Lasting innhold ...

Roger Antonsen

Roger Antonsen

Logiker, matematiker, informatiker, forfatter, kunstner og formidler.

Roger Antonsen er en erfaren, energisk foredragsholder og har trollbundet publikum over hele verden med inspirerende og underholdende foredrag. Roger liker å utfordre mennesker til å tenke annerledes og utforske ulike perspektiver innenfor en rekke forskjellige temaer, fra matematikk og informatikk til filosofi og kunst.

UFORPLIKTENDE FORESPØRSEL

Send oss enkelt en forespørsel. Du får lynraskt svar på for eksempel pris og dato.
Det er naturligvis helt uforpliktende.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Roger Antonsen er førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo, gjesteforsker ved UC Berkeley, California, kjent TED-foredragsholder, forfatter, kunstner, populærvitenskapelig formidler og PhD i informatikk.

Han er en erfaren, energisk foredragsholder og har trollbundet publikum over hele verden med sine inspirerende og underholdende foredrag. Roger liker å utfordre folk til å tenke annerledes og utforske ulike perspektiver innenfor en rekke forskjellige temaer, fra matematikk og informatikk til filosofi og kunst.

I løpet av de siste årene har Roger holdt foredrag på arrangementer som Nerdnite i San Francisco, Math Encouters på National Museum of Mathematics i New York, Pour Symposium i Paris og CSLA-konferansen i Hong Kong. Han er forfatteren av universitetslæreboken «Logiske metoder: Kunsten å tenke abstrakt og matematisk», matematikkspaltist i Aftenposten, og driver YouTube-kanalen «Magiske mønstre». Han har også vunnet flere priser for «beste foreleser».

Rogers foredrag kan holdes på norsk og engelsk.

  Roger Antonsen foredrag

  Kunsten å forstå

  Hva er forståelse, egentlig… og hvordan kan vi forstå noe bedre? Hva er en modell? Hvordan bruker vi modeller, metaforer og analogier til å forklare og forstå verden omkring oss?

  Dette foredraget handler om noe alle har et forhold til, nemlig forståelse. Bak beskrivende ord og abstrakte begreper er det alltid en virkelighet. Kunsten å forstå utforsker den virkeligheten, terrenget bak kartet, og hvordan bruken av modeller og metaforer gjør at vi kan forstå verden bedre.

  Det er via av gode modeller – vitenskapelige modeller, mentale modeller og andre modeller – at vi forstår ting. Dette foredraget diskuterer også hvor avhengige vi kan bli av våre modeller, hvordan modeller er forenklinger av den virkelige verden, og hvordan modeller kan forhindre oss fra virkelig forståelse.

  Roger kan også knytte dette foredraget til matematikk, programmering eller begge deler: Hva er matematisk forståelse og hvordan oppstår det? Hva har matematikk og metaforer med hverandre å gjøre? Hva er essensen i matematikk?

  Stikkord: forståelse, modeller, metaforer, analogier, sannhet, perspektiver, språk, definisjoner, semantikk, filosofi, empati.

  Alternative titler:
  – Kunsten å tenke klart
  – Kunsten å tenke fra antakelser
  – Forståelse via modeller og metaforer
  – Metaforer, modeller og forestillingsevnen
  – Kræsjkurs i forståelse

   

   

  Roger Antonsen foredrag

  Algoritmer og programmering

  Algoritmer og programmering brukes i dag til alt, men hva er egentlig en algoritme? Hva betyr egentlig programming, koding, informatikk og data? Hva slags typer programmeringsspråk finnes det der ute?

  I dette lettfattelige, underholdende og lærerike, foredraget får du en innføring i de viktigste begrepene knyttet til algoritmer og programmering, med mange eksempler og visuelle demonstrasjoner.

  Dette foredraget kan også ta for seg informatikkens historie, fra Leibniz og mekaniske regnemaskiner til kryptovaluta og kunstig intelligens, og gi en oversikt over forskjellige programmeringsspråk.

  Roger kan også knytte dette foredrag til matematikk: Hvordan kan programmering brukes i matematikkundervisningen? Hvordan kan programmering bidra til en dypere forståelse av matematikk? Hva er den matematiske analysen av algoritmer?

  Stikkord: algoritmer, programmering, koding, data, kunstig intelligens, programmeringsspråk.

  Alternative titler:
  – Algoritmene i våre liv
  – Algoritmens verden
  – Koding er mer enn du tror
  – Kræsjkurs i algoritmer
  – Hva er programmering?

   

  Roger Antonsen foredrag

  Magiske mønstre

  Dette fargerike, visuelle og underholdende foredraget handler om fascinerende mønstre, fra de mest spennende sidene av matematikk til de kreative og mest fargerike delene av informatikk. Roger snakker om hvordan man eksperimenterer med matematikk og hvorfor programmering er en av de mest kreative aktivitetene som finnes. Ved hjelp av interaktive visualiseringe fanger Roger sitt publikum i en herlig og leken reise gjennom en verden mønstre.

  «Magiske mønstre» har som mål å inspirere og skape større interesse og nysgjerrighet for matematikk. Her vil du ikke finne så mange formler og regnestykker, men derimot eksempler på en verden som består av litt annerledes matematikk… Roger tar for seg konkrete temaer som origami, hexaflexagoner og sjonglering, men også mer abstrakte begreper som fikspunkter og mangfoldige uendeligheter.

  Roger kan snakke om mange forskjellige temaer: Hva har sjonglering med matematikk å gjøre? Hvor mange måter kan man knyte et slips på? Hvordan knyte skolissene som en matematiker? Hva er forbindelsen mellom origami og matematikk? Hvor mange trekk trengs for å løse Rubiks kube?

  Stikkord: sjonglering, spill, fraktaler, origami, kunst, kaos, simuleringer, algoritmer, geometri, kompleksitet, Rubiks kube, berg-og-dal-baner, eksperimenter, programmering.

  Alternative titler:
  – Mønstre, sjonglering og programmering
  – Matematikkens magiske mønstre
  – Kreativ programmering
  – Matematiske eksperimenter
  – Informatikk på roterommet

   

  Roger Antonsen foredrag

  Matematikk er mer enn du tror: X matematiske mysterier på Y minutter

  Mange tror at matematikk hovedsaklig handler om tall, formler og det å regne. Men, matematikk er så mye mer enn det! Matematikk handler om å bruke forestillingsevnen, være kreativ og finne mønstre.

  I dette foredraget snakker Roger om noen av de mer fargerike og underholdende matematikktemaene, som man sjelder får høre om, med et tydelig fokus på det fascinerende og ukjente. Du får mange eksempler på annerledes og rekreasjonell matematikk, matematikk du gjør for moro skyld!

  Roger kan også snakke om mer filosofiske temaer: Ble matematikk oppdaget eller funnet opp? Hva er uendelighet? Finnes uendelig store tall? Hvilke store uløste problemer finnes i matematikk i dag? Hvordan formidle og skape forståelse for matematiske begreper? Hva er forbinelsen mellom matematikk og programmering?

  Stikkord: uendelighet, filosofi, mysterier, paradokser, rekreasjon, uløste problemer, kaos, surreelle tall, cellulære automater.

  Alternative titler:
  – 20 matematiske mysterier på 20 minutter
  – Matematikk for moro skyld
  – Rekreasjonell og kreativ matematikk
  – Kræsjkurs i uendeligheter
  – Hva er egentlig matematikk?

   

  Roger Antonsen foredrag

  Kreativ programmering og digital kunst

  Hvordan kan du uttrykke deg selv kreativt som en kunster ved hjelp av kode?

  I dette foredraget får du en kjapp introduksjon til algoritmisk, eller digital, kunst og mange konkrete eksempler på hvordan man kan være kreativ og kunstnerisk ved å programmere datamaskiner. Vi ser også på hvordan matematiske begreper, for eksempel permutasjoner, primtall, brøktall og fraktaler, kan visualiseres og formidles ved hjelp av animasjoner.

  I dette foredraget blir det vist mange eksempler på såkalt generativ kunst. Et annet tema er hvordan man kan – og bør – bruker dataprogrammer for å forstå verden bedre.

  Stikkord: programmering, kreativitet, matematikk, kunst, digitalisering, mønstre, digital kunst, generativ kunst, algoritmisk kunst.

  Alternative titler:
  – Kreativitet og programmering
  – Generativ og algoritmisk kunst
  – Digital kunst og forståelse
  – Kræsjkurs i kreativ programmering
  – Uttrykk deg selv med kode

   

Foredragsholdere relatert til

Foredragsemner med Roger Antonsen