Lasting innhold ...

Hans-Petter-Nygard-Hansen

Utfordringen er endringer, ikke teknologi – Petter Nygård-Hansen

Hva er hovedbudskapet i dine foredrag? Jeg holder mange forskjellige foredrag, men fellesnevneren er at det handler om hva som skjer digitalt. Hovedbudskapene mine skiller seg ut i fra de forskjellige temaene jeg foreleser om. Ofte holder jeg foredrag for markedsførere, og da er det gjerne digitale marked- og kommunikasjonstrender som er fokuset. Strategisk, men […]

Hva er hovedbudskapet i dine foredrag?
Jeg holder mange forskjellige foredrag, men fellesnevneren er at det handler om hva som skjer digitalt. Hovedbudskapene mine skiller seg ut i fra de forskjellige temaene jeg foreleser om. Ofte holder jeg foredrag for markedsførere, og da er det gjerne digitale marked- og kommunikasjonstrender som er fokuset. Strategisk, men også taktisk, og av og til ned på det praktiske og operasjonelle.
I tillegg foreleser jeg ofte om kommunikasjon, digital kommunikasjon og om egne kanaler. Eller om merkevarebygging, personlig merkevarebygging, omdømme eller krisekommunikasjon. Gjennom 2016 holdt jeg stadig oftere foredrag som handlet om digitalisering, og som en konsekvens av digitaliseringen – disrupsjon: om hvordan ny teknologi benyttes til å fortrenge gamle forretningsmodeller.
Hvis jeg skal lande på ett stikkord – ett hovedbudskap, så må det være endring. Og hvor vanskelig det er å skape endring. At teknologien ikke lenger er utfordringen – for den er både tilgjengelig og rimelig. Det vanskelige og avgjørende er å skape endring – og endring krever god ledelse, god kommunikasjonskultur – og ikke bare en effektiv informasjonsstruktur. Slaget står på selskapskulturen og egen evne til å ligge i forkant. Det krever endringsvilje!


Hva skiller ditt foredrag fra andre om samme tema?
Jeg kan ikke snakke for alle andre, kun for meg selv. Men tilbakemeldingene jeg ofte får er at jeg leverer et foredrag med et høyt engasjement og i et høyt tempo. Tempoet er pålagt og er for å understreke endringstakten. Aldri før har samfunnet stått ovenfor like store muligheter som i dag – men samtidig like store utfordringer.
Jeg synes selv jeg er god til å få kontakt med mitt publikum. Jeg liker å provosere litt, og kanskje skremme litt også. Men alltid med et lite smil. Det skal være inspirerende å høre på meg, ikke deprimerende.


Hva ønsker du at publikum skal sitte igjen med etter å ha hørt et foredrag av deg?
De bør ha lært noe nytt. Jeg ønsker i alle fall at de skal ha lært noe. At de sitter igjen med en bredere forståelse av hva som skjer og at digitaliseringen brer om seg i alle bransjer. Kanskje i forskjellig tempo og med annerledes konsekvens, men at digitalisering og disrupsjon kun er en utfordring for de som ignorerer hva som skjer. For da vil de ende opp med å bli ignorert selv. Det er ingen unnskyldning at man har blitt eldre. Enten er man med, eller så er man ikke det. Kunnskap har aldri vært mer ferskvare enn det er i dag, og nysgjerrighet aldri viktigere. Det er viktig at vi forholder oss til verden slik den er i dag, ikke slik vi husker, eller skulle ønske den var.
Jeg ønsker at publikum skal tro litt mer på GUD når jeg er ferdig – at de skal tro litt mer på Globaliseringen, Urbaniseringen og Digitaliseringen. Og da helst med et mulighetsbilde og ikke som et trusselbilde.


Hvem henvender foredragene dine seg til?
Foredragene mine henvender seg til den målgruppen som eventet er tilpasset for. Med andre ord så tilpasser jeg meg til publikum, og ikke motsatt. Når det er sagt så trives jeg best når jeg holder foredragene mine på et strategisk og taktisk nivå – ikke på det operasjonelle og praktiske. Det skyldes ikke mangel på kunnskap, men en blanding av egen interesse og det faktum at svært mange selskaper mangler digital forståelse på et ledernivå. Nordmenn er blant de mest digitale i verden. I næringslivet derimot står det derimot dårligere til.


Kan du beskrive deg selv som foredragsholder med tre ord?
Engasjert, engasjerende og levende.


Hva får du personlig ut av å være foredragsholder?
Jeg lever av det. Foredragene mine betaler lønna mi, dekker banklånet mitt og litt til. Det er den praktiske siden av det. Når det er sagt så trives jeg i foredragsrollen.
Selv etter kanskje 1000 foredrag siden jeg holdt mitt første, er jeg alltid nervøs. Jeg har derimot blitt venn med nervøsiteten, den skjerper meg. Jeg gir mye av meg selv på scenen, og er ganske tom etterpå. Men ingenting er bedre enn respons fra publikum i form av et smil, et nikk, et takk etterpå, eller en tweet.
Som foredragsholder er jeg også priviligert ved at jeg får anledning til å reise rundt i Norge, og treffe store og små selskaper i alle bransjer. Det er berikende. Jeg lærer alltid noe nytt når jeg er ute og foreleser. Ny informasjon og kunnskap som jeg tar med meg inn i bloggen min eller snakker om på podcasten min. Og som ofte blir til en del av et nytt foredrag.
Fra et profesjonelt ståsted har jeg det aldri bedre enn når jeg står på scenen og holder et foredrag, og merker at publikum er engasjert. En engasjert foredragsholder må til for å engasjere et publikum. Det er en «two way street». Får jeg null respons fra publikum, er det vanskelig å holde seg engasjert. Heldigvis skjer det svært sjeldent.


Hva inspirerer og/eller motiverer deg?
Min bakgrunn er fra teknologien. Jeg begynte så smått å programmere på slutten av 70-tallet, og har alltid hatt med «nerden» i meg. Selv om jeg foreleser mindre om teknologi isolert sett, og mer om alt som skjer med teknologien, og hvordan teknologien har endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber, så ligger alltid teknologien i mitt bakhode.
Nerden i meg motiverer meg. I tillegg blir jeg mektig inspirert av alle rundt meg. Alle jeg samtaler med i sosiale medier. Alle jeg har gleden av å snakke med på MediaPuls. Jeg blir i tillegg motivert av endring, for endring har alltid vært det eneste konstante i livet mitt. Jeg har endret arbeidsoppgaver gjennom hele livet. Arbeidsplasser også. Og bransjer. I tillegg har jeg flyttet mye på meg. 35 ganger faktisk. Og gått på tre forskjellige barneskoler. Mens mange frykter endring, blir jeg raskt rastløs av at ting ikke endrer seg. Derfor blir jeg også veldig motivert av å leve i den tiden vi er en del av nå. Og som bare er starten på et endringstempo vi kun kan forestille oss. Fortiden har på mange måter endret seg lineært. Fremtiden vil endres eksponensielt. For å sitere Jan Grønbech i Google Norge, «Dagen i dag er den vanskeligste og mest komplekse du har opplevd i hele ditt liv. Samtidig er det den enkleste og minst komplekse dagen du vil oppleve så lenge du lever.»


Hvordan forbereder du deg til et foredrag?
Ingen foredrag er lik det forrige, jeg endrer alltid på noe. Ikke fordi jeg bare vil, men fordi det har alltid dukket opp noe nytt. En ny artikkel jeg har lest. En ny funksjon i et sosialt nettverk jeg mener er relevant. En ny undersøkelse. Et nytt produkt. Det er alltid noe nytt.
Jeg leser meg alltid opp før et foredrag. Forbereder meg på hvem det er jeg skal snakke til – og med. Hva jeg ønsker de skal sitte igjen med, og ikke minst hvordan åpningen min skal være: hva er det første jeg sier? Jeg misliker nesten på grensen til å hate det, å måtte levere fra meg et foredrag flere dager i forveien. Ofte gjør jeg endringer i rekkefølgen min bare minutter før jeg går på scenen. En ny start. Et nytt poeng. En ny inngang. En ny sjekke-replikk. Starten på et foredrag er like viktig for selve gjennomføringen, som en sjekke-replikk er ute på byen. En dårlig start blir sjelden en god slutt. Du har kun en sjanse til å etablere et godt førsteinntrykk.
Jeg spiser sjeldent før jeg har holdt et foredrag. Er ikke sulten. Kun nervøs, og veldig kaffetørst. Går ofte på toalettet og kan vandre hvileløst frem og tilbake. Liker egentlig ikke å snakke med så mange før et foredrag. Det skjerper meg.


Har du noen spennende prosjekter om dagen, eller jobber du med et nytt foredrag?
Jeg jobber alltid med et nytt foredrag. Alltid med noe nytt og spennende.
Vi blir muligens ferdig med å legge bak oss det analoge, men vi kommer aldri til å bli ferdig med å digitalisere oss. Det mest spennende prosjektet jeg jobber med er meg selv – å ikke miste lysten til å lære noe nytt. Ikke miste gnisten og interessen. Forbli relevant og aktuell. Det er en 24/7 jobb som er fryktelig spennende!