Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere

Artikkel

Økonomisk egenkjærlighet

Tilbake til blogg

12. January 2023

Hvorfor skal jeg spare, tenker du kanskje. Hvorfor ikke bare leve livet mens jeg lever?

Jeg skjønner spørsmålet. Men samtidig: Du vil vel ikke gå på jobben bare for å klare å betale alle regningene hverdagslivet ditt fører med seg? Jeg har kjent på det økonomiske stresset. Jeg vet det er flere enn meg som har løpt eller fortsatt løper etter seg selv i egen økonomi. Kan jeg oppfordre deg til å gjøre som et par luringer vi alle kjenner godt, nemlig staten og banken? Betal deg selv først! Begge tar sin andel av pengene dine før (eller med en gang) du får lønn.

Boom! Der er skatten trukket.

Boom! Der er lånet trukket.

Du kan gjøre det samme. Du kan spare til deg selv først. Spare først og så betale regninger. Kanskje bare en hundrelapp den første måneden. Kanskje to hundre neste måned? Eller 2000 kroner hvis du har råd til det. Det er ikke så lett å spare noe hvis du skal ta fra det som bli igjen på slutten av måneden. Som du allerede har skjønt, vet jeg hva jeg snakker om. Jeg pleide å være godt i minus hver gang lønna kom inn på konto.

«Mener du at jeg skal spare nå? Selv om strømprisen er skyhøy, dieselprisene på prismastene rekker tunge til meg, og matprisene gjør at jeg ikke får sove om natta?»

Jepp! Penger på konto gir mer frihet, bedre søvn og færre bekymringer, og derfor også mulighet til å sette større pris på nettopp livet. Gjennom å senke litt av forbruket i hverdagen er det lettere å spare. Dermed sikrer du nok penger til både faste og uforutsette utgifter, og øker sjansene for å oppnå drømmene dine i fremtiden. Prinsippet er det samme som hvis du øker inntektene dine uten å gå i livsstilsinflasjon-fella. Altså at du ikke øker forbruket ditt i takt med økte inntekter. For gjør du det, får du et slikt liv som jeg hadde i januar 2019. God inntekt, men enda høyere utgifter. Utrolig slitsomt.

Sommeren 2020 var det mer enn 180 000 nordmenn som fortsatt betalte på fjorårets kredittkortferie. I 2019 hadde 270 000 nordmenn fortsatt ubetalt gjeld eller saldo på kredittkortet etter sommerferien i 2018. (Tall fra Sparebank1). Det er veldig stor forskjell på en ferie du kan nyte fullt ut, og en ferie du vet at du skal betale for ved reisens slutt, eller enda verre, i de neste tolv månedene.

Dan Ariely er professor i adferdsøkonomi ved Duke University. Arielys forskning viser at det spiller en ganske stor rolle når vi betaler for en vare eller tjeneste – eller i dette tilfellet, en ferie. Her er tre ganske ulike scenarioer som har mye å si for feriefølelsen:

1. Du betaler for hele reisen på forhånd, og kan nyte alle feriedagene uten å tenke et sekund på økonomien.

2. Du betaler hele reisen ved slutten av oppholdet. Du kan kose deg masse i starten, men når det nærmer seg avreise og hotellet skal betales, begynner hjernen å uroe seg for den kommende utgiften.

3. Du betaler fortløpende underveis i ferien. Dette er det verste alternativet fordi du da må forholde deg til hva ferien koster hver eneste dag, og kvaliteten på opplevelsene går ned.

Ved å endre bittelitt på hvordan du styrer pengene dine, og gå fra å være bakpå til å ligge i forkant, kan du senke stressnivået ditt betraktelig. Har du spart opp penger, slik at du kan betale både reise og opphold før du drar på ferie, kan du juble høyt. Har du også lommepengene til ferien klare på en egen feriekonto, er du rene feriemesteren! Med en liten dose planlegging, noen små justeringer og en stor dæsj egenkjærlighet er det faktisk mulig.

Hvilke gode pengevaner har du? Hvilke dårlige pengevaner har du? Legg merke til hva du bruker penger på i løpet av en dag og en uke, og vær litt analytisk når du ser på eget forbruk. Det er mange likheter mellom pengevanene og trenings- og livsstilsvanene våre. Mange av oss tror at vi spiser tre eller fire sammensatte måltider om dagen. Blir du bedt om å føre en kostholdsdagbok, kan du bli skikkelig overrasket. Er det virkelig fire dager siden du spiste grønne grønnsaker? Hvor ble det av fisk til middag tre ganger i uka? Og hva skjer med all den småspisingen mellom måltidene som du gjør helt uten å tenke over det? Kan det hende at du også småspiser av kontoen din? Mange av oss bruker nemlig bankkortet oftere enn vi tror.

Ved å ta bedre vare på hundrelappene, kan du jakte på tusenlappene. De er gode å ha enten det er ferie du drømmer om, et boliglån du skal betjene eller en hverdagsøkonomi som stresser deg. Slutter du å småspise fra kontoen din, viser du både deg selv og livet ditt mer respekt.

Trenger du hjelp til å finne den perfekte foredragsholderen til ditt arrangement?

Få profesjonelle råd fra våre dyktige konsulenter og gjør arrangementet ditt til en suksess.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.