Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-01-blue

Engasjerende, tankevekkende og underholdende gir Erik dere den store fortellingen om dere selv.

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen

Erik F. Hansen er en av Norges mest kjente forfattere, også internasjonalt. Med fortellingen som grep analyserer han ethvert tema slik at tilhørerne ser seg selv på en ny måte og finner nye veier videre.

Forespør enkelt om pris og dato
Uforpliktende forespørsel på Erik Fosnes Hansen

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Erik

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøker

Forespør enkelt om pris og dato

Erik Fosnes Hansen har vært forfatter hele sitt liv. Med kritikerroste og prisbelønte bestselgere som Salme ved reisens slutt, Løvekvinnen og Falketårnet har han fått hundretusener av lesere på over 30 språk. Han er en erfaren og vittig foredragsholder, samtaleleder og debattant som bobler av humor og kunnskapsrikdom.

Et foredrag med Erik Fosnes Hansen gir deg:

 • En tilpasset og morsom fortelling om situasjonen du eller organisasjonen din står i
 • Kunnskap fra andre områder du kanskje ikke ante hadde relevans for deg
 • En uforglemmelig og engasjerende stund der de helt store linjene kommer til syne i de små tingene

Fosnes Hansen er kjent som den store fortelleren i norsk samtidslitteratur. Hans romaner har grepet lesere verden over. Bøkene hans foregår ofte i fjerne tider og miljøer, men de peker ut over seg selv og direkte på brennende tema i vår samtid.

Innsikten i hva som utgjør en god fortelling og hvordan man forteller den, har også gjort ham til en mester i kunsten å finne ut hva fortellingen om en organisasjon, bedrift eller merkevare kan være. I omstillingsprosesser oppstår naturlig usikkerhet og engstelse. Hva skal være fortellingen om det nye? Hvem var vi, og hvem er vi nå? Fortelleren Fosnes kan peke mot veier du kanskje ikke trodde fantes.

Samtidig er han en ekspert på Tyskland. I 2023 kommer boka Tyskland på 200 sider, der han lettfattelig og medrivende forteller om landets lange og dramatiske historie. For organisasjoner og bedrifter som har forbindelse med Tyskland er han den ideelle innleder for å skape dypere innsikt i likheter og forskjeller, unngå katastrofer og forstå den ofte vanskelige tyske historien.

Han holder også foredrag om bøkene sine, om litteratur og kultur og hvilken relevans den har for oss.

I ti år var han VGs respekterte og fryktede restaurantanmelder, og vet hvordan man skal takke for maten på en morsom og innsiktsfull måte!

 

Erik Fosnes Hansens foredrag kan holdes på norsk, engelsk, tysk og italiensk

Foto: Sturlason

Vis foredrag med Erik Fosnes Hansen
Erik Fosnes Hansen foredrag

Forandring fryder?

 • Hvorfor blir vi skremt av forandringer, og hvordan skal vi tenke for å bli bedre til å mestre omstillingssituasjoner?
 • Er alt vi tror er gammelt og trygt, egentlig så gammelt?
 • Hva er fortellingen om oss og vår organisasjon, og hvordan fortelle den i fremtiden?
 • Hva er det vi egentlig driver med i vår organisasjon? Har det en mening utover bare å drive med det?
Erik Fosnes Hansen foredrag

Er tysk vanskelig?

 • På en time får du vite alt du trenger å vite om Tyskland.
 • Er tyskere virkelig så velorganiserte og punktlige – og hvorfor er de i tilfelle det?
 • Hva bør jeg vite om tysk historie og samfunn for ikke å dumme meg ut?
 • Hva tenker tyskere om Norge, og hvorfor tenker de det?
Erik Fosnes Hansen foredrag

Takk for maten!

 • En munter reise gjennom måltidets historie før og nå.
 • Det er forskjell på mat og mat, men hvordan setter jeg kvalitetskriteriene?
 • Hva skal jeg gjøre – og ikke gjøre – på restaurant?
 • Hvorfor spiser vi sammen og hva er måltidets hensikt ut over å bli mett?
Erik Fosnes Hansen foredrag

Skreddersydde foredrag

Erik holder gjerne skreddersydde foredrag om temaer relatert til din organisasjon, dens behov og din merkevare. Han kåserer også om sitt eget forfatterskap. I tillegg er Erik Fosnes Hansen en erfaren samtaleleder, innleder og konferansier.

Erik Fosnes Hansen & Erika Fatland foredrag

Scener fra et ekteskap

Erik Fosnes Hansen er gift med en annen av Norges mest kjente forfattere, Erika Fatland. Dette litterære superparet kan sammen – hvis de en sjelden gang er i samme land – by på det svært muntre og interessante programmet: Scener fra et ekteskap.

 • Hvordan ser det egentlig ut i et forfatterverksted, og hva skjer der?
 • Inspirerer vi hverandre eller konkurrerer vi?
 • Hvordan lever man sammen når den ene alltid er på reise?
 • Kunsten å dele verden mellom seg uten å føre krig.

Løvekvinnen

VINNER AV BOKHANDLERPRISEN 2006 «… en oppvisning i vakker stil; en mektig, litterær fabel.»
Le Monde Samme natt som moren dør, blir Eva Arctander født. Eva er en sjeldenhet, som skremmer og fascinerer. Ingen på stedet har sett eller hørt om noe lignende før. Hennes far, stasjonsmesteren, er flink til å holde ting skjult – ikke bare sine egne følelser, men også sitt eget barn. Men Eva, som lever bak en maske av fullstendig annerledeshet, blir etterhvert også en mester i å skjule ting, såvel overfor andre som for seg selv. Løvekvinnen er en stor og fabulerende roman om ensomhet, oppvekst og om tilblivelsen av en unik personlighet. Denne kritikerroste romanen danner grunnlaget for storfilmen ved samme navn som kommer på norske kinoer i august 2016. «… vil få mange fornøyde lesere. Det fortjener den. Uten Fosnes Hansens egenartede, herlig utidsmessige stemme ville norsk samtidslitteratur vært fattigere.»
Jon H. Rydne, VG «Et mesterverk av en roman.»
Jyllandsposten

Les mer/kjøp her

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin er en thriller og en komedie, et fantastisk og nifst kaleidoskop av hendelser i en liten by i løpet av en kort uke. Fortellermåten har slektskap med Erik Fosnes Hansens legendariske debutromanen Falketårnet fra 1985. To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i den vesle byen Jüterbog. En hund og en katt sitter i et portrom og undrer seg over hva mennenes ankomst kan bety. Et annet sted i byen står en uskikkelig gutt og hans syke søster på hver sin side av en låst dør i et fattigslig hus. Og i det gamle slottet kjeder den bortskjemte Clotilde vettet av seg. En sensasjonell forestilling skal finne sted i byens teater på fredag, men mye tyder på at det også kan komme til å skje noe virkelig farlig. Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme. Uante forbindelser avdekkes mellom fattige og rike, mellom byens mennesker og dyr, mellom dem som har makt og dem som knapt har noe.

Les mer/kjøp her

Salme ved reisens slutt

Salme ved reisens slutt er romanen om de syv musikerne som seilte med Titanic i aprildagene 1912, og som spilte salmer og ragtime da skipet gikk under. Hvem var de? I en bredt anlagt romanfantasi maler Erik Fosnes Hansen bilder fra deres liv, fra Londons slum, St. Petersburgs bakgater, Wiens kaféer og Romas torv. Deres fortellinger inneholder fattigdom og rikdom, kjærlighet og død – alt vevet sammen til en gripende og innholdsmettet skildring av vårt århundre ved dets begynnelse. Salme ved reisens slutt er en av nyere norsk litteraturs største kritiker- og publikumssuksesser og ble forfatterens store internasjonale gjennombrudd. Romanen vant Riksmålsprisen i 1990 og den ble nominert til den internasjonale IMPAC-prisen i 1998.

Les mer/kjøp her

Et hummerliv

Et hummerliv er en bok du ikke greier å legge fra deg, der den mangefasetterte historien ruller frem med både komikk og tragedie. Romanen handler å bli voksen, om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan, om å forstå det man ikke vil forstå og om den avstanden som kan oppstå mellom dem som egentlig elsker hverandre. Gjennom de utsøkt tegnede karakterene skildrer Fosnes Hansen hvordan selvbedraget kan bli en overlevelsesmekanisme og hvordan vi lyver for oss selv og andre fordi det er for vanskelig å være ærlig. I denne bredt anlagte fortellingen gir forfatteren oss et glimrende tidsbilde og en rystende og skildring av en uvanlig familie.

Les mer/kjøp her

Tyskland på 200 sider

Erik Fosnes Hansens Tyskland på 200 sider er en lettlest innføring i tysk historie, kultur og samfunnsliv.
Tysklands historie er fascinerende. Fra de grusomste avgrunner i første og andre verdenskrig, har landet svingt seg opp til å bli en stormakt.
Norges største handelspartner er et land mange nordmenn forholder seg til, men få kjenner godt. Historisk har Tyskland hatt stor betydning for vår utvikling i Skandinavia, gjennom Luthers reformasjon, Gutenbergs trykkekunst og kulturelle impulser gjennom århundrer. For Erik Fosnes Hansen er Tyskland som et andre hjemland.
Tyskland på 200 sider gir leseren økt innsikt i tysk historie, kultur og samfunnsliv. Boka er rikt illustrert.

Les mer/kjøp her

Salme ved reisens slutt

Salme ved reisens slutt av Erik Fosnes Hansen er en av nyere norsk litteraturs største kritiker- og publikumssuksesser og ble forfatterens store internasjonale gjennombrudd. Romanen vant Riksmålsprisen i 1990 og den ble nominert til den internasjonale IMPAC-prisen i 1998. Salme ved reisens slutt er romanen om de syv musikerne som seilte med Titanic i aprildagene 1912, og som spilte salmer og ragtime da skipet gikk under. Hvem var de? I en bredt anlagt romanfantasi maler Erik Fosnes Hansen bilder fra deres liv, fra Londons slum, St. Petersburgs bakgater, Wiens kaféer og Romas torv. Deres fortellinger inneholder fattigdom og rikdom, kjærlighet og død – alt vevet sammen til en gripende og innholdsmettet skildring av vårt århundre ved dets begynnelse.

Les mer/kjøp her

Beretninger om beskyttelse

Beretninger om beskyttelse er den tredje roman fra Erik Fosnes Hansen. Her blir leseren presentert for et knippe dramatiske historier, fire frittstående beretninger om merkelige tilfeldigheter. Allikevel er det både synlige og usynlige sammenhenger mellom dem, såvel i tema som i handling. Det er en gjennomkomponert og gripende roman Erik Fosnes Hansen har skrevet. Med musikalitet og eleganse skifter perspektivet mellom Den store fortellingen og storheten i den lille. Handlingen utspiller seg i flere land til forskjellige historiske tider, med et fint skjebnemønster som vever menneskene, kulturene og tidsplanene sammen. Etterord av Kim Leine. Fosnes Hansen mottok Bokhandlerprisen for denne boken.

Les mer/kjøp her

Falketårnet

En spennende beretning om den unge riddersønnen Wolfgang som er alene igjen på Falkenburg mens hans far er i korstog. Wolfgang har evnen til å tale fuglenes språk, og opplever seg som fri og lykkelig bare når han kan være alene med sine fire jaktfalker. Det er også fortellingen om hans kjærlighet til bøddeldatteren Suzanne. Men Wolfgangs maktsyke onkel ønsker Wolfgangs død – samtidig som han begjærer ham. Et fortettet drama – og samtidig en poetisk og billedmettet roman om et egenartet sinn i en fjern tid. Dette er Erik Fosnes Hansen sin debutroman.

Les mer/kjøp her

Oslo - et eventyr - litterære vandringer

Bli med på en annerledes tur gjennom Oslos gater med forfatter Erik Fosnes Hansen som litterær veiviser. Han tar oss med i sporene etter Hamsun, Undset, Saabye Christensen, Kjærstad og andre forfattere som har elsket og hatet byen, og som har beskrevet den i romaner, skuespill og dikt. Oslo-folk snakker gjerne om omgiv elsene når de skal berømme sin egen by; de fremhever Marka og fjorden. Fosnes Hansen vil heller skrive om det urbane Oslo. Han leter etter skatter på Vår Frelsers gravlund, han besøker Oskar Braatens østkant, han følger Johan Borgens Lillelord fra Skillebekk til Grünerløkka, han støter ustanselig på Henrik Wergeland, og finner nye litterære helter i Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei. Og hvem var nå egentlig Tante Ulrikke? Denne boken gir deg et nytt blikk på den lille storbyen, og inspirerer både til byvandring og til lesning.

Les mer/kjøp her

Kokebok for Otto

Kokeboken er en skjønnlitterær matfortelling om nyskilte Otto. Den er til hjelp for enslige menn og andre matkløner, som ikke er spesielt drevne på kjøkkenet. Etter å ha flyttet rett fra en kjøkkenherskende mor til en like kjøkkenherskende kone, er Otto fortapt i matveien når han blir alene. Han har bruk for et kokekurs og må lære helt fra begynnelsen om poteters koketid, eggkoking og om det å kjøpe gode matkniver.

Les mer/kjøp her
Uforpliktende forespørsel på Erik Fosnes Hansen

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989

Foredragsemner med Erik Fosnes Hansen