Tlf. 911 16 989

Få hjelp av våre profesjonelle rådgivere
profile-cover-generic-05

Kunnskapsrikt og engasjerende om Russland og Ukraina – og verden for øvrig.

Erika Fatland

Erika Fatland

Prisbelønnet forfatter, sosialantropolog og ettertraktet foredragsholder som forklarer de store geopolitiske linjene basert på egne reiser og menneskemøter.

Forespør enkelt om pris og dato
Uforpliktende forespørsel på Erika Fatland

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Om Erika

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referanser

Books icon

Bøker

Forespør enkelt om pris og dato

Erika Fatland er en internasjonalt prisbelønnet og bestselgende forfatter. Hun er særlig kjent for sine reiseskildringer fra det postsovjetiske området. I boken «Grensen» (2017) reiser hun gjennom alle Russlands naboland, fra Nord-Korea til Norge, for å undersøke hva det vil si å være Russlands nabo – et spørsmål som ikke er mindre aktuelt i dag. Erikas varemerke er hennes svært grundige research og unike formidlingsevne. På formidabelt vis klarer hun å trekke paralleller mellom enkeltmenneskers skjebne og de store, geopolitiske linjene.

Et foredrag med Erika Fatland gir deg:

 • Innsikt i hvordan dagens Russland er blitt som det er og hvorfor angrepskrigen på Ukraina er det største feiltrinnet i russisk historie
 • En dypere forståelse av de postsovjetiske statene og hvordan maktforholdene nå er i endring
 • Gripende møter med mennesker fra deler av verden man sjelden hører om

Erika Fatland er utdannet sosialantropolog og snakker åtte språk, deriblant russisk. Hun ble brageprisnominert for debutboken Englebyen (2011), som handler om ettervirkningene av gisseldramaet i Beslan i Nord-Kaukasus. 334 mennesker ble drept da president Putin beordret en brutal storming av skolebygningen.

Det store internasjonale gjennombruddet kom med reiseskildringen «Sovjetistan. En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan» (2014). Her introduseres leseren for en rekke eksentriske diktatorer, futuristiske hovedstader, ørkenpoeter, isolerte fjellandsbyer og den brutale skikken brudekidnapping. Boken er så langt oversatt til 25 språk.

I boken «Grensen» reiser Erika gjennom alle Russlands naboland, fra Nord-Korea til Nord-Norge, for å finne ut hva det vil si å ha verdens største land som nabo. Under arbeidet med boken besøkte Erika Ukraina og utbryterrepublikken Donetsk og fikk en unik innsikt i bakteppet for angrepskrigen som brøt ut for fullt i februar 2022.

«Høyt. En reise i Himalaya» (2020) er Erikas hittil siste bok. Boken fikk strålende kritikker da den utkom, og VGs anmelder konkluderte med at «Erika Fatland er i ferd med egenhendig å fornye den norske oppdagelseslitteraturen». I 2022 ble «High», den engelske oversettelsen av «Høyt», kåret til en av årets beste reisebøker av Financial Times.

«Høyt» tar oss med på en eventyrlig reise gjennom fjellområdene i Pakistan, India, Nepal, Bhutan og Kina, og underveis gir Erika oss mulighet til å bli kjent med noen av menneskene som bor der.

For tiden arbeider Erika på en bok om det portugisiske imperiet. Boken utkommer høsten 2024.

 

Erika Fatlands foredrag kan holdes på norsk og engelsk

(Foto profilbilde: Tine Poppe)

Vis foredrag med Erika Fatland
Erika Fatland foredrag

Den bøllete naboen, Russland

Hvordan er det å være Russlands nabo?

Hør et spennende foredrag om:

 • Hvorfor Norge er det eneste av Russlands naboland som ikke har vært i krig med og/eller har vært okkupert av Russland, og hvorfor dette kan endre seg.
 • Hvorfor krigen i Ukraina må forstås som en imperialistisk kolonikrig.
 • Hvorfor Georgia er ditt neste feriemål.
Erika Fatland foredrag

Mitt Russland, mitt Ukraina

 • Et personlig foredrag basert på Erikas mange reiser og menneskemøter i Russland og Ukraina
 • Hvordan ble Russland så stort, og når oppstod Ukraina som stat? Hva er hovedforskjellene på Russland og Ukraina?
 • Putins Russland og alle varslene ingen ville se
 • Hvorfor angrepskrigen på Ukraina er det største feilgrepet i russisk historie og hvordan krigen er i ferd med å endre det geopolitiske verdenskartet
Erika Fatland foredrag

Himalaya

 • Ekstreme kontraster: Bli med på en reise i verdens høyeste fjellkjede og få møte noen av menneskene som bor der
 • Lær hvorfor Himalaya er et av de mest omstridte områdene på kloden
 • Å reise alene som kvinne – mer en fordel enn en ulempe?
 • Hvor ligger egentlig Shangri-La?
Erika Fatland foredrag

Kunsten å reise

 • Underholdende anekdoter fra hele verden
 • Lange køer, sure taxisjåfører, matforgiftninger: Er det ikke egentlig bedre å bli hjemme?
 • Kultursjokk: Hvordan unngå de verste fallgruvene?
 • Praktiske tips om alt fra pakking til hvordan overleve som alenereisende kvinne
 • Unngå å møte naboen på neste tur: Inspirasjon til eventyrlige reisemål utenfor allfarvei

Foredragets lengde kan tilpasses: 10 minutter – 1 time.

Erika Fatland foredrag

Skreddersydde foredrag

Erika holder skreddersydde foredrag basert på sine reiser og bokutgivelser, tilpasset kundens ønsker og behov. Hun er også en erfaren samtaleleder.

Norges stormaktsnabo | Erika Fatland | NHOs årskonferanse 2022

Intervju med Erika Fatland om Grensen (fra Stavanger sakprosafestival 2017)

Vis foredrag med Erika Fatland

Referanser

Vi fikk et veldig spennende, inspirerende og morsomt foredrag av Erika med veldig flotte underbyggende bilder fra reisen. Hun signerte også bøker for deltakerne i etterkant av foredraget. Helt topp!

Janicke Bråthe, leder digital kommunikasjon

Berggård Amundsen & Co. AS

Det var utrolig interessant. Hun er bare helt rå!

Alice Lund

Verket Scene

Sovjetistan

Bli med på en reise til land som er ukjente selv for den mest erfarne globetrotter – men mer aktuelle enn noen sinne. De tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan ble selvstendige da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er deres fremtid med nyvunne olje- og gassressurser og med Putins Russland som igjen tenker ekspansivt? Erika Fatland skildrer landenes nære og fjerne historie, deres kultur og samfunn. Fremfor alt byr hun på gripende menneskemøter og innsikter i hvordan sovjetarven har preget landene, hvor styresettet i dag varierer fra demokratiske forsøk til rene diktaturer – noen med en personkult som knapt kjenner sin like i vår tid. I spennet mellom Samarkands skatter og sovjetarkitekturens tristesse, beveger Erika Fatland seg med et åpent blikk for menneskene og landskapene omkring seg.

Les mer/kjøp her

Høyt - en reise i Himalaya

Bestselgende forfatter Erika Fatland med ny, storslått reiseskildring: fra Himalaya. Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til 23 språk. Nå tar hun oss med opp i høyden. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse. Vi har lest om fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Fatland lar oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie – helt frem til dagens brennbare konflikter. «En høydare av ei bok.» Dagbladet, terningkast 6

Les mer/kjøp her

Grensen - en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen

Forfatteren bak Sovjetistan på en enda mer eventyrlig reise – langs grensen til verdens største land: Russland. Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo. «Erika Fatland har skrevet en grenseoverskridende og magisk bok» – Jyllands-Posten “Medrivende og engasjerende” – VG

«Man kan knapt be om en bedre innføring i dagens Russland og dets grenseområder enn Erika Fatlands massive Grensen. En reise rundt Russland. Fatland er en varm, men proper guide gjennom geografi, folkeslag og historie.» Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv «Fatland reiser bokstavelig talt i ring rundt oss alle. Det finnes ikke ett folkedyp, det finnes mange, og Grensen sprenger alle grenser. Den er en nytelse å lese.» Aftenposten “Grensen er som et kinderegg, en reiseskildring, en historiebok og en biografi om mennesker vi vanligvis ikke hører noe særlig om, men som kommer oss nærmere gjennom Fatlands mange måneder lange odyssé. » Dagbladet

Les mer/kjøp her
Uforpliktende forespørsel på Erika Fatland

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Eller ring til oss på

Tlf: 911 16 989

Foredragsemner med Erika Fatland