viser hvordan våpenrasling i sovjetstaten tidligere har ført til regimeendring. Nordmannen Ole Didrik Lærum presenteres som de amerikanske og britiske våpensmedenes «kusk» under andre verdenskrig, da han som
sjefingeniør på den transiranske jernbanen sikret at våpnene kom frem i tide, først til slaget ved Stalingrad og så til krigens største panserslag ved Kursk i juli 1943. Lærum lanseres også som en nøkkelbrikke i forholdet mellom Norge og Sovjetunionen på tampen av den andre verdenskrig.

Kjøp her

Putin

I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Senere ble han president og har nå styrt Russland i 20 år. Putins styringstid er av mange beskrevet med vekt på de hjemlige resultatene hans. Som en konsekvens har Russisk utenrikspolitikk blitt en funksjon av innenrikspolitikken. Putin er Hans-Wilhelm Steinfelds analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989, da Berlin-muren falt, frem til i dag da han er Russlands ubestridte leder. Underveis i hans regjeringsperiode har noe endret seg. Noen av de viktigste spørsmålene Steinfeld søker svar på, er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland? Steinfelds Putin er en kraftfull og grundig beskrivelse av hvordan Russlands og Putins politiske utvikling de siste 20 årene har preget både russere og verdens forhold til landet.

Kjøp her
Uforpliktende forespørsel på Hans-Wilhelm Steinfeld

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989
Hans-Wilhelm Steinfeld
Hans-Wilhelm Steinfeld

4.75 ut av 5 stjerner

«Kjempebra! Hadde ikke andre forventninger enn at foredragsholder er faglig dyktig og kan sine ting men foredraget ble gjort med humor og latter i alvoret! Mange fornøyde medlemmer som sa at det var strålende på vei ut av salen og det er sjelden noen får lignende applaus. Terningkast 6.»

Lise Storihle Hansen, Leder - Studie- og aktivitetsutvalget, Finansforbundet Oslo Akershus Vis alle referanser

Foredragsemner med Hans-Wilhelm Steinfeld